SP Châtel
11. februarja 2024

Letos so premierno podelili mavrične majice v še dveh disciplinah gorskega kolesarstva. V SP v MTB na snegu: V Châtelu tri zlate medalje v Francijo in ena v Švico.

Na prvem svetovnem prvenstvu v snežnem kolesarstvu oziroma v disciplinah superveleslalom in paralelni slalom se je na startu zbralo 53 tekmovalcev in tekmovalk. V moški kategoriji jih je na superveleslalomu nastopilo 46, v ženski se je po progi spustilo 7 predstavnic.

Sobota v Châtelu

Prvi dan svetovnega prvenstva je bil rezerviran za superveleslalom oziroma Super-G. Na 1915 metrov dolgi progi s 545 višinskimi metri spusta je največ spretnosti pokazal aktualni francoski prvak v tej disciplini Pierre Thévenard, ki je za prvi uradni naslov potreboval minuto, 47 sekund in 52 stotink. Za slabo sekundo je za seboj pustil Irnca Henryja Kerra. Bron je z 1,39 sekunde zaostanka osvojil Francoz Vincent Tupin. Peterico sta zaključila spustaša, Francoz Dylan Levesque in Britanec Danny Hart. Ambasador prvenstva, Francoz Cédric Gracia, je osvojil 12. mesto.

V maloštevilčni ženski konkurenci je mavrično majico oblekla Francozinja Morgane Such, srebro je pripadlo Italijanki Veroniki Widmann, ki je za zmagovalkinim časom 2 minuti, 15 sekund in 95 stotink zaostala 2,2 sekundi, bron je osvojila Švicarka Lisa Baumann (+2,92).

Takole je videti brzenje po snegu

Châtel, nedelja

Nedeljski paralelni slalom je potekal po vznožju proge Stade du Linga, ki je dan prej gostila tekmovanji v superveleslalomu. Še drugo majico najboljšega na svetu je oblekel Pierre Thévenard, Vincent Tupin je bil drugi, tretje mesto je zasedel Henry Kerr, ki je v malem finalu izločil Dannyja Harta. Kerr je imel kar lahko delo, saj Hart ni dokončal nobene od dveh voženj.

Tudi pri ženskah je kraljica paralalelnega slaloma postala Švicarka Lisa Baumann, ki je v finalu nastopila proti svetovni prvakinji v superveleslalomu, Francozinji Morgane Such. Na tretje mesto se je uvrstila Francozinja Morgane Charre, ki je v malem finalu izločila Švicarko Jolando Kiener.

Vrstne rede najdeš na uci.org.

Fotografije UCI Mountain Bike

Preberi še

Châtel: Prvič za mavrične majice v MTB na snegu

Sledite nam