Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
4. septembra 2011

Nejc Rutar na 30. in Žiga Pandur na 35. mestu z novima najboljšima slovenskima dosežkoma v spustu članov na svetovnih prvenstvih. Vauh in Mlinar padala. Prvaka Hart in Ragotova.

Dvaindvajseto svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu v Švici se je končalo z dirko v spustu. Članska prvaka sta postala Britanec Danny Hart in Francozinja Emmeline Ragot.

Razlog za veselje ima tudi slovenski tabor: Nejc Rutar s 30. in Žiga Pandur s 35. mestom v moški članski kategoriji sta oba popravila dosedaj najboljši slovenski dosežek v tej kategoriji na svetovnih prvenstvih.

Manj srečno sta v cilj prispela slovenski prvak Miran Vauh v isti kategoriji ter Peter Mlinar med mladinci. S padci sta si nabrala precejšen zaostanek, Vauh se je uvrstil na 66. mesto, Mlinar na 41.

Dirko so delno krojile tudi spremenljive razmere, a ker zadnja leta štartno listo sestavljajo po lestvici UCI in ne več na osnovi temu namenjenega merjenja časov, te razmere niso postavile izidov na glavo. Po dežju med nastopom deklet se je podlaga začela sušiti, kar ni vedno dobro, in med nastopom Nejca in Žiga težava ni bila drsenje temveč lepljenje blata na gume. Kmalu za njima so spet padle kaplje in proga je postala najprej hitrejša, proti koncu pa spet preveč razmočena in drseča. Zadnji so gotovo imeli težje razmere, a so najboljši na svetu in razen povečane možnosti za napake (ki so se nekaterim favoritom primerile) so bili še vedno najhitrejši.

Razmočena proga očitno ni prav nič motila divjega britanskega dečka Dannyja Harta, ki je naslov osvojil s kar 11 sekundam in 69 stotinkami naskoka pred Francozom Damienom Spagnolom, tretji je bil še en mojster mokrih prog, Novozelandec Sam Blenkinsop. Pozor, mladinski prvak Troy Brosnan bi bil pri članih mirno drugi.

Trije slovenski člani so povedali …

… Nejc Rutar: “To je najboljša proga letos in moj najboljši rezultat kariere. Imel sem dokaj zanesljivo vožnjo, z nekaj spodrsljali, šlo bi še malo hitreje. Med mojo vožnjo je bil večji problem lepljenje blata kot drseča podlaga. Proga mi je tako všeč, da bi ostal še par dni in vozil.”

… Žiga Pandur: “Najboljši rezultat sezone in kariere. Proti koncu vožnje sem imel težave z verigo, zato sem v spodnjem delu izgubil nekaj sekund in tako mogoče še kakšno mesto. Sicer odlična vožnja – zahtevna proga in še bolj zahtevne razmere, vendar mi je uspelo.”

Vauh Miran: “Po padcu Zarje na treningu na dvojnih skokih tam nisem več ujel dobrega ritma. V suhem je še nekako šlo, v mokrem pa sem imel težave, predvsem z velikimi skoki. V finalni vožnji sem dvakrat padel in izgubil veliko časa, a v primerjavi s petkom vseeno pridobil nekaj mest.”
Vauh je po padcih vsaj dobro nadomestil poškodovanega Cedrica Gracio, ko je na enem od skokov za gledalce izvedel lep “no-hander”.

Pri dekletih smo pač morali preživeti brez nastopa Zarje Černilogar, ki se je poškodovala na treningu.

Vrstni red DHI

člani
1. Danny Hart (VB) 3:41,98
2. Damien Spagnolo (Fra) +11,69
3. Samuel Blenkinsop (NZ) +12,99
4. Brendan Fairclough (VB) +13.13
5. Michael Pascal (Fra) +14,64
6. Marc Beaumont (VB) +15,44
7. Samuel Hill (Avs) +15,90
8. Greg Minnaar (JAR) +15,99
9. Brook Macdonald (NZ) +16,93
10. Fabien Barel (Fra) +18,29

30. Nejc Rutar (Slo) +35,34
35. Žiga Pandur (Slo) +42,53
66. Miran Vauh (Slo) +1:19,73

članice
1. Emmeline Ragot (Fra) 4:54,01
2. Rachel Atherton (VB) +15,29
3. Claire Buchar (Kan) +27,95
4. Myriam Nicole (Fra) +28,29
5. Sabrina Jonnier (Fra) +30,31

mladinci
1. Troy Brosnan (Avs) 3:51,50
2. David Trummer (Avt) +12,18
3. Guillaume Trummer (Fra) +19,29

41. Peter Mlinar (Slo) +1:21,42

mladinke
1. Manon Carpenter (VB) 5:11,54
2. Agnest Delest (Fra) +14,45
3. Lauren Rosser (Kan) +17,24

Na uvodni fotografiji Nejc Rutar v lepem slogu na poti do 30. mesta. Vse fotografije Vanja Kodermac vanjakodermacphotography.blogspot.com

SP na strani UCI
www.bikepark.ch

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam