SloXcup
Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
3. decembra 2022

V pokalu SloXcup v sezoni 2023 kategoriji U7 in U9 z največ 24-palčnimi obročniki.

Že od leta 2020 je veljalo priporočilo, da se v kategorijah U7 in U9 uporablja obročnike do velikosti 24 palcev, v kategorijah U11 in U13 pa obročnike do velikosti 27,5 palcev. V sezoni 2023 priporočilo glede velikosti koles postane pravilo za kategorije U7 in U9. Za kategorije U11 in U13 še naprej velja kot priporočilo. Zaradi sprememb pri izvedbi tehničnega poligona, ki s sezono 2023 dobiva večjo rezultatsko težo kot dirka, je izbira kolesa z manjšimi obročniki za kategorije U11 in U13 še toliko bolj smiselna.

Kolo z manjšimi obročniki je za mlade primernejše

Trenerji slovenskih gorskokolesarskih klubov se strinjajo, da je za razvoj koordinacije, natančnosti, ravnotežja in tehničnega znanja smiselno, da mlajši kolesarji uporabljajo kolesa z manjšimi obročniki. Tako laže premagujejo ovire in se bolje priučijo spretnosti za vožnjo na zahtevnejših progah, s katerimi se srečajo v starejših kategorijah.

Vendar bi bila zaradi še vedno negotovih dobav koles in na splošno šibke ponudbe gorskih koles s 26- in 27,5-palčnimi obročniki uveljavitev napovedanega pravila za kategoriji U11 in U13 neživljenjska. Tako bo obveljal sklep, da uporaba 26- in 27,5-palčnih obročnikov ne bo postala obvezna, bo pa še vedno priporočena.

Več točk bo prinašal tehnični poligon

Z namenom izboljševanja tehničnega znanja mladih tekmovalcev je cilj Odbora za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije, da se izvede tehnični poligon na večini dirk pokala SloXcup. OGK napoveduje tudi spremembe pri tehničnem poligonu ter točkovanju za skupni rezultat na dirki. Tehnični poligon bo v primerjavi z dirko prinesel bistveno več točk kot doslej, saj je pri tako mladih tekmovalcih razvoj tehničnega znanja vsekakor pomembnejši od treninga moči in vzdržljivosti.

Na dirki bo v sezoni 2023 obveljal obstoječi točkovni sistem, po katerem zmagovalec prejme 200 točk, drugi 150, tretji 120 točk in tako dalje. Tehnični poligon bo še vedno vseboval štiri ali na željo organizatorja celo pet vaj.

Povečalo se bo število točk, ki jih lahko tekmovalec ali tekmovalka zbere z uspešno izvedeno vajo. Za uspešno prevoženi prvi sektor posamezne vaje pridobi 40 točk, z dvema uspešno prevoženima sektorjema 50 točk in z v celoti opravljeno vajo 60 točk. To pomeni, da bo v primeru štirih uspešno izvedenih vaj možno zbrati kar 240 točk oziroma celo 300 v primeru petih vaj.

Manj palcev za več točk

V prihodnji sezoni se obeta tudi širši, bolj raznolik nabor različnih vaj na tehničnem poligonu, še vedno pa bodo vaje terjale okretnost na kolesu in natančnost, ki sta bistveno boljši na manjših kolesih. Zato je pri mlajših od trinajst let vsekakor smiselno razmisliti o izbiri koles z manjšimi, tudi lažjimi obročniki.

Nekateri proizvajalci ponujajo najmanjše okvirje tekmovalnih koles s 27,5-palčnimi obročniki, na voljo pa so tudi gorska kolesa za mladino s 26-palčnimi obročniki. Res so običajno nekoliko slabše opremljena, vendar bodo z novim sistemom točkovanja v pokalu SloXcup vrhunske komponente bistveno manj pomembne tudi za končni uspeh na dirkah. Na razvoj spretnosti pa draga kolesa že doslej niso imela bistvenega vpliva.

Novi tekmovalni pravilnik bo sicer Odbor za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije potrjeval ob koncu letošnjega leta.

Povzeto po novici na sloxcup.com.

Fotografije prijavim.se

Preberi še

SloXcup

Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam