Hervis serviser
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
14. julija 2017

Smo šli malo poškilit na novi, še ne uradno odprti poligon na Viru pri Domžalah, in poklepetat s sosedom Mitjem Tancikom.

Malo prehitevamo, a nismo edini. Ko mojstri od Alianse dokončajo asfalten pumptrack poligon in so za ureditev okolice na vrsti drugi mojstri, bi morali okoli objekta postaviti precej visoko ograjo z bodečo žico in elektriko, da bi pumpanja željni počakali do uradne otvoritve.

Na Viru pri Domžalah je bila steza polna že, ko so jo na drugem koncu še asfaltirali (pri 37 stopinjah). Enako je v Zagorju, čez nekaj tednov bo tako tudi v Novem mestu … Pumptracki se širijo dosti bolj učinkovito kot ptičja gripa.

Kako pumptrack vpliva na lokalno kolesarsko in širše, sem včeraj povprašal Mitja Tancika, presednika domžalskega ŠD Energija, enega največjih slovenskih mtb klubov, ki živi niti 100 metrov od športnega parka, v katerem stoji trenutno največji asfaltiran (ali sploh) pumptrack v državi.

Mitja: Ko smo občino nagovarjali, naj zgradi takšen objekt, si sicer nismo predstavljali tako velikega. A občini smo že takrat razlagali, da bi takšen objekt uporabljalo veliko otrok in mladostnikov. Zdaj se to kaže že pred otvoritvijo. Vsak dan je tu več kot petdeset otrok in tudi odraslih, ki se vozijo po progi in izboljšujejo svoje kolesarsko znanje. Za nas je to izrednega pomena, kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije. Spet smo prišli do tega, da otroka vidimo od jutra do večera na kolesu namesto da počne druge neumnosti. Vse to je le pozitivno. Verjamem pa, da si bodo tudi ljudje iz okolice vzeli čas in se pripeljali v Domžale, da preizkusijo ta poligon.

5 minut z avtoceste, kajne?
Da, točno tako.


Še dober mesec takole, pa tudi delavci še pridejo

Kako dolgi si rekel, da je oče tu pred dnevi čakal svojega sina?
Pet ur in pol. Prej je bil že zjutraj dve uri na kolesu. Očitno pumptrack bolj zasvoji kot kakšna igrica na telefonu.

Kako potem poskrbeti za starše – s klopcami, gostinsko ponudbo, ali naj še oni začnejo voziti pumptrack?
Klopce so v načrtu ureditve, jih še čakamo. Poleg tega bo tu še mtb proga s hlodi in skalami, s tem moramo še počakati do 15. avgusta zaradi gnezdenja ptic. Pred uradno otvoritvijo, ki bo konec avgusta, pa uredimo še to progo. Gostinska ponudba pa je že tu, nekaj deset metrov stran.

Kakšne načrte imate z vadbo vaših klubskih skupin tukaj?
Tekmovalne skupine že tako ali tako vadijo skupaj, izvajajo program naše gorskokolesarske šole za začetnike. Ta objekt vsekakor prinaša veliko možnosti za sodelovanje s šolami. Doslej smo demonstracije gorskega kolesarstva izvajali pred šolami, zdaj jih lahko na tem poligonu. Ta je ob zeleni osi, praktično vse šole imajo do sem dostop brez udeležbe v prometu, tako da je to super priložnost tudi za šolski program.

Ti imaš od doma res daleč do tu …
Tamle je okno moje spalnice. Zjutraj, ko se zbudim, najprej pogledam, koliko otrok je že tu, potem progo gledam med zajtrkom.

Preberi še
Prihaja največji asfaltirani pumptrack v Sloveniji

Hervis serviser
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam