Savskih 50
8. decembra 2020

Na ljubljanskem delu Save 19. in 20. decembra posamični lov na prizore, selfije in nagrade. Samotno furanje, stik pa preko Instagrama in nato na Zoomu.

Med julijem in oktobrom smo celo odkljukali nekaj vrstic koledarja. Računamo, da jih bomo na pomlad spet.

Zdajle pa bomo morali biti čisto zadovoljni s kakšnimi manjšimi, podtalnimi in brezstičnimi druženji. V kakšne Božičke z raznih koncev, zlasti v Posavske, skoraj ne dvomimo, da ne bodo tudi letos česa ušpičili. Pa nepodprti Stone Lust 100 spet udari 26. decembra, na povabila.

Vrača pa se tudi ljubljanska obsavska skupinska tura Savskih 50. V soboto 19. in nedeljo 20. decembra bo potekala po drugačnih pravilih, prilagojenih ukrepom za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Torej bomo kolesarili sami ali s člani gospodinjstva – s prijatelji pa pač na še malce večji razdalji. Brez kraja in časa štarta, brez okrepnih postaj, brez “afterja” …

Dosedanji prireditelji združujejo moči z ljubljanskim društvom Supersnurf. Na prvi (oziroma ničti) izvedbi v decembru 2018 je bilo udeležencev okoli 50, v lanski zimi sta bili dve z malo manjšo udeležno – zlasti prva v precej ekstremnih vremenskih razmerah je bila malo okrnjena, a epska.

Savskih 50
Matej (Singlespeed Slovenija) na izvedbi 0, december 2018

O Savskih 50

To je nekako tudi zamisel Savskih 50: kolesarjenje na zabavni trasi, večinoma po stezicah, kolovozih in makadamih ob reki Savi, v zimskih razmerah, kar lahko pomeni mraz, sneg, blato … malo verjetno, da je vse prijetno, a je vseeno žur.

50 ni natančna izmera trase, celoten krog je malce krajši, pa tako ali tako si ga lahko skrajšaš čez katerega od vmesnih mostov. Ob tokratnih ukrepih odpadeta odseka na skrajnem zahodu (občina Medvode) in vzhodu (občina Dol pri Ljubljani), tako da je kilometrov manj kot 40. Če bi se omejitev gibanja na občine do tistega vikenda čudežno sprostila, pa hitro pritaknejo še ti dve pentlji. Vsekakor bi bilo to dobrodošlo že zato, da se dogodka lahko udeležijo tudi kolesarji iz drugih občin.

Z dodajanjem novih odsekov po enoslednicah krog res postaja malce bolj gorskokolesarski (a nič divjega, ne pomeni, da so potrebna kakšna zaresna gorska kolesa, že veterani iz devetdesetih so super), povsod pa obstajajo tudi bolj tekoči obvozi, tako da trasa ostaja primerna za vsakogar in za skoraj vse vrste koles: tista za makadam, treking, tudi z BMXi so že opravili pot … Na elektriko, brez prestav ali na “muslauf” … Po želji!

Savskih 50
Tega pač tokrat ne bomo počeli. Savskih 55, februar 2020, foto Anže Furlan

Podrobnosti letošnje izvedbe

GPX trasa bo objavljena ta konec tedna. V petek pred dogodkom pa sledijo podrobnosti z nalogami, ki jih boste (lahko) opravljali po poti. Marsikateri bo vključeval objave na Instagramu, zato si boste sovražniki tega slikovnega družbenega medija težje prislužili katero od nagrad. Ključna bo uporaba ključnika #Savskih50.

Podelitev nagrad bo na spletu, na Zoomu, v nedeljo zvečer! Ko se doma odmrznete in udobno namestite.

Vsem informacijam sledi na dogodku na Facebooku.

Glede na to, da je poleg Supersnurf, lahko kdo pripravi peticijo, da pride tudi Kristjan Vreček. Zaenkrat še ni čisto navdušen nad zamislijo.

Bora pa letos žal prvič ne bo, ga sestavljajo na travmatologiji. Avto je bil spet močnejši. Hitro se zaceli!

Na naslovni fotografiji: Šumba je bil eden junakov potopljene izvedbe v 2019, prijatelj Dare je sicer v smislu letošnjih ukrepov izbrisan in na njegovo mesto nalepljen labod (ki je zaradi tičje gripe tudi lahko problematičen, zato “breztičnost” v naslovu), do lokacije v medvoški občini pa letos najverjetneje ne gremo. Foto Mac/Bikegalaxy.

Preberi še

Savskih 50, ničta izvedba
Ture pred božičem in po njem

Sledite nam