Viktor Koretzky, Nino Schurter, Albstadt
9. maja 2021

Prva moška dirka letošnjega svetovnega pokala za elitne kategorije je bila resnično napeta. Pri ženskah je za presenečenje poskrbela 21-letnica.

Članska svetovna prvakinja ima že naslednico, to je svetovna prvakinja med mlajšimi članicami, ki je danes osvojila že drugo zmago med elito! Pri moških že dolgo nismo videli tako izenačene dirke, najuspešnejši gorski kolesar vseh časov pa ni dočakal rekordne 33. zmage.

Mladci in mladenke močno dihajo za ovratnik prekaljenim “starim” mačkom. Tanja Žakelj pod pričakovanji, Rok Naglič “borbal” do cilja!

Ženske

Odličen start aktualne svetovne prvakinje v kategoriji U23 21. letne Francozinje Loane Lacomte (Massi), ki si je že v startnem krogu nabrala nekaj manj kot 20 sekund prednosti. Nato je prednost le še povečevala in vozila svojo dirko.

Prva zasledovalka, njena rojakinja in aktualna svetovna prvakinja med elito Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC) je tudi večino dirke vozila osamljena in na koncu zaostala 53 sekund.

Tretje mesto si je v prvi članski sezoni privozila Američanka Haley Batten (Trinity Racing MTB), zaostala je minuto in 15 sekund. Četrto mesto je pripadlo Američanki Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team). Peto mesto pa je v silovitem finišu v zadnjem krogu osvojila Ukrajinka Jana Belomojna (CST Postal Bafang MTB Racing Team).

Tanja Žakelj (Unior – Sinter) je startala v ozadju, najprej vozila okoli petdesetega mesta in se na koncu uvrstila na 39. mesto.

Tanja za mtb.si po dirki: “Prva prava dirka, prvi svetovni pokal, nekje je treba začeti, to je tam, kjer sem danes končala dirko, na 39. mestu. Vozila sem kolikor toliko konstantno, nisem imela nekih visokih pričakovanj. Le toliko, da odpeljem kolikor toliko optimalno. To je to za začetek.”

Celotna izjava Tanje Žakelj sledi v posebnem večernem poročilu ekipe Unior – Sinter.

Moški

Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) in Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) sta pobegnila takoj po startnem krogu, zasledovala ju je skupinica z Ninom Schurterjem (Scott Sram MTB Racing Team) na čelu. V začetku drugega kroga je nastala večja skupina kolesarjev, nato je potegnil Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team).

Iz ozadja se je prebijal Tom Pidcock (Ineos). Nato je sledilo nekaj menjav na vodilnih pozicijah. V zadnjih dveh krogih izmed šestih je tempo narekoval Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team), sledila sta mu Schurter in Victor Koretzky (KMC – Orbea), zmagovalec kratkega krosa van der Poel je zdrsnil na osmo mesto.

V zadnji krog so štirje zapeljali en za drugim: Flueckiger, Schurter, Koretzky in Cink. Z dvajset sekundami zaostanka pa sta se za peto mesto potegovala Anton Cooper (Trek Factory Racing XC) in Tom Pidcock, ki je napadal, a višje ni mogel, ker je imel težave z napol prazno pnevmatiko.

V ospredje se je postavil Nino Scurter, Mathias Flueckiger pa je s tehničnimi težavami s kolesom (pokvarjena potopna sedežna opora) izgubljal stik z vodilnima.

Na zadnjem spustu je napadel Nino, a ni naredil zadostne razlike, saj ga je Koretzky prehitel pred “pumptrackom”, dobil ciljni šprint in v cilj pripeljal prvi ter se veselil svoje prve zmage!

Nino Schurter je z dvema sekundama zaostanka osvojil drugo, Mathias Flueckiger pa je s 23 sekundami za zmagovalcem tretje mesto. Stopničke sta dopolnila še Ondrej Cink in Tom Pidcock.

Rok Naglič je vozil svojo dirko in se odločno prebijal mesto za mestom ter na koncu osvojil 65. mesto ter za zmagovalcem zaostal le 7 minut in 19 sekund! Na startu je bilo 151 tekmovalcev.

“Če se ne bi zataknil v prvem krogu, ko smo več hodili kot se peljali, bi bilo še boljše,” pravi Naglič. “Potem je šlo dobro, še v zadnjem krogu sem prehiteval.

Nisem pa tako močan kot Pidcock, da bi toliko pridobil. V prvem krogu rabiš tudi nekaj sreče, lahko pridobiš 30 mest ali pa si na koncu kroga stoti … Moral bi se prebiti med štirideseterico, ki nastopi v kratkem krosu, potem se pa da. Morda mi uspe že letos.”

Vrstni redi na uci.org.

Tekmovalci in tekmovalke v olimpijskem krosu se že selijo na novo lokacijo. Naslednji konec tedna bo že druga preizkušnja svetovnega pokala. Gostitelj Nove Mesto na Moravskem.

Naslovna fotografija Red Bull TV.

Preberi še

Svetovni pokal Albstadt: V mlajših kategorijah brez Slovencev v ospredju

Sledite nam