Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
20. avgusta 2016

Napeta tekma v olimpijskem krosu se je končala s suvereno zmago mlade Švedinje. Tanja Žakelj trinajsta.

Predzadnji dan olimpijskih iger je postregel z dirko za gorskokolesarske navdušence, za osvojitev Olimpa so se borila dekleta. Najhitreje je ciljno črto v Riu prečkala Švedinja Jenny Rissveds. Tanja Žakelj je zasedla 13. mesto.

Hiter start

Dober start in začetni krog za Tanjo Žakelj, a ko je potegnila Švicarka Linda Indergand, svetovna prvakinja v eliminatorju, ji je lahko sledilo le pet tekmovalk: Maja Wloszczowska, Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Jenny Rissveds, Jolanda Neff in Katerina Nash. Prve tri kroge je Indegrandova narekovala silovit tempo, a so v četrtem krogu vajeti v svoje roke vzele Neffova, Wloszczowska in Rissveds. Zdelo se je, da so medalje že oddane, saj so se tekmovalke nenehno izmenjevale v vodstvu. Zadaj se je bil boj za četrto mesto med Kanadčankama Pendrelovo in Battyevo ter Nashevo. Vseskozi jim je sledila še Norvežanka Dahlejeva, Tanja Žakelj pa se je vozila okoli 13. mesta.

Suvereno v napad

Ko je Jolanda Neff v četrtem krogu zadela zid in precej popustila sta v ustaljenem ritmu nadaljevali le Maja in Jenny. Vsak napad Wloszczowske se je izjalovil in mlada Jenny Rissveds (svetovna prvakinja med mlajšimi članicami) jo je imela nenehno pod kontrolo. Zadaj pa so tekmovalke počasi dohitevale Neffovo in ohranjale razliko dobre pol minute do vodilne dvojice.

Nato pa preobrat, krog in pol do konca je Rissvedsova potegnila in Maja ji ni mogla več slediti, sta se pa prebudili Kanadčanki, ki sta začeli nekoliko zmanjševati zaostanek do vodilnih. Kmalu se je zazdelo, da je celo srebro Maje Wloszczowske ogroženo, saj je veteranka Pendrelova (zmagovalka zadnje dirke za svetovni pokal v Kanadi) začela voziti v vedno ostrejšem ritmu.


Z nasmehom proti uspehu kariere!

Zmagoslavno proti cilju

Jenny Rissveds si je privozila prednost pol minute in jo ohranila do cilja. Maja se je utrdila na drugem mestu, boj za tretje pa je dobila Catherine Pendrel, ki se po tej sezoni umika iz profesionalnega kolesarstva. A tudi tretje mesto je bilo na koncu nekoliko ogroženo, saj je morala odbijati napade Emily Batty, ki pa ji ni uspelo streti prekaljene veteranke.

Še ne 23-letna Švedinja je naslovu svetovne prvakinje med mlajšimi članicami (Nove Mesto na Morave) in svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu v švicarskem Lenzerheideju dodala najbolj laskav naslov vsakega športnika, naslov olimpijske prvakinje. Na dirki, napeti do zadnjega kroga, je pokazala največ moči, pregled nad dogajanjem ter mirnost, ki je pri njenih letih ne bi pričakovali. Na ta način nam je olimpijski kros predstavil svojo najboljšo športno stran, pa tudi dramo v stilu južnoameriških nadaljevank z mlado izzivalko in njenimi tekmicami. In ravno to je tisto, zaradi česar ta šport v poletnem času pritegne množice v oddaljena in osamljena zimska letovišča.


Z leve proti desni: Maja, Jenny in Catherine.

Odlični Maja in Catherine

Catherine Pendrel in Maja Wloszczowska, obe veteranki z resnično dolgim tekmovalnim stažem, sta se dobro držali in izkušnje ter pravilno tempiranje forme sta svetovni prvakinji z leta 2010 Maji prinesli že drugo srebro po Pekingu 2008, Catherine pa je dvema naslovoma svetovne prvakinje (2011 in 2014) dodala še olimpijsko medaljo in se tako po Atlanti 1996 pridružila srebrni Marie-Hélène Prémont ter Kanadi prikolesarila še drugo odličje na olimpijskih igrah.

Tanja

Tanja se je celotno dirko vozila okoli 13. mesta. Brez večjih težav, a vendar moči za deseterico ni bilo dovolj. Danes so vsa dekleta vozila preko svojih zmožnosti in nekaterim se je to izšlo marsikatera pa je morala plačati davek hitrim začetnim krogom. Na koncu je Tanja osvojila 13. mesto.

Vrstni red

Več o Tanjinem nastopu sledi

Fotografije UCI

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam