17. aprila 2014

Surfer Sandi na kolesu, vse o enduru, avstrijska praksa odprtih in zaprtih poti, Genius LT 720 … v novi številki revije Bicikel.

Tokrat so na dvaindevetdeset strani spravili veliko odličnih zgodb. In čeprav je razmerje bolj v korist specialkarskih navdušencev, je nekaj gorskokolesarskih zgodb prav zanimivih.

Nova rubrika Pokaži, kaj voziš vam tokrat postreže z butičnim Vicious Cycles – tolstež, ki je tako unikaten, da bolj ne bi mogel biti. Nanj je vsekakor najbolj ponosen lastnik Dani, navdušen “singlespeeder” in eden izmed junakov, ki se prihodnji teden odpravljajo na Irsko na evropsko prvenstvo z enoprestavniki.

Luka Mezgec, zmagovalec treh etap dirke po Kataloniji, ima poleg natrpanega tekmovalnega ritma čas tudi za pisanje kolumne. Obvezno branje!

Surfer na kolesu. Tako se glasi naslov intervjuja z Sandijem Gabrovškom, ki že več kot dve desetletji domači trg zalaga s kultnimi kolesarskimi in surferskimi znamkami. Navdušen jadralec na deski in še bolj navdušen kolesar ter njegov pogled na kolesarstvo in vse kar pritiče zraven.

Miha Šalehar razmišlja o posledicah žledoloma, pohodnikih, ki utirajo nove poti, pa o sodelovanju med markcisti in kolesarji.

Enduro, tista disciplina, ki je tekmovanjem dala nov pomen. Začetki, tekmovanja izjave … Nova revolucija tekmovalnega gorskega kolesarstva. En članek o enduru na splošno, drugi pa o enduru na slovenskem.

Michele Acquarone, nekdanji direktor Dirke po Italiji. O občutkih, navezanosti na dirko in konec koncev tudi o RCS Sport, izginulih milijonih evrov ter nečastnem umiku z direktorskega položaja. Z njim se je pogovarjal David Črmelj.

Še en intervju, tokrat z rekreativnim kolesarjem, ki je dosegel nekaj odmevnih rezultatov – Mitja Oter.

Primeri dobre prakse se iz ZDA preko Škotske selijo k našim sosedom Avstrijcem. Kaj delajo prav in kaj narobe. Kako je gorsko kolesarstvo prepleteno s turizmom. Kakšne so (bile) prepovedi in kakšni so cilji v prihodnosti.

Biciklovci so vozili nekaj različnih koles, cestni Pinarello Marvel in Vicini Katana – slednji je namenjen otrokom in je na voljo z manjšimi dimenzijami obročnikov ter prilagojen višini in seveda tudi njihovim voznim sposobnostim. Med gorskimi je glavno pozornost dobil srednji genij – Scott Genius LT 720, ta boljša aluminijasta različica, za ljubitelje trdakov in bolj kot ne rekreativnih gorskih kolesarjev pa je Corratec X Vert 29 0.2.

Spada sicer v rubriko Vozili smo, a gre za telefon in to ne kakršen koli, ampak za Caterpillarjev pametni telefon CAT B15 s skoraj neprebojnim in vodotesnim ohišjem. Sprašujemo se le, če zanj potrebujemo tudi orožni list.

Zdravoprehranski navdušenci si lahko preberete o kisli in vsestranski rabarbari.

Pred časom odprta kolesarska trgovina v prestolnici – Giant Ljubljana, ki sodi pod okrilje trgovin Freestyle, se poteguje tudi za naziv najlepše konceptne trgovine koles Giant na svetu. Na dveh straneh. Če je najlepša, pa lahko presodite tudi sami.

Drugi del priprav na gorskokolesarski maraton in kombiniranje cestnega ter gorskega kolesa. Svetuje Samo Rauter, trener Tanje Žakelj.

Kolesarstvo za najmlajše. Dečki in deklice kolesarskega društva ROG.

Še ena nova rubrika, ki je prejšnjič postregla s prelepim starim kolesom Puh, tokrat s še enim legendarnim kolesom. Zložljivi Cottur – pravi italijanski poni, ki je tako brezčasen, da nikdar ne bo pokazal svoje prave starosti.

Miroslav B. Cvjetičanin aka. Fausto tokrat razmišlja o starejših specialkarjih in njihovem slogu oblačenja, pa o oblačilih za “starejše in trebušaste”, no pa ne samo o tem…

Za tiste, ki s kolesom radi raziskujete našo kokoško, bo vsekakor prav kar dvojni namig v sliki in besedi. Prvi je kolesarjenje ob reki Muri, drugi pa po deželi cvička – med vinogradi do izvira Temenice, tiste, ki jo je Jure Strela preplaval počez in ne po dolgem 😉

Finančnik/kolesar/kolumnist Simon Mastnak pa je obisk Cipra strnil med dva različna svetova. Finančnega in kolesarskega.

Nazaj v prihodnost, oziroma tista rubrika v kateri se spominjamo slovenskih kolesarskih legend je tokrat namenjena Bredi Zalokar, Bredi z Okornove 1, gospe ki je s kolesarstvom povezana na drugačen način. Izdelovala je namreč kolesarske drese, najprej za savčane, kasneje pa za celotno jugoslovansko reprezentanco.

Uvodnik še prihaja na bicikel.com

Na uvodni fotografiji Primož Štrancar iz zgodbe o enduru, foto Juanjo Otazu

Sledite nam