8. septembra 2018

Še zadnji dirki v krosu na svetovnem prvenstvu, pred 30.000 gledalci velika dvoboja za oba naslova. Tanja razočarana in s krogom manj.

Še zadnji dirki v krosu na svetovnem prvenstvu. Teren odličen za igro, veliko gledalcev (po ocenah kar blizu 30.000) in tekmovalci na višku svojih sposobnosti in pričakovanj. Svetovna prvaka v elitnih kategorijah sta postala Američanka Kate Courtney in domačin Nino Schurter.

Ženske

Prva startna vrsta v zvezdniški zasedbi. Ker je proga zahtevna le zaradi korenin in ne višine, se je bilo potrebno pognati s starta kot iz puške. Prvih 20, ki so prišle iz ozkega grla kmalu po startu, je še imelo možnosti za vidno uvrstitev, ostale pa so se morale boriti za nižja mesta.

In to je izkoristila Danka Annika Langvad v svojem napadu na drugo mavrično majico po letu 2016. Že v prvem krogu je spravila iz sebe vso moč in v slogu svojih kratkih krosov naredila razliko do tekmic. Presenetljivo sta ji vsaj na daljavo lahko sledili prav najmanjši in najlažji tekmovalki, Američanka Kate Courtney in Kanadčanka Emily Batty. Jolanda Neff je slabše startala, a se pozneje prebila na četrto mesto, vendar realne možnosti za medaljo ni imela. Tri kroge pred koncem je bilo videti, kot da so medalje podeljene.

A Annikin padec, ki sicer ni imel posledic, in njene težave s koreninami, s katerimi se ni nikoli spoprijateljila, so pričele krojiti zadnja kroga. Kate je v vsakem pridobila nekaj sekund in bila le deset sekund zadaj in ko je Annika sestopila na eni od korenin, je mlada Američanka našla se zadnje atome moči, jo ujela in prehitela. Annika ji je še sledila a na vsakem koreninastem odseku je Kate pridobila kako sekundo. In ko je še brez težav prevozila skalni drop, ki ga je Annika obšla, je bila pot do zmage prosta.

Kate Courtney je v svoji prvi elitni sezoni, pri rosnih 22 letih, osvojila zlato medaljo in mavrično majico po 17. letih suše za Američane. Annika se je na koncu morala zadovoljiti s srebrom, Emmily Batty pa je osvojila svojo drugo bronasto medaljo na svetovnih prvenstvih.

Tanja Žakelj ni imela dobre dirke in je končala na 37. mestu s krogom zaostanka. Več o njeni dirki v poročilu ekipe Unior/DeVinci.

Posnetek dirke žensk na redbull.tv

Moški: Izzivalec Kerschbaumer proti branilcu Schurterju

Nino Schurter! Ime, ki je bilo največkrat izgovorjeno v tednu svetovnega prvenstva v Lenzerheideju. Tekmovalec, ki je dosegel pravzaprav vse, a je še vedno lačen zmag kot v svojih začetkih. Pot do naslova je peljala samo mimo njega. In Italijan Gerhard Kerschbaumber je bil danes edini, ki je bil na ravni te naloge.

Z Ninom sta že takoj na začetku nastavila tempo, ki mu ostali niso mogli slediti. Nizozemec Mathieu van der Poel je sicer poizkusil, a mu je zmanjkalo moči, da bi priključil in je dirko vozil osamljen na tretjem mestu. Gerry pa je v zadnjih krogih celo prevzel vodstvo in vozil neverjetno dirko na surovo moč. Tako je šlo do zadnjega kroga. Mladost proti izkušnjam.

In izkušnje so na koncu prevladale. Nino je v zadnjem krogu imel prestavo več in Gerhard je počasi popuščal. Na dolgem vzponu po okrepčevalni coni je bilo boja za zlato medaljo konec. Nino je v ognjevitem ritmu zaključil zadnji krog in si priboril svojo sedmo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Gerhard Krschbaumber je bil zelo zadovoljen s srebrno in Nizozemec Mathieu van der Poel z bronasto medaljo.

Posnetek dirke moških na redbull.tv

Vrstni redi

V nedeljo le še finale spusta!

Fotografija redbull.tv

Preberi še
SP Lenzerheide: En krog z Emily
SP Lenzerheide: Kros mlajših članov in članic
SP Lenzerheide: Dan D za mladinske kategorije

SP Lenzerheide: Spored in prenosi

Sledite nam