14. oktobra 2014

Smo se že spraševali, pri odprimopoti.si so začeli spraševati naprej, pa ni odgovora. Pa vprašajmo še mi. Vsi.


Poljska pot
: ozek pas zemlje, pripravljen za hojo ali vožnjo kmetijske mehanizacije, če je njegova dolžina do
1 km, širina pa do 2,5 m. (Uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost, izvleček iz 11. člena o nezahtevnih objektih in 16. člena o pomožnih kmetijsko-gozdarskih objektih)

S tem, ali je kolesarjenje po poljskih potem dovoljeno ali ne, si belimo glave že nekaj časa. V predlogu pozneje škartiranega Zakona o vožnji z vozili v naravnem okolju iz leta 2011 je jasno pisalo, da se kolesarjenje po poljskih potem dovoljuje. O tem smo takrat pisali.

Po Uredbi o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, ki smo si jo lahko najpreprosteje tolmačili s “kolesarimo lahko tam, kjer se lahko vozimo z avtomobili”, kolesarjenje po poljskih poteh ni bilo dovoljeno.

Pa po letos dopolnjenem Zakonu o varstvu narave? Kdo ve?! Zakon dovoljuje kolesarjenje po “utrjenih poteh”, tolmačenje zakonodajalca pa pravi, da si “utrjenosti” ne razlagamo gradbeniško in da so topogledno “utrjene” tudi vlake in uhojene poti. Torej tudi poljske poti, ki jim po domače radi rečemo tudi kolovozi.

Protislovno pa je, da poleg tega, da večino primernih poti tako ali tako pade pod prepovedi iz Zakona o gozdovih ali Zakona o planinskih poteh, tudi vožnjo po poljskih poteh prepoveduje Zakon o kmetijskih zemljiščih. Ta pravi, da se kmetijski objekti, med njimi poljske poti, lahko uporabljajo le v kmetijske namene.

O tem smo pisali junija letos.

odprimpoti.si čaka na odgovor

Konec avgusta pri slovenskem gorskokolesarskem konzorciju odprimopoti.si odgovor začeli iskati pri pristojnih, a ga še niso dobili. Zato so zdaj povabili kolesarje, da vsi zastavimo to vprašanje ministrstvoma za okolje in prostor ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Saj veš, kot bi klicali dedka Mraza. Več nas kriči, bolj je verjetno, da  se nas dovolj glasno sliši.

Več o pobudi na blogu odprimopoti.si

Ali pa preprosto prekopiraj spodnje besedilo in ga pošlji na naslova gp.mop@gov.si in gp.mko@gov.si.

Spoštovani,

Pred kratkim je stopil v veljavo dopolnjen Zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – uradno prečiščeno besedilo, 61/06 – ZDru-1, 8/10 – ZSKZ-B in 46/14), ki v v 28. d členu določa ureditve vožnje s kolesi v naravnem okolju, med drugim navaja, citiram: “V naravnem okolju je vožnja s kolesi dovoljena po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti.” Ne glede na to se za vožnjo s kolesi v naravnem okolju po planinskih poteh uporabljajo določbe zakona, ki ureja planinske poti, za vožnjo v gozdnem prostoru v naravnem okolju pa določbe zakona, ki ureja gozdove.

Glede na določbe tega Zakona o ohranjanju narave sklepamo, da je vožnja izven gozdnega prostora v naravnem okolju ter planinskih poti dovoljena po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Recimo po poljskih poteh.

Zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo in 58/12) pa v 3. č členu določa, da se pomožni kmetijski objekti, med njimi poljske poti, lahko uporabljajo le v kmetijske namene.

Očitno sta si zakona glede vožnje s kolesi po poljskih poteh v nasprotju. Zanima nas, kaj torej v tem trenutku velja za poljske poti. Ali določbe dopolnjegega Zakona o ohranjanju narave ali Zakona o kmetijskih zemljiščih?

Uvodna fotografija: odprimopoti.si

Sledite nam