18. septembra 2012

Naslednje poletje namesto v Francijo na gravitacijske počitnice v Srbijo? V nedeljo so tam odprli prvi park, snovanje so zaupali slovenskemu tandemu Alliance. Preskusila sta ga Cec & Vreček.

V nedeljo so na Kopaoniku, največjem smučarskem središču Srbije na jugu države, odprli prvi gorskokolesarski park. Tri linije – lahka, srednje zahtevna in še vedno ne prav zahtevna “expert” linja skupaj merijo 5,5 km, višinske razlike je približno 400 m. Iz pozimi zelo živahne vasi hotelčkov in apartmajev na vrh parka vodi štirisedežnica.

Otvoritev proti koncu sezone je seveda le napoved prve prave sezone v naslednjem letu. Pravo otvoritev načrtujejo za maj. Če bo šlo vse po načrtih s financiranjem, bodo nadaljevali z gradnjo poti.

Projektanta parka sta Slovenca Andrej Žigon in Martin Martinec (Alliance), odgovorna že za letos odprti park na Rogli. Tudi v konceptu parka na Kopaoniku je kar nekaj vzporednic z našim na Rogli.

“Težavnost prog ni previsoka. Tudi expert line ni nič posebnega, le bande in rolerji. Vse se da prevoziti s tem, kar tu kolesarji imajo. Resnih spustašev tu še ni veliko,” pravi Žigon. “Po drugi strani so vse poti hitre in tekoče, za podit. Teren tu je odličen, dalo bi se zgraditi nov Whistler. Če bo šlo tako naprej, ga tudi res lahko naredimo.”

Kopaonik razpolaga z blizu 30 napravami, najvišje vodijo malce nad 2000 metrov nad morjem, Žigon pa za park izpostavlja 9 sedežnic, ki vodijo na pet hribov.

Cec & Vrečk

Zvezdnika otvoritve sta bila Jan Cestnik in Kristjan Vreček, ki sta pokazala možnosti uporabe novih prog.
“Prav je, da je park namenjen začetnikom, saj je prvi v Srbiji,” pravi Vreček. “Vkopane potke so dovolj, da spoznajo park in se kaj naučijo. Če bodo le zagrabili. Pogoji so odlični, vsi smo se zabavali in park se da še razširiti. Proge so bile še nekoliko mehke, ko se bodo utrdile, pa bodo super.”
“Pobi so se potrudili, stil je podoben Rogli, le z večjo višinsko razliko,” pa pravi Cestnik. “Ko se bodo sveže proge posedle, bo park odličen. Morali pa bodo nekako pritegniti ljudi, saj jih na Kopaoniku poleti ni.”

Odvisno najprej od domače scene

Iz Slovenije je do Kopaonika dobrih osem ur vožnje, težava pa je lahko, da ni čisto pri roki niti Srbom – od Beograda je oddaljen tri ure vožnje – in da je izven smučarske sezone povsem neobljuden. Poleg gradnje se bodo v parku torej morali truditi za širitev domače scene. Tu so že priredili nekaj dirk v krosu, tudi mednarodno za serijo Salcano. Le z velikim in kakovostnim parkom pa bodo pritegnili tudi goste iz bližnjih držav.

www.tckopaonik.com
www.facebook.com/BikeParkKopaonik

Vse fotografije Miloš Milenković.


En grobo montiran video za pokušino, prihaja še Vrečkov in ena huda srbska produkcija

Sledite nam