26. aprila 2018

Uli Stanciu in Bike festival ob Gardskem jezeru. Že od leta 1994.

Vse skupaj se je začelo leta 1994, ko je Nemec Uli Stanciu v Rivi del Garda organiziral prvi kolesarski sejem. Danes je Bike festival na obali Gardskega jezera ena največjih gorskokolesarskih prireditev na svetu! Uli seveda dobro ve, kaj dela. Je tudi ustanovitelj revije Bike in pobudnik etapne dirke Transalp.

Na Gardo

45.000 gorskokolesarskih navdušencev bo med prvomajskimi prazniki spet zasedlo sončno Rivo del Garda. Od sobote 28. aprila do torka 1. maja bo na severu Gardskega jezera za lažji vstop v kolesarsko sezono potekal že petindvajseti Bike Festival Garda Trentino powered by FSA. Eni bodo prišli na sejem, drugi na eno izmed tekem ali drugih prireditev, ki se bodo v festivalskih dnevih zvrstile na Gardi.

Začetki

Uli pravi, da ni nikoli stemel k čemu velikemu, vedno pa je želel nekaj trajnega. Petindvajsetletna zgodovina festivala pa kaže, da mu je uspelo kar oboje. Čeprav je oče Bike festivala uspešen poslovnež, si ni predstavljal, da se bo dogodek tako hitro razvijal in rastel. Prvi festival so organizirali kot dodatek za bralce revije Bike. Poleg tiskanega časopisa so jim želeli ponuditi še pravo doživetje in pri tem sploh niso imeli finančnega interesa. Gardo so izbrali zato, ker se tam že zgodaj začne pomlad, čarobna mešanica jezera in gora, ki se dvigajo takoj za obalo, pa je dala še tisto pravo kuliso za gorskokolesarski dogodek.

Novosti, testi in še kaj

Čeprav razstavljalci pokažejo vse novosti za to in prihodnja leta, Bike festival ni le običajen sejem. Obiskovalce čakajo flote testnih koles. Osebni dokument je dovolj, da za nekaj ur dobiš svojega lepotca. Poleg koles so za preizkus na voljo tudi mnogi drugi kolesarski izdelki. Kdor pozna okolico jezera, se lahko na testno turo poda sam, ostali pa se lahko pridružijo kopici vodenih tur, ki udeležence vodijo po spektakularnih poteh nad jezerom.

{loadposition inside}

Zabava

Ves festival je tudi velika zabava in že prvi večer se bo odvrtela največja fešta festivala – Open Night Party. Na njej se velika imena kolesarske proizvodnnje in razstavljalci oddolžijo kupcem z brezplačno pogostitvijo. V potokih nam točijo pivo, pečejo hamburgerje in palčinke, režejo sir in salamo ter delijo drobna darilca, ki nas bodo kmalu spomnila, komu moramo odstopiti znaten delež svojih prihrankov.

Tekmovanja

Vsak festivalski dan ima tudi svojo tekmo. V soboto zvečer se bo na ulicah Rive odvil City Eliminator. Nedelja bo namenjena največjemu dogodku – maratonu. Na štirih razdaljah se bo pomerilo kar 2.500 tekmovalcev. Najdaljša Extrema ima zavidljivih 91 kilometrov in kar 4.000 metrov vzponov. V ponedeljek se bo odvil dvojni program. Najprej bo štart Scott Enduro tekme, takoj za njimi pa se bodo električarji pognali na Bosch & Trek eMTB Challenge.

Festival bodo 1. maja zaključili najmlajši, ki bodo stali na štartu Scott Junior Trophy. Vmes bo seveda na stojnicah razstavljalcev potekala kopica bolj ali manj resnih tekmovanj, kjer pa lahko udeleženci pridejo do prav zavidljivih nagrad.

Ne samo na Gardi

Recept je preprost in kar kliče k ponovitvam. Organizatorji Bike festivala zato podobno prireditev že nekaj let pripravljajo tudi v nemškem Willingenu. Letos bo to od 19. do 21. maja. letos pa so pripravili še eno novost, ki bo nam najbližja. Tretji Bike festival bo od 31. avgusta do 2. septembra v avstrijskem Saalfeldnu in Leogangu. Ob taki ekipi je rok trajanja festivala zagotovo neomejen.

riva.bike-festival.de

Fotografije Matej Hartman

Sledite nam