23. oktobra 2018

Z dirko na Krku se je končala letošnja sezona dirk pod okriljem Adria Bike. V skupnem seštevku uspešni tudi Slovenci, ki se lahko pohvalijo s kar nekaj zmagami na posamičnih preizkušnjah.

Čeprav Hrvaška je serija treh maratonov pod skupnim imenom Husqvarna Adria Bike Series 2018 skoraj zagotovo tudi delček slovenska, vsaj kar se tiče tudi slovenskih tekmovalcev in tekmovalk. Naši rekreativni in tekmovalni asi so namreč dosegli kar nekaj odmevnih uvrstitev ter v skupnem vrstnem redu v kategoriji grand master posegli po prvem in drugem mestu. Slovenci so tudi zmagali v abslotni razvrstitvi na najdaljših trasah tako od Fužin do morja in nazaj kot tudi na zadnjem, “rokenrolu” na Krku.

Na seriji Husqvarna Adria Bike 2018 je na treh dirkah nastopilo kar 882 tekmovalcev in tekmovalk! Tekmovali so na klasiki na Plitvicah, pa na konkretnem izzivu, ki je potekal že tretje leto zapored – Fužine 2 Sea in na Krk ’n’ Rollu v Baški na Krku.

Razložimo točkovanje

Na prvi pogled zapleteno, ko bolj pogledaš, pa sila enostavno, po vzoru mnogih etapnih dirk. Glavni namen je, da čim več tekmovalcev osvoji točke in to ne glede na to, katero traso so izbrali, saj ima vsaka trasa v naprej določeno maksimalno število točk, ki so na voljo.

Plitvice – Epic (10000 točk), Classic (9000 točk), Easy (8000 točk), enako število točk je veljalo tudi za Krk ’n’ Roll in Fužine 2 Sea.

Skupni zmagovalec na vsaki izmed tras dobi maksimalno število točk. Čas skupnega zmagovalca na vsaki trasi se preračuna v sekunde in skupen seštevek sekund zmagovalca pomeni 100 % časa. Tako se preračunajo tudi časi ostalih. Tako je na koncu število točk na koncu določeno z odstotki časa, ki ga je tekmovalec dosegel glede na zmagovalčevega.

Primer: zmagovalec na Epicu je imel čas 2:43:30, preračunano v sekunde je to 9810 sekund, kar je enako 10000 točkam. Absolutno peti na isti trasi je dosegel čas 2:47:57, kar pomeni 10077 sekund, kar je 2,72 % več od prvouvrščenega, to pa pomeni 2,72 % manj točk od 10000, kar znese 9728 točk.

Enako velja tudi za ostale trase.

Končni rezultati

Moška kategorija. Prva tri mesta so bila rezervirana za Hrvaške tekmovalce. Največ točk je osvojil Robert Šangulin, zbral jih je 29272, prislužil si jih je s tretjim, četrtim in petim mestom v kategoriji, na vseh treh dirkah pa je vozil najdaljšo traso Epic. Na drugo mesto se je uvrstil Jurica Galić, zbral je 28392 točk, tretji je bil s skupno osvojenimi 25222 točkami Hrvoje Ružić. Najvišje uvrščeni Slovenec je Valentin Simonič, ki je s 24421 točkami končal na šestem mestu.

Med najboljših petnajst sta se uvrstila še Jure Belak na 13. in Boštjan Hribovšek na 15. mesto. Oba sta dirkala samo na dveh preizkušnjah, prvo na Plitvicah sta izpustila.

V moški kategoriji je na vseh dirkah nastopilo 405 tekmovalcev!

Master. Tudi v tej kategoriji so prva tri mesta osvojili naši južni sosedje. Vsi trije so dirkali na najdaljših trasah, najboljši izkupiček je z 29610 točkami zabeležil Ivica Mesarić. Na drugo mesto se je je z 28701 točko uvrstil Pavao Roset, tretji je bil Marin Deković, ki je osvojil 28571 točk.

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil z dvema odpeljanima dirkama Lenart Noč, ki je končal na 14. mestu. Zabeležil je 20712 točk. Rok Erjavec je bil sedemnajsti, mesto za njim pa Sebastjan Andrejc. Prvi je zbral 18710 točk, drugi pa 18609.

V kategoriji masters je skozi celotno sezono tekmovalo 308 tekmovalcev. Nekateri z vsemi odpeljanimi dirkami, drugi z dvema, nekateri pa s samo eno.

Grand master. V tej kategoriji pa na prvih dveh mestih Slovenca, na tretjem pa Hrvat. S tremi posamičnimi zmagami v kategoriji in osvojenimi 27644 točkami je na vrhu končal Peter Vesel. Na drugo mesto se je s 25780 točkami uvrstil Iztok Kuret – Izo, ki je tudi zabeležil tri zmage, a ne na najdaljših preizkušnjah, temveč na srednji – Classic. Na tretje mesto se je uvrstil Darije Damir Kos. Zbral je 21039 točk.

V prvi petnajsterici najdemo še dva slovenska predstavnika. Gorazd Novak je končal na sedmem mestu (17005 točk), Janez Donša pa na 15. mestu z zbranimi 12629 točkami.

Med starejšimi veterani se je sezoni zvrstilo 93 tekmovalcev, ki so se udeležili vsaj ene izmed treh dirk.

Ženske. Med damami so prva tri mesta osvojile domače tekmovalke. Na prvo mesto se je uvrstila Kristina Lukačević (20631 točk), na drugo mesto Majda Horvat (20304 točke), na tretje pa Paula Vrdoljak (20241 točk).

Na osmem mestu najdemo prvo slovensko predstavnico. Irena Šubic Jeločnik, ki je osvojila 10013 točk. Mesto za njo se je uvrstila Natalija Stare (8986 točk).

76 dam je dirkalo v letošnji seriji Husqvarna Adria Bike.

Vse vrstne rede najdeš na adriabike.hr

Foto organizator

Preberi še:
Tretjič iz Fužin do morja in nazaj
Krk ’n’ Roll: Zadnja dirka serije Husqvarna Adria Bike

Sledite nam