29. januarja 2017

Med mladinci dominacija Otočanov, hudi boji pri damah in mlajših damah, med elito in v kategoriji do 23 let pa pravi blatni triler.

V luksemburškem Bielesu je bil ta vikend praznik ciklokrosa. Težka, blatna, zasnežena in v soboto tudi ledena proga je predstavljala izziv vsem tekmovalcem in tekmovalkam v petih kategorijah. Dramatični boji med dekleti, kjer so o naslovu najboljše odločale le sekunde in so bili ciljni šprinti za prvo in tretje mesto nekaj povsem običajnega. Padci in zdrsi v prav vseh kategorijah, na tleh so se znašli tudi favoriti. Med mladinci prevlada Britancev, med dekleti pa Belgijka, Nizozemki, Američanka, Čehinja in Britanka.

V kategoriji do 23 let favorizirani Belgijci brez odličja, dvakrat Nizozemec, ena izmed medalj pa v Španijo, med člani pa so si medalje razdelili Nizozemci in Belgijci. Pravo zadoščenje za slednje po smoli v kategoriji do 23 let sta vsekakor zlato in bron med elito!

Mladinci

Popolna prevlada tekmovalcev iz Velike Britanije. Prva tri mesta so si razdelili Thomas Pidcock, Daniel Tulett in Ben Turner. Sedemnajstletni Pidcock je vozil svojo dirko in drugouvrščenega Tuletta prehitel za skoraj štirideset sekund, tretje uvrščeni Turner pa je za seboj uspel zadržati Švicarja Lorisa Rouillerja. Tulett in Turner sta si na spolzki progi v zadnjem krogu zabeležila še vsak po en padec.
Vrstni red

Dekleta do 23 let

Nova svetovna prvakinja je Nizozemka Annemarie Worst, le tretja z državnega prvenstva, a je včeraj odpeljala popolno dirko in odbila vse napade Američanke Ellen Noble, ki je na koncu po skoraj tričetrt ure dirkanja zaostala le deset sekund. Svetovna prvakinja iz leta 2016, Britanka Evie Richards, je dirko, ko je nekje na sredini nekoliko popustila, s slabe pol minute zaostanka končala na tretjem mestu.
Vrstni red

Dekleta elite

Druga leta 2015, tretja lani in svetovna prvakinja letos je po dramatičnem zaključku Belgijka Sanne Cant, ki je le za sekundo prehitela sedemkratno svetovno prvakinjo Nizozemko Marianne Vos. Na tretje mesto se je po silovitem šprintu z Nizozemko Lucindo Brand uvrstila Čehinja Katerina Nash, ki je zelo dobro poznana tudi gorskokolesarskim navdušencem.

Cantova in Vosova sta večino dirke vozili izmenjaje, čeprav sta imeli vsaka po eno večjo težavo – Vosova je imela težave z verigo, Cantova pa je padla, na koncu pa je odločala boljša tehnična podkovanost Belgijke, ki je bila boljša na spustih.
Vrstni red

Moški do 23 let

Ponoči je dež iz snega in ledu prejšnjega dne naredil pravo blatno kopel in proga je bila resnično težka.

Belgijci poraženi in z oblico smole, Nizozemcem zlato in bron, Španci s srebrom. Smola Simona Andreassena, ki je imel dva defekta in na koncu zaključil na osmem mestu.

V blatu se je najbolje znašel zmagovalec svetovnega pokala Nizozemec Joris Niuwenhuis, ki si je z obilico spretnosti in brez padca privozil minuto in 23 sekund prednosti. V ospredju pa pravi triler v zadnjem krogu. Borbeni Španec Felipe Orts Lloret je z nepopustljivo vožnjo uspel prehiteti favorizirana Belgijca Aertsa in Cleppeja. Zatem je Cleppe, ki je kar nekaj časa vozil na drugem mestu, dobil defekt in popustil še pritiskom Nizozemca Siebena Woutersa. Podobno smolo je imel le nekaj trenutkov pred tem tudi Aerts.
Vrstni red

Moški elite

Zelene pnevmatike so bile srečna izbira za novega (starega) svetovnega prvaka Belgijca Wouta Van Aerta. Na drugem mestu je z dobrimi štiridesetimi sekundami zaostanka končal Nizozemec Mathieu van Der Poel, ki je do petega kroga diktiral tempo, a ga je ustavila predrta pnevmatika in se je iz boksov vrnil z dobrimi dvajsetimi sekundami zaostanka.

Za prvima dvema je bil boj za tretje mesto skozi celotno dirko popolnoma odprt, saj se je za zadnjo stopničko borilo kar pet kolesarjev. Na koncu je bil najspretnejši Kewin Pouwels (Belgija) in je z dobrima dvema minutama zaostanka osvojil bron. Dirko je zaznamovalo ogromno defektov in okvar, saj so od petega do osmega mesta tekmovalci v cilj vozili po praznih pnevmatikah in z zlomljenimi menjalniki.

Dirka je bila blatna, proga spolzka, a Van Aertu je uspelo ubraniti lanski naslov najboljšega na svetu. Med prvimi šestimi so se zvrstili trije Belgijci in trije Nizozemci, na četrtem mestu je bil na koncu van der Haar, na petem van Kessel in na šestem Sweek.
Vrstni red 

Foto iz prenosa UCI

Obširno fotogalerijo najdeš na facebook strani UCI Cyclo-cross

Spletna stran prvenstva

Preberi še:
Ne zamudi: Svetovno prvenstvo v ciklokrosu
Ciklokros: Vihar pred končnim obračunom

Sledite nam