28. aprila 2019

Dežja od nikoder, glasnih navijačev veliko, Jure Žabjek pa zelo zadovoljen z 20. mestom, saj na prvi dirki sezone še nikdar ni bil tako visoko.

Zmagovalca prve dirke v spustu za svetovni pokal v sezoni 2019 sta na Mariborskem Pohorju postala Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes/Muc-Off Factory) in Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity).

Domači navijači niso ostali praznik rok. Monika Hrastnik (Dorval AM) je namreč osvojila 5. mesto, Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) pa 20.

Ob klasično progo, o kateri so tekmovalci svetovnega pokala sanjali vse od leta 2010, ko so tu nazadnje dirkali, je kljub slabim vremenskim obetom prišlo veliko gledalcev. V dopoldanskem finalu mladink in mladincev (brez slovenske udeležbe) sta šli zmagi prav nič presenetljivo v Avstrijo z Valentino Hoell (SRAM TLD) in v Francijo s Thibautom Daprelo (Commencal/Vallnord).

Ženske

Popoldan, ko še kar ni hotelo deževati, se je najprej pomerilo 15 finalistk med članicami. Monika, v soboto 5. najhitrejša v kvalifikacijah, v cilju sicer ni prevzela vodstva. Že prej se je namreč odlično odrezala Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). A nato je za obema zaostala nemška prvakinja Nina Hoffmann in Monika je imela zagotovljeno prvo uvrstitev med najhitrejšo peterico v novi sezoni.


Tahnee Seagrave

V zaključku so se med seboj za zmago usekale Britanki Tahnee Seagrave, Rachel Atherton (Atherton Bikes) in Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR). Sezono je z zmago začela Seagravova pred rojakinjo in Hannahovo, ki je bila sicer najhitrejša v sobotnih kvalifikacijah.

“Glede na to, da sem pozimi zaradi lanske poškodbe pozno začela s treningom, sem zelo vesela, da sem dosegla takšno uvrstitev in to prav na svojem prvem svetovnem pokalu v Sloveniji,” je povedala Monika. “Bolj popolna vožnja bi mi težko uspela, zaradi domače dirke sem bila kar pod pritiskom. Proti koncu sem naredila le eno večjo napako, stala me je kakšne sekunde, prej pa več manjših, a brez tistih skoraj ne gre. Na koncu sem bila štiri sekunde za Tahnee, tako da sem bila vesela. Svoj včerajšnji čas sem popravila za sedem sekund. Očitno se je vse lepo ujelo tudi z novo ekipo in kolesom … Zelo sem vesela domače dirke in da so se tako potrudili s progo. Navijači so bili sploh najboljši, tako so bili glasni, da sploh nisem slišala svojega kolesa. Zakon, ne bi si mogla predstavljati boljšega dneva!”

Moški

Prvič v svetovnem pokalu se je pri moških v finalu pomerila šestdeseterica. Pravzaprav dva več, ki kot “zaščitena” tekmovalca v kvalifikacijah nista dosegla časa med najhitrejšimi 60 kolesarji.


Loic Bruni

Bruni je naposled za 4 desetinke sekunde prehitel drugouvrščenega Britanca Dannyja Harta (Madison Saracen Factory Team), tretje mesto pa je zasedel Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team) z zaostankom 76 stotink sekunde. Tri trije in četrtouvrščeni Američan Charlie Harrison (Trek Factory Racing DH) so bili tudi edini, ki so progo prevozili v manj kot treh minutah. Peti je bil Hartov kolega v ekipi in rojak Matt Walker, zmagovalec dirke evropskega pokala na podobni progi pred tednom dni.


Jure Žabjek

Po osmem mestu v kvalifikacijah je šel edini slovenski finalist Jure Žabjek na progo kot 55. V brezkompromisni vožnji se mu je pripetilo nekaj napak in z ne prav velikim zaostankom 5,40 sekunde je dirko zaključil na 20. mestu. To je Juretova četrta najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu doslej in po vrsti poškodb v lanski sezoni zelo dobrodošla.

“Zelo sem zadovoljen, doslej še nikdar na prvi dirki svetovnega pokala v sezoni nisem bil v prvi dvajseterici,” je povedal Jure. “Vzdušje na progi je bilo neverjetno, sploh na rokenrolu, ogromno navijačev je bilo. Morda sem naredil nekaj majhnih napak, v spodnjem delu morda tudi zaradi utrujenosti. A z uvrstitvijo sem zelo zadovoljen. Ko sem bil majhen, sem to dirko gledal izza traku. Neverjetno je, da sem bil zdaj s praktično istimi tekmovalci skupaj na progi.”

S še boljšo uvrstitvijo v kvalifikacijah, kjer prav tako podeljujejo točke svetovnega pokala, je po prvi dirki Jure na 14. mestu v razvrstitvi svetovnega pokala.

Welcome home

Vrnitev svetovnega pokala v spustu “domov”, kjer se je tako dobro imel med leti 1999 do 2002 in 2007 do 2010, je bila res veličastna.

Znan je tudi že datum spusta za svetovni pokal v Mariboru v sezoni 2020. Elita se na Pohorje vrne na prvi konec tedna v maju, dirkali bodo v soboto 2. in v nedeljo 3. maja.

Naslednja letošnja dirka v spustu za svetovni pokal pa bo 1. in 2. junija v Fort Williamu na Škotskem. Prej pa bosta na vrsti še dve dirki v krosu – od 17. do 19. maja v Albstadtu v Nemčiji in teden dni pozneje še v Novem Mestu na Moravskem na Češkem.

Fotografije Andras Oravecz @andras_oravecz
Na naslovni je Monika Hrastnik

Fotografiji s podelitve @borina.misica

Preberi še
Sv. pokal Maribor: Fotogalerija s kvalifikacij
Sv. pokal Maribor: Monika 5. v kvalifikacijah, Jure 8.!

Sledite nam