1. novembra 2010

Na 5. Labinjonskem maratonu drseče razmere, zaguljena trasa in srečanje Petra Zupančiča s traktorjem, kjer sta vodstvo izpustila Kordež in Budin.

Zdaj pa res zadnje “resno” dirkanje v sezoni. Ali prvo v naslednji sezoni, kot radi rečejo v Labinu. “Mlinčki” so seveda svoja kategorija.

Po lanski odpovedi Labinjonskega maratona se je letos ta priljubljena prireditev znova pojavila v tradicionalnem terminu “noči čarovnic”. Tokrat le v mtb verziji, saj so v prvih štirih izvedbah hkrati z gorskimi štartali tudi cestni kolesarji, seveda na svojo asfaltirano traso.

Trasa je bila skorajda povsem nova, v izogib zaporam cest, in na papirju precej nedolžna: 45 km s 640 ali koliko že višinci. Mala mal’ca. Mhm. Večinoma po razbitih kolovozih, posejanih z drsečimi skalami vseh oblik, pa še prava višinska razlika se je izkazala za skoraj dvakratno. Veliko pravega gorskega kolesarstva, za marsikoga s pretrdimi gumami in pomanjkanjem tehnike je to pomenilo pešačenje navzgor in navzdol. Tudi nekaj padcev.

Drugačna past je čakala Calcitovega mladinca Petra Zupančiča. Šele 14-letnega Petra, ki je v Istri zaradi uspešnega nastopanja v lanski zimski ligi manjša zvezda, je v hitrem spustu po asfaltnem odseku presenetil nasproti vozeči traktor s prikolico. Mimo traktorja je še prišel, mimo prikolice pač ne. Peter naj ne bi bil resneje poškodovan (dopolnjeno: ima počeno nadlahtnico). Z njim sta bila na čelu dirke nekako na polovici tudi Robi Kordež in Matjaž Budin. Za kratek čas sta dala oskrbi ponesrečenca prednost pred dirkanjem, v tem času pa si je Đani Simčić prikolesaril prednost, ki jo je obdržal do cilja.

Kordež je bil drugi tik pred Budinom in to kar na svojem zlatem kolesu – polnovzmetenem vsegorskem GT-ju, ki ga je osvojil na lanski dirki “Golden bike” na Ivarčkem. Četrti je bil v cilju Peter Vesel, daleč najhitrejši v veteranski kategoriji master. Tam je na tretjo stopničko stopil Marko Škarja, v kategoriji sport je enako uvrstitev dosegel Aljoša Martinjaš (absolutno na 11. mestu), v maloštevilčni kategoriji mlajših članov pa je druga stopnička pripadla kar spustašu Žigi Pandurju.

Slovenski prvak Matej Lovše je tokrat povedel klovne ali mtb “disko grupo”, ki je zmagala le v žretju krofov na okrepnih postajah.

Matej je seštevek treh dirk (še Krka in Učke) za pokal Istre in Kvarnerja v maratonu končal na 3. mestu med elito – z resno zadnjo dirko bi se lahko vzpel kvečjemu na drugo. Klemen Nicoletti je z zmago na Učki drugi pri U23, Vesel pa je zmagal med veterani.

Še en lep dan v Istri, čeprav ob rosenju in vetru.

Vrstni red – absolutno
1. Đani Simčić (Hrv, BGK Tuškanac) 2;01:59 – elite
2. Robert Kordež (Slo, MBK Orbea) +4:40 – elite
3. Matjaž Budin (Slo, MBK Orbea) +4:41 – elite
4. Peter Vesel (Slo, Uni-FBI) +6:23 – master
5. Krešimir Franić (Hrv, BBK Kvarner) +11:32 – master
6. Marko Škarja (Slo, EnergijaTeam.com) +11:51 – master
7. Vedran Mohorovičić (Hrv, BBK Marun) +16:00 – master
8. Saša Vidović (Hrv, BK Buzet) +14:13 – sport
9. Željko Ujčić (Hrv, BK MTB Istra-Pazin) +17:23 – sport
10. Luka Vodopivec (Slo, MBK Orbea) +19:13 – elite

Vrstni redi in končna razvrstitev pokala maratonov Istre in Kvarnerja >>

www.istra-bike.hr

foto Grega Stopar in Robert Ciglar/adventure.si

Sledite nam