16. januarja 2015

Drugi dan etapne dirke s tolstimi kolesi v Švici je bil zelo pester. Vzpon, spust, zvečer še eliminator.

Drugi dan “epske” etapne dirke s tolstimi kolesi v Engelbergu v Švici je bil zelo pester. Najprej vzpon na Brunni, zatem spust z Brunnija, zvečer pa še dirka v eliminatorju. Naporno.

Peklenski vzpon

Tudi tokrat niso uganili vremenske napovedi. Namesto megle in dežja ter snega nekaj sto metrov pod ciljem današnje prve etape, samo mraz in na nekaterih mestih veter. Samo dvanajst kilometrov trpljenja, a peklenskega z dobrimi devetsto metri višinske razlike. Zadnje štiri kilometre tudi neprijetna snežna podlaga, nekoliko zbita in podložena z ledom. Dani je začel dokaj hitro in držal tempo vse do cilja ter prilezel na vrh kot triinštirideseti. Kar je odlično, predvsem zato, ker  voziva brez prestav. Sam nisem imel te sreče, saj sem se že na polovici začel zvijati od bolečin. Poškodba križnega dela, ki sem jo saniral tri tedne pred dirko, se je ponovila in cilj mi je bil le preživeti etapo. Zaostanek po tej etapi je velik, a gremo do konca. Na vrhu se je pri moških vrstni red nekoliko premešal. Zmagal je Švicar Silvio Busser pred Špancema Zugastijem in Misserjem.

Spust

Uro po zaključku vzpona je sledil še spust. Sicer močno skrajšana različica, saj zaradi pomanjkanja snega ni bilo varno speljati proge čisto v dolino, kakor je bilo načrtovano. Direktno po smučarski progi z nekaj devetdeset stopinjskimi zavoji, eno grbino ter dvesto petdeset metri višinske razlike. Lepo. Hitro in na trenutke nevarno.

Dani je šel na progo z nekaj strahospoštovanja, sam pa sem poskusil kar se da na polno, a vseeno imel vse pod kontrolo. Nekaj motiva so mi dali tudi grelni obliži, ki sem jih namestil na predel hrbta. Na koncu super kratkega spusta rezultat slovenskega dvojca: Dani 52., sam pa 38. Zmagovalec pri moških Švicar Remo Heutschi, pri ženskah pa tudi Švicarka – Alba Wunderlin.

Uroša in Danija oblači trgovina

Večerni eliminator

Namesto Rocky Mountain duala smo dočakali snežni eliminator. No, bolj blatni, ampak vseeno na zanimivi progi, z dvema  devetdeset stopinjskima zavojema ter manjšim zavojem S, v dolžini dvesto metrov. Z Danijem sva se uvrstila v naslednji krog. Tam sva dobila zelo močno konkurenco. Dani je prišel kot tretji, sam pa sem kljub dobremu položaju po prerivanju in zdrsu sotekmovalca, ki me je podrl kot kegelj, ciljno črto kot zadnji, četrti. Za jutrišnjo etapo imam tako še eno bolečino več, ta je sedaj še v gležnju, Dani pa se že veseli jutrišnjega vremena, saj se obeta sneženje skozi ves dan. Eliminator je bil zelo zanimiv, kar nekaj favoritov je odpadlo že v prvem in drugem krogu. Uradni rezultati večerne dirke v jutrišnjem prispevku.

Skupni vrstni red

Že po prvi današnji etapi se je nekoliko pomešal, saj so vrh lestvice na vzponu krojili čisto drugi kolesarji. Najbolje se je sicer odrezal Tomi Misser, a sta druga dva izmed včerajšnje vodilne trojice nekoliko popustila. Brentjens je bil deseti, Hoydahl pa dvanajsti. Dani je obdržal mesto znotraj petdeseterice, Uroš pa je svojo uvrstitev nekoliko pokvaril. Po spustu so se karte še nekoliko pomešale, a je Španec Misser z delitvijo četrtega časa spusta zadržal vodstvo v skupnem seštevku, Hoydahl pa je s šestim časom prilezel na skupno drugo mesto. Na tretjem mestu absolutno je Španec Arnau. Med ženskami je še vedno vodilna Suessova pred Wunderlinovo. Dani je po spustu padel na skupno štiriinštirideseto mesto, Uroš pa se je povzpel na dvainšestdeseto.

Tudi dirka zadnjega dne naj bi bila nekoliko spremenjena. Kakšna bo, ne vemo niti tekmovalci sami, le to, da bo start ob pol devetih zjutraj.

www.snow-epic.com

Na uvodni fotografiji Dani na prvi od treh petkovih etap, vzponu. Pod oranžno čelado ga težko spregledaš. Vse foto Uršula Kordiš

Sledite nam