24. marca 2013

V krosu C1 v Avstriji v zimskih temperaturah Tanja Žakelj odlično začela, Blaža pa odlično zaključila, na koncu druga in tretja za Hurikovo. Tretje tudi mladincu Petru Zupančiču.

V Langenloisu severozahodno od Dunaja in nedaleč od meje s Češko so danes gostili že 22. izvedbo mednarodne dirke v krosu Kemptal Klassik Trophy (UCI C1). Na stopničke za zmagovalce so stopili trije slovenski kolesarji: Tanja Žakelj (Unior Tools Team) z drugim mestom in Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) s tretjim mestom med članicami, Peter Zupančič (Calcit Bike Team) pa s tretjim med mladinci, kjer je bil četrti še njegov klubski kolega Gregor Krajnc.

Dirko so zaznamovale zelo nizke temperature pod lediščem ali v najboljšem primeru okrog njega. Mraz je najverjetneje vsaj delno odločal tudi o vrstnem redu. Tako je Tanja Žakelj odlično začela, a proti koncu, ko jo je načenjal tudi mraz, prepustila vodstvo poznejši zmagovalki, Čehinji Terezi Hurikovi. Blaža Klemenčič pa je štartala skoraj dobesedno zmrznjena, v prvem krogu vsa trda tudi padla, že zdrsnila iz prve deseterice, potem pa se je ogrela, večino dirke prehitevala in končala na tretjem mestu manj kot minuto za Tanjo.

“V mrazu mi je šlo kar v redu, morebitne posledice se bodo še pokazale. Upam da česa ne staknem, saj sem imela že malce načeto zdravje,” je po svojem prvem nastopu za Unior Tools Team povedala Tanja. “Od štarta je dolg, selektiven klanec. Nisem vedela, kam spadam, za cilj pa sem si zadala, da ostanem čim dlje z vodilnimi. Ostala sem v vodilni skupinici s Terezo, Lisi Osl in še eno kolesarko. Lisi je naposled v vzponu storila napako, jaz sem šla mimo, z nekaj zaostanka mi je sledila le Tereza. Krog ali dva sem tako vodila, proti koncu pa me je malo pobralo. Razlog je lahko tudi mraz, čeprav sem se na začetku odlično počutila in me ni nič zeblo. Manjka pa mi tudi daljših treningov, saj sem bila glede na domače razmere doslej večino časa na trenažerju. Naslednji ponedeljek nastopim na slovenskem pokalu Vrtojbi, nato pa najverjetneje v Premanturi.”

Tanjo je v tretjem od štirih krogov, ko je storila napako pri prehitevanju mladinca, ujela Hurikova. Nadaljevali sta skupaj, a je bila Čehinja v zaključku premočna.

V dirki članov je z najboljšim slovenskim dosežkom presenetil Borut Ramšak na 22. mestu in desetimi minutami zaostanka za zmagovalcem, Čehom Ondrejem Cinkom. Urbanu Ferenčaku in Roku Korošcu se je gotovo poznal sobotni eliminator, končala sta na 27. in 36. mestu, na 38. pa še Boštjan Hribovšek.

Vrstni redi XCO Kemptal Klassik Trophy, Langenlois (UCI C1)

ženske
1. Tereza Hurikova (Češ, Specialized Racing XC) 1;24:45
2. Tanja Žakelj (Slo, Unior Tools Team) +1:07
3. Blaža Klemenčič (Slo, Calcit bike team) +1:55
4. Katarzyna Solus-Miskowicz (Pol, DEK Meble Cyclo-Korona Kielce) +2:04
5. Anja Gradl (Nem. Team Bulls) +2:46
6. Elisabeth Osl (Avt, Ghost Factory Racing) +2:56
7. Candice Neethling (JAR, Bundu Bashers) +2:56
8. Pavlina Sulcova (Češ, Bauknecht Authos) +4:00
9. Lena Putz (Nem, SSV Mounty Altenberg) +4:47
10. Paula Gorycka (Pol, 4F Racing Team) +5:21

člani
1. Ondrej Cink (Češ, Multivan Merida) 1;45:44
2. James Reid (JAR, Bundu Bashers) +0:02
3. Karl Markt (Avt, Oetztal Scott) +0:10

22. Borut Ramšak (Slo, Ganesha team) +10:32
27. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team) +12:31
36. Rok Korošec (Slo, Calcit bike team) +17:33
38. Boštjan Hribovšek (Slo, Calcit bike team) +18:43

mladinci
1. Piotr Konwa (Pol, 4F Racing Team) 1;15:23
2. Philipp Bertsch (Nem, MHW Cube) +0:19
3. Peter Zupančič (Slo, Calcit bike team) +1:42
4. Gregor Krajnc (Calcit bike team) +3:17

www.urc-langenlois.at

Na uvodnih fotografijah najboljši mladinci in članice s Kranjcem, Zupančičem, Žakljevo in Klemenčičevo. Foto Calcit Bike Team.

Sledite nam