7. septembra 2018

V Švici danes v olimpijskem krosu mlajših od 23 let pri moških naslov v J. Afriko, pri ženskah v Švico. Rok Naglič na tej progi ni prišel na svoj račun.

Na svetovnem prvenstvu v Švici so na progi za olimpijski kros danes dirkali mlajši člani in članice do 23 let. Naslova sta šla v Južno Afriko pri fantih in v Švico pri dekletih. Danes je bil tudi dan Roka Nagliča, ki pa na tej progi ni mogel pokazati vseh svojih odlik, končal na 44. mestu.

Fantje

Po devetih letih ima Južna Afrika spet svetovnega prvaka! Alan Hatherly je v veliki maniri Burrya Standerja osvojil zlato in mavrično majico. Dirko je kontroliral že na začetku. Vedno je bil v ospredju skupine, ki je na začetku štela okoli 15 tekmovalcev in se iz kroga v krog manjšala. Zadnjih nekaj krogov sta ostala v ospredju le Hatherly in Američan Christopher Blevins. Kako minuto zadaj jima je sledil David Nordemann iz Nizozemske, ki pa je tudi imel precej prednosti pred zasledovalci. Alan je čakal do zadnjega kroga, ko je povečal tempo, ki mu Blevins ni več mogel slediti. Do konca dirke si je privozil dvajset sekund prednosti in v zadnjem letu v kategoriji po lanskem srebru osvojil še zlato. Blevins, ki ima še kar nekaj let v tej kategoriji, je osvojil srebro in Nordemann bron.

Rok Naglič je slabše startal in v prvem krogu zdrsnil na mesto okoli 50. Skozi dirko je svojo uvrstitev nekaj popravil, a konkurenca je bila večja in močnejša kot na svetovnem pokalu in napredovati je bilo zelo težko. Na koncu je osvojil 44. mesto.


Rok Naglič, foto Team Slovenija

Rok: “Že pred startom sem vedel, da bo težko. 80 metrov višine na krog je za plezalca, kot sem jaz, enostavno premalo. Tu imajo veliko prednost fizično močnejši tekmovalci, ki lahko pritiskajo z veliko močjo. Dirka je bila zame preprosto prehitra. Po startu sem izgubil precej pozicij, se med dirko prebil na neko recimo zadovoljivo mesto in na njem vztrajal do konca. To je bil danes na tej progi moj domet. V Gradcu je bilo 1300 višincev in mi je šlo dobro, tu pa na celi dirki 600 in to pove veliko o mišični masi, ki ji potrebuješ zanjo.”

Dekleta

Švicarka Alessandra Keller je svetovna prvakinja. Letos se ni pustila presenetiti. Že na začetku je potegnila, da bi se izognila težavam, ki so ji lani v avstralskem Cairnsu preprečile osvojitev naslova. Sledila ji je samo mala rojakinja Sina Frei. Takoj sta naredili razliko kake pol minute do ostalih. Skupaj sta nadaljevali še dva kroga, a videlo se je, da je Kellerjeva nestrpna. V tretjem krogu se je otresla Freieve in po dveh naslednjih krogih je imela prednost minute in 20 sekund. Nato je dirko kontrolirala in to razliko ohranila do konca dirke. Tako je končno osvojila tako želeni naslov svetovne prvakinje pred Sino Frei in Italijanko Mariko Tovo, ki je odpeljala odlično dirko, a Švicarkama seveda ni bila kos, čeprav je njen zaostanek za drugim mestom samo osemnajst sekund.

Vrstni redi

Foto UCI

Preberi še:
SP Lenzerheide: Dan D za mladinske kategorije
SP Lenzerheide: Krog z Bartlomiejem
SP Lenzerheide: Štafeta gostiteljem

Sledite nam