5. septembra 2015

Nova svetovna prvaka v krosu v elitnih članskih kategorijah sta danes v Andori postala Francozinja Pauline Ferrand Prevot in Švicar Nino Schurter.

Nova svetovna prvaka v krosu v elitnih članskih kategorijah sta danes v Andori postala Francozinja Pauline Ferrand Prevot in Švicar Nino Schurter.

V dirki članic je Blaža Klemenčič zasedla 15. mesto, Tanja Žakelj je bila 18.

Razmere skoraj 2000 m nad morjem so bile danes precej boljše kot včeraj. Bilo je sončno in topleje. V dirki članic, ki se je začela opoldne, je potegnila favoritinja, Švicarka Jolanda Neff, a kmalu začela izgubljati mesta. Pobudo je prevzela 23-letna Ferrand Prevotova, ki je letos v svetovnem pokalu dobila tri dirke. Naposled je zmagala z minuto prednosti pred drugouvrščeno Rusinjo Irino Kalentjevo, ki se je pod vrh prebila iz ozadja, tretje mesto je osvojila Ukrajinka Jana Belomojna, vrstnica zmagovalke, ki je dobila spopad z Norvežanko Gunn-Rito Dahle Flesjaa in branilko naslova Kanadčanko Catharine Pendrel. Neffova, zmagovalka svetovnega pokala, je končala na 9. mestu.

Dirko so s šestimi krogi na še vedno drseči progi malce preveč raztegnili, saj je zmagovalka potrebovala uro, 52 minut in 44 sekund.

Pauline Ferrand Prevot se je v zgodovino kolesarstva vpisala s tretjim naslovom svetovne prvakinje v letu dni: konec lanskega septembra je osvojila naslov na cesti, pozimi pa v ciklokrosu.

Slovenki izmučeni na višini

Tanja je začela iz prve vrste, Blaža iz tretje, že po prvem krogu pa je bila v boljšem položaju slednja. Z osmim najhitrejšim drugim krogom se je Blaža prebila na 12. mesto, ki ga je držala do zadnjega kroga, nato pa ji je tempo padel. Prehitele so jo tri tekmice, na račun Eve Lechner je mesto pridobila in končala na 15. Tanja je od drugega kroga držala 18. mesto.

“Startala sem iz tretje vrste, začela sem dobro. Takoj, ko se je začel klanec, so pred mano padle. Šla sem s kolesa, ampak so še enkrat ‘butnile’ vame. Počasi sem začela prehitevati, sredi dirke me je začelo boleti koleno, nato sem še padla … Brez višinskih dirk se tukaj ne da nič početi. To se je videlo. Dirka je bila res težka,” je v cilju za Slovensko tiskovno agencijo povedala Blaža.

Tanja se je strinjala: “Spredaj so bile tiste tekmovalke, ki so bile prilagojene na to višino. Nimamo kaj, za tak sistem – da smo spali v dolini – smo se odločili. Skušala sem se čim manj ‘matrati’ na višini. Nikoli mi ni šlo dirkanje tako visoko. Iz tega sem skušala iztržiti čim več. Opazila sem nekatere tekmovalke, ki v sezoni niso kaj dosti pokazale, da so se tu prilagodile na višino. Vsaka ima cilj SP, seveda so za to trenirale, tudi jaz sem, ampak tukaj so bile s tem v prednosti.”

Moški: Schurter proti Absalonu

Dirko članov elite je dobil Švicar Nino Schurter, ki si je šele proti koncu pridirkal odločilne sekunde prednosti pred Francozom Julienom Absalonom. Tretji je bil Čeh Ondrej Cink. Dirko so pred štartom s sedmih skrajšali na šest krogov.

Na progi za spust

Finale spusta je na sporedu v nedeljo, danes so članice in člani opravili vožnjo z merjenjem časa. Pri ženskah je Zarja Černilogar dosegla 15. čas, Monika Hrastnik je bila mesto za njo, obe pa sta zaostali kar blizu minute in 40 sekund. Britanka Rachel Atherton, letos zmagovalka svetovnega pokala, je bila od prve tekmice Tracey Hannah hitrejša za skoraj 19 stotink.

Pri moških je najboljši čas dosegel Južnoafričan Greg Minnaar. Od slovenske trojice se je najbolje odrezal Jure Žabjek s 33. časom (+25,09), Žiga Pandur je bil 46. (+29,66) in Miran Vauh 66. (+44,77).

Finale se ob 10.30 začne z mladinci z Lukom Bergincem, ob 12.30 začnejo članice, ob 14. uri pa člani.

Vrstni redi in vse o SP na strani uci.ch 

Na uvodni fotografiji Blaža Klemenčič, vse foto Grega Stopar

Sledite nam