29. aprila 2011

Zelo različna scenarija sta v zadnjih dneh na travmatološki oddelek UKC Maribor pripeljala dva štajerska kolesarska šampiona – Tilna Franka in Marjana Jauka.

Zelo različna scenarija sta v zadnjih dneh na travmatološki oddelek UKC Maribor pripeljala dva štajerska kolesarska šampiona – Tilna Franka in Marjana Jauka.
Še ne 24-letni Frank in 42-letni Jauk sta bila nekaj dni celo soseda na mariborski travmi, ne da bi zato vedela.

Tilen, večkratni državni prvak v BMX kolesarstvu in 4krosu, je marca na pokriti BMX stezi v Šenkvicah doživel trdo srečanje s steno. Po udarcu v stegno mu je noga močno zatekala, zato so se sredi tega meseca zdravniki odločili za operativno čiščenje hematoma in prizadetega tkiva. Po kolikor toliko rutinskem posegu so ga hitro spustili domov, a ga je doletelo še vnetje in še ena operacija.

“Upam, da bom čez dva ali tri tedne vsaj na cestnem kolesu, na beemiksu gotovo še nekaj časa ne,” pravi Tilen. “Rad bi sem čim prej pozdravil in prišel v formo ter letos dosegel vsaj kakšen dober rezultat.”

Marjana, v devetdesetih prvega zvezdnika slovenskega krosa in med drugim trikratnega državnega prvaka v krosu (nazadnje leta 2000), je nesreča doletela na sredini cestni rundi prejšnji teden. Kljub poldrugemu tednu bolečin v postelji je že malce odpustil neveščim kolesarjenja v skupini, zaradi katerih je bil naposled edini poškodovani v padcu.

“Bolelo me je vse, poleg nekaj drugih manjših poškodb pa sem utrpel zelo kompliciran zlom komolca leve roke, pretrgane so vse mišice in vezi. Zelo boleče,” pravi Jauk, ki je že v domači negi.

Z operacijo so mu sklep učvrstili z vijaki in mu že dali vedeti, da ne bo nikdar več, kot je bil, ter da lahko kar pozabi na nekatere športe, ki terjajo veliko od zgornjih okončin, kot je smučarski tek.

Marjana, ki je za letošnjo sezono razmišljal tudi o vrnitvi na kakšno dirko v krosu – vesel je, da se je tja vrnil njegov varovanec Denis Onuk – čakajo trije do štirje meseci naporne rehabilitacije.

Na naslovni fotografiji Tilnov avtoportret

Štajerskima asoma želimo čim več dobre volje ter čim hitrejše okrevanje in vrnitev na dve kolesi.

Sledite nam