25. maja 2016

Vrača se kultna domača znamka koles. Po neslavnem propadu družbe, menjavi lastnikov in lanski dražbi, ko je bila blagovna znamka Rog prodana družbi Fura iz Dobrovnika, je le ta sedaj dobila novega lastnika.

Vrača se kultna domača znamka koles. Po neslavnem propadu družbe, menjavi lastnikov in lanski dražbi, ko je bila blagovna znamka Rog prodana družbi Fura iz Dobrovnika, je le ta sedaj dobila novega lastnika.

Nova lastnika blagovne znamke Rog sta postali podjetji Gorenje in BTC, ki sta včeraj podpisali pismo o nameri ter ustanovili hčerinsko podjetje Gor kolesa d.o.o., ki bo upravljalo z blagovno znamko in začelo tam kjer se je pot legendarnega Ponyja končala. Prav Pony bo tudi prvi model kolesa, ki bo prišel na trg spomladi prihodnje leto. Seveda v sodobnejši in lepši preobleki.

Direktor novonastalega podjetja je postal Rok Lesjak, ki je ob nagovoru tudi povedal, da se bodo pri ponudbi koles usmerili predvsem v srednji cenovni razred. Poudarek bo predvsem v zagotavljanju kakovosti, dizajnu, lastnimi raziskavami in razvojem ter lastno montažo.

V letu 2018 namerava družba Gor kolesa d.o.o. na trg poslati tudi gorska, cestna in vedno bolj zaželjena E -kolesa.

MTB: Od Horizonta do Elana

Družba Rog, ki je konec osemdesetih na trg poslala tudi legendarno gorsko kolo imenovano Horizont, ter se v sedemdesetih in osemdesetih letih ponašala z dobrimi cestnimi kolesi, je od svoje ustanovitve leta 1951 naprej veljala za sinonim kolesarske znamke tudi širše od meja bivše skupne države. Nato je leta 1997 podjetje odšlo v prislilno poravnavo.

Nato je sledilo nekaj poskusov rešitve blagovne znamke, najprej z vključitvijo v skupino Elan, nato s preimenovanjem v Elan Bikes (v odbdobju po letu 2000 je bil razvoj gorskih koles na vrhuncu, a hkrati obsojen na propad), na koncu se je družba preimenovala v ROG kolesa. Sledilo je več prisilnih poravnav, leta 2005 pa je šla družba v stečaj.

Blagovna znamka je bila nekaj časa naprodaj. Najprej je šla v roke podjetja Notik&V, po stečaju pa je lansko jesen za 45.100 evrov zamenjala lastnika in pristala v Prekmurju. Od družbe Fura jo sedaj za 41.500 evrov kupuje Gorenje.

Ali bo zgodba blagovne znamke Rog in hkrati obuditev imena Pony zgodba v uspehu, pa moramo počakati vsaj tri do štiri leta. Če ne drugega, bomo Ponyje še vedno gonili na Vršič.

Novim lastnikom lahko zaželimo le srečo pri preboju na trg in si sposodimo slogan: “Požen hudiča na vrh Vršiča!”

Preberi še:
Tahitre: Rog prodan

 

Sledite nam