3. septembra 2019

Tanja Žakelj je v soboto v Mont Sainte Anne skozi stranska vrata ujela vstopnico za olimpijske igre prihodnje leto. Pri moških pa je položaj manj rožnat …

Ko je uvrstitev na tekmovanje v gorskokolesarskem krosu olimpijskih iger v Tokiu postala le upanje na najboljše, je Tanja Žakelj vse to rešila z eno potezo. Pravila za uvrstitev na olimpijske igre namreč določajo, da je prva najvišje uvrščena država na svetovnem prvenstvu, ki se po točkah za olimpijske kvalifikacije ni uvrstila na seznam nastopajočih, upravičena do svoje predstavnice – predstavnika na olimpijskih igrah.

Tanjino osmo mesto v sobotnem krosu na svetovnem prvenstvu v Kanadi pa pomeni prav to. Čeravno kvalifikacije za olimpijske igre še niso končane, zaključijo se 27. maja prihodnje leto, je nedvomno jasno, da se bodo pri dekletih Francija, Švica, Avstralija, Nizozemska, Združene države Amerike in Velika Britanija na olimpijske igre uvrstile preko kvalifikacijskega sistema.

To Tanjo seveda postavlja kot prvo izven točkovnega sistema, mesti pa sta pravzaprav dve. Tako Tanji še vedno ostane drugo mesto, tudi če kateri izmed držav, ki so pred njo, uvrstitev ne uspe preko točk (kar je malo verjetno).

Olimpijske prioritete

Zbiranje kvalifikacijskih točk za olimpijske igre je seveda najvišja prioriteta vseh nacionalnih zvez. Pri nas se včasih malo zatakne, a ko se je pokazalo, da samo Tanjine točke mogoče ne bodo dovolj, je MTB odbor Kolesarske zveze naprosil vse tekmovalke elitne kategorije, naj pomagajo zbirati točke po svojih močeh. Večina tekmovalk se je temu odzvala in se razpršila po Balkanu v nameri zbrati čim več točk. Za tem ni bilo nikakršne obljube povračila, ampak so to naredile v športnem duhu za slovenski gorskokolesarski kros. Čeprav je na koncu Tanja vse rešila sama, pa si ostala dekleta zaslužijo pohvale in priznanje za trud. In upam, da ga bodo tudi dobile!

Tanja je v MSA opravila veliko delo. Vedela je, da ji proga ustreza in to je dodobra izkoristila. Po mlačnem začetku sezone, se je iz dirke v dirko z voljo in vztrajnostjo dvignila iz stagnacije zadnjih dveh sezon. Spet jo vidimo nasmejano in z veseljem do dirkanja, ki smo ga pri njej malo pogrešali. A če pogledamo po lestvici za njo, se je kar nekaj tekmic, ki so imele pred leti podobne ali celo boljše rezultate, nekako izgubilo in ne najdejo poti iz tekmovalne sivine. Že samo vrnitev v svetovni vrh je njen velik uspeh, uvrstitev na olimpijske igre pa nagrada, ki si jo je pridelala sama. Tako bo lahko šla v Tokio neobremenjena in s samo svojimi pričakovanji. Čestitke in hvala za razburljive dirke!

Pri moških pa …

Pri fantih se kvalifikacije za Tokio seveda odvijajo precej drugače. Na začetku sezone je bila želja velika in nekako se je zdelo, da bodi vsi potegnili en voz. Točke so se zbirale, čeprav je bila uvrstitev na olimpijske igre le pobožna želja. A točke štejejo tudi za uvrstitev držav na svetovni lestvici, kar bi našim reprezentantom prineslo boljše izhodiščne položaje na evropskih in svetovnih prvenstvih, pa tudi na ostalih tekmah mednarodnega ranga. Na žalost je po začetnem navdušenju vse precej zvodenelo. Trenutno je Slovenija 13 mest in dobrih 1000 točk oddaljena od 21. mesta, ki še vodi v Tokio.

Zavedati se moramo, da s tem mladincem in ostalim generacijam, ki prihajajo za njimi, otežujemo razmere, namesto da bi jim pomagali k boljšim startnim položajem. Stvar je namreč dolgoročna in četudi zbiralci točk od nje nimajo neposredne koristi, le te ostajajo in športni duh naj tudi nekaj pomeni.

Države, ki točkovanje jemljejo resno, na začetku leta sestavijo kader perspektivnih reprezentančnih kandidatov in koledar nastopov ter na ta način omogočijo bolj ekonomično udeležbo na teh tekmovanjih. Seveda pa je za to potrebna volja in sredstva. Prvo pri nas še najdemo, drugega pa si ne znamo izboriti, čeprav fond obstaja.

Torej?

Foto Grega Stopar

Preberi še
SP MSA: Več o Tanjini dirki do 8. mesta

Sledite nam