14. avgusta 2016

Najbolj adrenalinska in najmlajša kolesarska olimpijska disciplina s pričetkom v sredo.

Adrenalin, sprint, skoki, gneča … 20-palčni obročniki, visoko krmilo in popolna bojna oprema. BMX kot najmlajša kolesarska disciplina olimpijskih iger prihaja na spored v sredo.

V sredo začno s kvalifikacijskimi vožnjami, ozroma vožnjami na čas, fantje, v četrtek pa dekleta. Oba finala bomo, takoj po polfinalnih obračunih, gledali v petek. V četrtek bodo s kvalifikacijami začela dekleta, fantje bodo na isti dan obračunavali v četrtfinalu.

Na startu bo 32 fantov in 16 deklet, skupaj 48 gladiatorjev, ki bodo, vsakič ko se bodo spustili po startni klančini, demonstrirali surovo moč, spretnost in eksplozivnost!

BMX na OI

Premierno je bila disciplina BMX Race v redni program uvrščena na XXIX. olimpijskih igrah v Pekingu. Prvi olimpijski zmagovalec je postal Latvijec Māris Štrombergs, takrat tudi aktualni evropski in svetovni prvak. V finalu je za seboj pustil Američana Mika Daya in Donnya Robinsona. Med finaliste je v Pekingu prišel tudi odlični gorski kolesar, spustaš, sedaj tekmovalec v enduru, Avstralec Jared Graves.

Med dekleti je prvo zlato medaljo usvojila najtrofejnejša gorska kolesarka, tekmovalka v spustu in štirikrosu, večkratna svetovna prvakinja Francozinja Anne-Caroline Chausson. Tistega leta je bila Chaussonova tudi BMX svetovna podprvakinja. Druga je bila še ena Francozinja, Laëtitia Le Corguillé, na tretje mesto se je uvrstila še ena odlična gorska kolesarka, dekle mnogih talentov, danes že veteranka Jill Kinttner.

Na 30. poletnih olimpijskih igrah v Londonu je med moškimi zopet dominiral Māris Štrombergs, ki je bil hitrejši od Avstralca Sama Willoughbya in Kolumbijca Carlosa Oquenda. Med dekleti pa je takrat še ne 21-letna Kolumbijka Mariana Pajón Londoño pometla s konkurenco. Pajónova ima izredno uspešno tekmovalno zgodovino, saj je večkratna svetovna prvakinja, državna prvakinja, prvakinja Južne Amerike in večkratna zmagovalka vseameriških iger. Na drugo mesto se je v Londonu povzpela Novozelandka Sarah Walker, tretja pa je bila Nizozemka Laura Smulders.


BMX poligon je v neposredni bližini divjevodaškega centra, ki je bil v stilu – v tretje gre rado, srebrn za Petra Kauzerja. Foto: tajni sodelavec mtb.si.

Proga v Riu

Dolžina proge je 399 metrov za fante in 379 za dekleta. Progo je oblikoval Američan Tom Ritzenthaler. Če jo razdelimo na štiri četrtine, gre nekako takole: spustu iz startnih vrat sledi step-up (najprej manjši hribčetk, nato višji hribček), takoj za tem je “double”, dvojna grbina oziroma kucelj, ki ga tekmovalci preskočijo, na koncu ravnine sledi še en step-up. Nato zavoj v levo in druga ravnina, ki se začne z dvema “doubloma”, nato se bodo soočili s step-downom (višji hrib, nato manjši hrib) in z zelo velikim “doublom”, ki vodi v desni zavoj.

Tretja ravnina takoj po zavoju postreže z “doublom”, ki se nadaljuje s serijo manjših neravnin – valov, ki se zaključijo tik pred levim zavojem. Nato sledi zadnji del proge s serijo “rollerjev”, ter nato šprint do cilja.

Proga za dekleta je nekoliko krajša in na delu med prvim in drugim zavojem nekoliko manj agresivna, saj jih čaka le serija “doublov” – dvojnih kucljev, preostali del proge je enak.

Rio BMX proga v videu

Nekoliko drugače kot v Londonu

Za olimpijske nastope v Riu so pravila pri BMXu nekoliko spremenili. Moški četrtfinale ne bo več vključeval pet nastopov, temveč le tri. S tem želijo povečati dinamiko med nastopi, spustili pa so tudi spodnjo mejo za nastop na igrah. Pred tem je bila 19, sedaj je 18 let.

Domači komentar

Za kratko izjavo smo prosili tudi Tilna Franka, enega najboljših slovenskih BMXerjev stare šole.

Tilen pravi: Proga je dosti bolj zahtevna kot Peking ali London. Ravno sem gledal posnetek olimpijskih voženj v Pekingu in vidi se ogromna razlika v progi in prav tako v tekmovalcih.

O favoritih je zelo tezko govoriti. V bistvu je lahko skoraj vsak zmagovalec, ki je na UCI lestvici med prvih dvajset. Moj favorit je Latvijec Māris Štrombergs.

Pravila so za razliko od drugih tekem, da se vozi vsak finale 1/4 oz 1/2 kot trije moti (teki, oziroma vožnje), predvidevam da zato, ker je tako več tekem in ob enem bolj pošteno, ker imaš malo vec tolerance, če narediš napako v enem izmed motov.

BMX se razvija s svetlobno hitrostjo, upam da bo tako čez čas tudi pri nas. Razlika med Pekingom in Riom pa je je krat tri.

Želim si samo, da se bo ta šport zacel razvijati tudi pri nas in da bodo na Kolesarski zvezi Slovenije spoznali, da je BMX temelj za vse ostale kolesarske discipline.

Časovnica

Tekmovanja v BMXu bodo na sporedu med 17. in 19. avgustom v parku Deodore. V sredo z vožnjo na čas začnejo fantje. Po našem času se vožnje pričnejo ob 18. uri in 30 minut.

V četrtek bo na sporedu 1/4 finale pri fantih in vožnja na čas pri dekletih. Časovnica bo zopet naravnana na 18. uro in 30 minut.

V petek pa ob istem času pričetek 1/2 finalnih bojev in nato finalne odločitve.

Na naslovni fotografiji profil olimpijske proge, vir Elite Trax Inc.

Sledite nam