26. maja 2018

1060 udeležencev četrtega vzpona s kolesi pony na najvišji slovenski cestni prelaz. Najboljša časa sta zabeležila Laura Šimenc in Luka Ljubič. Tudi smučali so.

Četrtega tekmovanja Red Bull Goni Pony, vzpona z 20-palčnimi kolesi brez prestav iz Kranjske Gore na prelaz Vršič, se je udeležilo rekordnih 1060 kolesark in kolesarjev. Med njimi je bila tokrat skoraj petina iz tujine, največ iz sosednjih držav – Avstrije, Hrvaške in Italije. Kolesark je bilo več kot 170.

 

Najhitrejša zabeležena časa vzpona sta dosegla lanska zmagovalka Laura Šimenc med ženskami z 48 minutami in 48 sekundami in novinec Luka Ljubič med moškimi s 43 minutami in 27 sekundami.


Luka Ljubič, foto Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Ker je večja skupina udeležencev štartala pred varnostnim avtomobilom, ki bi mu morali slediti do letečega štarta pri hotelu Lek, so se prireditelji odločili, da tokrat ne podelijo nagrad za prve tri uvrščene v kategorijah žensk in moških. To prav nič ni spremenilo vzdušja na prireditvenem prostoru po vrnitvi kolesarjev v dolino, saj so bili še enkrat zmagovalci čisto vsi, ki so s ponyji osvojili Vršič.


Foto Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool

 

Nagrade

Nagradi za najboljšo retro opravo sta osvojila “pin-up bejba” Patricija Goričan in “kmet v škornjih in s kokoško na prtljažniku” Gašper Lazar.

Najboljša ekipa pony parade so bili po odločitvi žirije smučarji iz SK Vuzenica s kombinezoni, smučarskimi čevlji in smučmi vred. Ob smučanju na snegu na Vršiču so si prislužili tudi ogled Hangarja 7 v Salzburgu in polet s helikopterjem.

Med vsemi objavami na instragramu s ključnikom #ponypriprave so izžrebali in nagradili Sanjina Štimca, ki je s prijatelji na dogodek prikolesaril z Reke.

 

Laura in Luka sta povedala

“Težje mi je bilo kot lani,” je povedala 27-letna Kranjčanka Laura Šimenc, sicer uspešna amaterska cestna kolesarka. “Lani sem bila prvič na štartu in letos sem si želela biti hitrejša. Vedela sem, da sem v dobri formi, saj sem na zadnjih dveh gran fondo cestnih dirkah končala v skupini s fanti. A s ponyjem nisem trenirala. Kolesarila sem z računalnikom, a sem spremljala le višinske metre. Kolo pa je bilo isto kot lani, sosedino. Nisem želela z novim, a morda bom naslednjič vseeno poskusila. Se vidimo drugo leto!”


Laura, foto Jure Makovec/Red Bull Content Pool

29-letni Grosupeljčan Luka Ljubič, nekdanji tekač na srednje in dolge proge, pa: “Pred dvema tednoma mi je kolega ponudil kolo, pa sem se odločil, da grem. Po težavah z ahilovo tetivo zandji dve leti veliko kolesarim, tudi na rekreativnih prireditvah, kot sta Franja in Juriš na Vršič. Dogodek mi je všeč, poleg tekmovanja je tudi velik šov. Klanec je hud, nekajkrat sem pomislil, da bi bilo morda bolj smiselno hoditi, a sem ostal na kolesu. Tudi v stoje nisem poganjal, tako da imam še nekaj rezerv v tehniki in pravem razmerju.”

Vreme na poti kolesarjev je bilo v nasprotju s tem, kar so napovedovale malo zgodnejše napovedi, odlično in je le še prispevalo k odličnemu vzdušju dogodka, ki se je po podelitvi nagrad nadaljeval z disko zabavo.


Vodno hlajene zavore, foto Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool

www.redbull.si/gonipony

Uvodna fotografija Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Sledite nam