27. avgusta 2013

V Val d’Iseru Medvešček in Kordež na 42. in 43. mestu, skupaj z Mlinarjem 12 sekund od stopničk med ekipami držav, Štrancar pa še enkrat drugi pri tazrelejših.

Šesta in predzadnja postaja svetovne enduro serije (Enduro World Series) je bila minuli konec tedna v Val d’Iseru v Franciji. Hkrati je štela za letošnji enduro pokal narodov (Enduro MTB Trophy of Nations).

Kot tričlanska državna ekipa so nastopili Robert Kordež (Orbea Geax), Kristjan Medvešček in Peter Mlinar (oba KK Črn trn), kot posameznik pa je v konkurenci dirke svetovne serije nastopil še veteran Primož Štrancar (Orbea Geax).

Med trojicami iz desetih držav oziroma osmimi, ki so kompletne prišle do cilja, je Slovenija osvojila odlično četrto mesto – za Francijo (Clementz, Barel, R. Absalon), Italijo (A. Lupato, Ducci, Sottocornola) in pičlih 12 sekund za Belgijo (Magis, Maes, Liebrechts) ter pred Nemčijo, Irsko, Finsko in San Marinom, po enega tekmovalca pa sta po poti izgubili ekipi Švice in Velike Britanije. Pravila pokala narodov so preprosta – časi trojice se seštevajo.

Med posamezniki je zmagal domačin Jerome Clementz pred Avstralcem Jaredom Gravesom in rojakom Fabienom Barelom. Medvešček je po treh sobotnih in dveh nedeljskih etapah, skupno dobri uri dirkanja, zasedel 42. mesto, sledil mu je Kordež na 43., za zmagovalcem sta zaostala dobrih 8 minut. Štrancar je bil 62. (+10:47) in drugi v kategoriji nad 40 let, Mlinar pa 74. (+12:15)

Kdor je pozorno bral, je hitro izračunal, da bi bili v pokalu narodov naši s Štrancarjem v ekipi namesto Mlinarja tretji. A Štrancarju letos do tega vikenda ni šlo posebno dobro, zato je mesto prepustil Mlinarju, ki se je dobro odrezal na dirkah italijanskega Superendura, tu pa brez mesta v “državni” trojici sploh ne bi mogel nastopiti.

Pri ženskah je zmagala Anne Caroline Chausson pred Tracy Moseley in Cecile Ravanel.

Z dirko v Val d’Iseru je upravljalo vreme, suhim razmeram je sledil dež in blato, v noči na nedeljo je v gorah zapadel še sneg. Spored in etape so tako sproti prilagajali razmeram.

Štrancar: “Od letošnjih dirk svetovne serije mi je šlo tu najbolje. Tudi padel sem le enkrat in to po desetih metrih v prvi etapi … Najvišji štart je bil na 2.800 metrih! Pomembno se mi zdi, da je bila tu dirka prvič in da nihče ni imel prednosti poznavanja prog. Takoj smo bili bolj izenačeni.”

Svetovna enduro serija se zaključi 20. oktobra s klasiko v Finale Ligure v Italiji.

Vrstni redi

www.enduroworldseries.com

Na uvodni fotografiji eden od udeležencev na malce izpostavljenem odseku. Foto Matt Wragg.


Sledite nam