20. junija 2014

Teden dni po sprejetju predloga Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o ohranjanju narave še komentarji kolesarskih igralcev.

Teden dni po sprejetju predloga Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o ohranjanju narave še komentarji kolesarskih igralcev. Korak naprej, vstran ali nemara nazaj? Če strnemo, recimo da droben prestop v pravo smer, a ne izven polja, v katerem smo skoraj 20 let.

Osveženi ZON v veljavo stopi čez nekaj tednov, dotlej še velja Uredba.

Takole so komentirali:

Peter Zajc, Regionalna razvojna agencija za Koroško RRA Koroška
1. S spremljanjem priprave in sprejetja ZON ter poskušanji vključevanja v proces, kolikor so nam pač glavni igralci s svojimi vzvodi moči to dopustili, smo dobili vpogled v način funkcioniranja Republike Slovenije kot skupnosti. In sicer na primeru materije, ki nam je, kot gorskim kolesarjem in prostočasnim “aktivistom”, blizu.
2. Na blogu http://odprimopoti.blogspot.com smo objavili en takšen shematski pregled obstoječe zakonodaje, ki naj bi “urejala” vožnjo s kolesi v naravnem okolju. Menim, da s sprejetjem ZON, kljub simbolični ukinitvi Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, nismo bližje učinkovitejšemu urejanju razmerij med različnimi uporabniki prostora. Obstoječa mineštra je z dodatnimi nejasnostmi celo dobila nove sestavine.
3. Za protočasne, rekreativne gorske kolesarje, se ni kaj spremenilo. Kot že do sedaj v znatni meri v praksi ni bilo pomembno, kaj je dovoljeno in kaj ne, tudi v nadaljnje ne bo.
4. Ravno tako se ni kaj spremenilo z vidika poenostavljanja postopkov vzpostavljanja legalnih gorskokolesarskih poti v naravnem okolju. Govorjenja, da se je, in fotografiranja ob obstoječi kolesarski infrastrukturi, so le del predvolilne retorike. Vsi mehanizmi, ki so na voljo po sprejetju ZON, so bili na voljo že pred tem.
5. Predvidevam pa, da se bo spremenilo za organizatorje kolesarskih prireditev. Z ZON je bil postavljen okvir, ki vsaj potencialno omogoča legalno izvedbo prireditve v naravnem okolju, tudi v t.i. varovanih območjih (npr. Natura 2000). Kar je pozitivno. Se pa zna pojaviti težava s pridobivanjem ustreznega “prehodnega soglasja Zavoda RS za varstvo narave”. Po meni znanih informacijah tudi pri Zavodu niso kaj prida navdušeni nad novostjo, dodatno pa ZON z navedbami dopušča presojevalcem precej fleksibilnosti, kaj naj bi bilo dopustno in kaj ne ter pod kakšnimi pogoji. Nadalje naj bi Zavod RS za varstvo narave pridobil predhodno soglasje s strani Zavoda za gozdove Slovenije ali kmetijsko-svetovalne službe, če trasa poteka po gozdnem prostoru ali kmetijskem zemljišču. Ob takšnih postopkih pričakujem, da se bodo s temi težavami soočili organizatorji prireditev, hkrati pa bodo zaradi javnega delovanja podvrženi relativno lahki kontroli, nadzoru ter sankcioniranju.
6. Kako dalje? Kar se tiče zakonodaje, bomo poskušali v bližnji prihodnosti na en takšen ilustrativen pokazati, kake bedarije se gremo v Sloveniji. Ne bi se rad ponavljal, vendar kot poudarjam ob različnih priložnostih, je zakonodaja del zgodbe, morda pa niti ne bistven. Po moji oceni so bolj bistvena najrazličnejša prizadevanja za grajenje gorskokolesarske skupnosti, na mnogoterih nivojih. Organizirajmo se. Prevzemimo pobudo. S svojimi ravnanji v lokalnih okoljih, ob stiku s tistimi, ki niso gorski kolesarji, vsakič znova kažimo, kaj gorsko kolesarjenje je in kaj ni. To je tek, oz. bolje rečeno kolesarjenje, na dolge proge. In rekel bi, da smo šele na začetku.

Vladimir Cindro, KGK Volja, Zveza gorniških klubov Skala
Ob objavi novih členov ZONa in razveljavitvi Uredbe se porajajo mešani občutki. Po eni strani se splošno negativen odnos do gorskega kolesarjenja med tistimi, ki pišejo zakone, preveša v bolj pozitivnega, po drugi strani pa sam zakon kolesarjem ne prinaša nič novega. Zakona o Gozdovih in Planinskih poteh ostajata v veljavi. Ta zakona uveljavljata princip, da je kolesarjenje legalno le po poteh, kjer je to dovoljeno in označeno, za kar pa je potrebno soglasje lastnikov, upravljalcev, na koncu pa še pristojnega ministra.
Kam nas je to pripeljalo, pa vemo – slavimo odpiranje nekaj kilometrov dvonamenskih poti na leto. Po mnenju kolesarjev pa je teh poti nekaj deset tisoč kilometrov. Po novem bo potrebno za organizacijo prireditev dobiti soglasje organizacije, pristojne za ohranjanje narave.
Kolesarjenje po utrjenih poteh, za kar se zavzemamo in ki smo jih tudi pripravljeni vzdrževati, ni grožnja naravi.
Tudi obljuba ministra Židana, da bo nova zakonodaja vzpostavljena po širšem dialogu s kolesarji in upoštevanju tujih praks, se ni uresničila. Kolesarji smo se organizirali s podpisom Pisma o nameri, ki ga je podpisalo več zainteresiranih organizacij, v priravo amandmajev pa vseeno nismo bili pozvani. Če bomo zaspali in bomo zadovoljni z doseženim, se ne bo spremenilo nič.

Jože Rovan, Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (v tujini, ni bil na voljo za daljši komentar)
Gledano s praktične plati nismo dosegli ničesar. Tudi dvonamenske poti PZS so zgolj interno odprte.

Milena Černilogar, Kolesarska zveza Slovenije
Strinjam se z Ladotom in Jožetom, dodajam pa:
Zakon o planinskih poteh po mojem mnenju področje kolesarjenja na planinskih poteh ureja povsem ustrezno, problematično pa je njegovo izvajanje.
Če pa želimo doseči za kolesarje bolj konkreten premik, je treba pred pripravo morebitne uredbe, ki bi področje kolesarjenja v naravi uredila celostno, vsekakor ustrezno spremeniti vsaj besedilo v 10. in 40. členu ZG (ga “posodobiti z besedilom ZON”), sicer tudi z napovedano uredbo prav tako “ne bo narejeno nič”.
Se pa s tem, da po mnenju nekaterih “ni bilo narejeno nič” ne strinjam povsem – sedaj se lahko peljemo vsaj po poljski poti, če temu morda ne nasprotuje njen lastnik … Samo kaj, ko so pa pri nas v večini sami gozdovi …
Torej, najprej Zakon o gozdovih, potem pa uredba ….

Matej Obu, Slovenska kolesarska mreža
Zakon o popravkih in dopolnilih ZON je sprejet prehitro, sam še vedno zagovarjam stališče, da potrebujemo ločen zakonski akt, ki bo urejal status gorskega kolesarjenja pri nas.

Preberi še
Uredba ne bo dočakala 20 let, ZON je sprejet
Od danes na novo “urejeno” kolesarjenje v naravi?

Namesto uvodne fotografije: shema z odprimopoti.blogspot.com, ki pove precej. V polni velikosti tukaj

Sledite nam