5. avgusta 2011

Tomaž Jeras poroča po svetovnem prvenstvu v dirkanju s kolesi BMX, ki je bilo minuli konec tedna na Danskem. Pred drugo olimpijsko dirko je to še vedno najhitreje rastoča kolesarska panoga.

Tomaž Jeras poroča po svetovnem prvenstvu v dirkanju s kolesi BMX, ki je bilo minuli konec tedna na Danskem. Pred drugo olimpijsko dirko je to še vedno najhitreje rastoča kolesarska panoga. Takole piše Jerry:

Končalo se je letošnje svetovno prvenstvo s kolesi BMX. Danska prestolnica Kopenhagen je prijazno gostila svetovno BMX elito; po Franciji leta 2005 je bilo prvenstvo največje do sedaj, saj je gostilo 2200 tekmovalcev iz domala res celega sveta in preko 18000 navijačev. Med 40 državami udeleženkami so tekmovale (nam neznane BMX) države, kot so Aruba, Bolivija, Čile, Ekvador, Hong Kong, Kolumbija, Zimbabwe, Nizozemski Antili, Curacao (slednja po mojem (ne)vedenju spadata pod Nizozemsko).

Sleherni med vami je verjetno pomislil, da gre za dežele “tretjerazrednih tekmovalcev”. Vendar ne bo šlo;  vse naštete države imajo izjemne tekmovalce, sploh v mlajših kategorijah. Podmladek je izjemen, vzporedno s tem pa tudi vsa vlaganja in monetarne politike tujih kolesarskih zvez, držav in zasebnih investitorjev. BMX kljub svetovni recesiji in  svojem velikem napredku postavlja nove in nove  mejnike v svetu športa. Gradnja novih stez širom sveta, večanje števila tekmovalcev, izjemen podmladek … BMX je v višavah. Enoletni napredek na napredek je ogromen, skoraj neverjeten.

Razpleti

Veliki zmagovalci in veliki poraženci. Prvenstvo je postreglo s srditimi boji, akcijo, veseljem, žalostjo, jezo, solzami. Poznavalec BMX šova bo vedel: kvalifikacij med moško elito nista opravila dve veliki ameriški zvezdi – Mike Day in Donny Robinson. Neuvrstitev med 64 najboljših na svetu in s tem v sklepne vožnje je bilo veliko razočaranje. In nista bila edina. V polfinalu članic elite je obtičala tudi največja favoritinja za končno zmago, Britanka Shanaze Rade.
Vrstni redi

Slovenca

Tilen Frank (BSX  Racing Team) je tekmovanje končal v osmini finala kategorije Challenge 17-24, Tomaž Jeras (Calcit bike Team –  GT) pa sem za las zgrešil finale v kategoriji Cruiser Challenge 30-34 in si tako delil 9. mesto na svetu. Izjemna uvrstitev, a grenkega priokusa zaradi padca 6 m pred ciljem.

Vse fotografije team Jerry & Tilen.

Sledite nam