Red Bull Goni Pony
Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
5. septembra 2020

Petstoterica v idealnih razmerah naskočila prelaz Vršič, zmagovalca pa sta bila razred zase in sta zapisala nova, neverjetna rekordna časa.

Šesti Red Bull Goni pony, vzpon z 20-palčnimi, praviloma zložljivimi kolesi, a le tistimi brez prestav, je odlično uspel tudi z omejenim številom udeležencev. Težko bi našli koga iz skoraj petstoterice udeležencev, ki mu vzpon iz Kranjske Gore do prelaza Vršič ne bo ostal v lepem spominu, saj tudi kakšna strgana veriga, predrta zračnica … zlomljen okvir … ne more pokvariti dneva.

Vsi so bili nagrajeni z idealnim vremenom za naskok na najvišji slovenski cestni prelaz. Letošnji Red Bull Goni pony je imel vse, le v majhnem pakiranju in tri mesece pozneje: dobro vreme, dobro voljo, super vzdušje, nore kostume in tudi rekordne čase. Zabava po podelitvi pa bo spet prihodnje leto!

Znova sta padla rekorda časa tako med moškimi kot med ženskami. Oba zmagovalca sta bila kategorija zase. Znotraj dveh ur od štarta je v cilj prišlo 397 kolesarjev in 64 kolesark.

Pri moških je Luka Kovačič kot prvi na tovrstnem kolesu od klasičnega štarta »pri Leku« do cilja prikolesaril v času pod 40 minutami! Novi rekord z njegovim podpisom zdaj znaša 39 minut in 39 sekund. To si bo lahko zapomniti. Neverjeten dosežek za prav vsakogar, ki je kdaj poskusil na cestni specialki s prestavami. Lanski rekord Luka Tavčarja je popravil za več kot minuto. Slabih pet minut pozneje je tokrat sledil drugouvrščeni Srečko Brulc, še dobro minuto pozneje pa tretjeuvrščeni Alexander Peter.

Rekord je padel tudi pri ženskah, le da je rekorderka ista. Laura Šimenc je zmago dosegla s časom 45 minut in 48 sekund in to kljub tehnični nerodnosti z njenim ponyjem, starejšim od nje. Šest minut je zaostala drugouvrščena Barbara Trunkelj, ki je tudi za skoraj dve minuti popravila lastni rekord, tretja je bil Tanja Rode.

Red Bull Goni Pony, Luka Kovačič
Luka Kovačič na čelu skupine, tu je za njim še Grega Krajnc, ki je popustil, ko se je spomnil, da v nedeljo dirka v Ajdovščini. Foto Samo Vidic/Red Bull Content Pool.

Zmagovalca, rekorderja, pony kraljica in kralj Vršiča

“Lani sem bil drugi in rekel sem si, da moram letos popraviti napako,” je na Vršiču povedal Luka Kovačič, ki ga je lani Tavčar tu ugnal za dobro minuto. “Kot vedno sem dal vse od sebe, vedno je treba iti do konca in potem si lahko zadovoljen s seboj. Tega hudiča sem pritisnil, kolikor je šel, na koncu je bil dober čas in to je to, to je vse,” pravi gorski tekač, ki je konec avgusta v kosu pretekel pet najvišjih slovenskih vrhov. “Sem gorski športnik in glede na to, da je tudi tu cilj v gorah, se tudi tu dobro počutim. Sem tudi bivši kolesar, tako da mi to ustreza. Rad se pomerim z vsemi. Pa tudi ta čas se da še popraviti.”

“Kake tri kilometre pred ciljem sem ugotovila, da sem zlomila krmilo. Desni del krmila se je začel premikati, zato nisem več poganjala v stoje, da ga ne bi odlomila do konca, in sem malce previdneje nadaljevala v sede,” je po svoji četrti zaporedni zmagi povedala Laura Šimenc. Njen dosežek je vendarle odličen, je bolje pripravljena ali so pomagali manjši popravki na kolesu, med drugim trije zobci več na zadnjem verižniku? “Mislim, da oboje. Lani sem imela pretežko prestavo in lažja mi je bolj ustrezala, čeprav sem mimo Jasne po ravnini izgubila. A se nisem obremenjevala, šla sem svoj tempo. Tudi glede na druge dirke pa sem letos dobro pripravljena, čeprav ne vem zakaj, ker ne treniram po planu, le sproščeno kolesarim. Zadovoljna sem, pomerila sem se tudi s tretjim fantom, a s takšnim krmilom mu v zaključku nisem bila kos. Tudi drugega sem videla, Lukata pa le na štartu!”

Red Bull Goni Pony, Laura Šimenc
Laura Šimenc, foto Foto Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool.

Eni so najhitrejši, drugi so najbolj retro kul

Žirija za retro slog, ki ji je letos predsedoval šampion v smučarskem krosu Filip Flisar, je nagrade podelila takole:

Naj retro bejba je postala Tina Mezeg, naj retro tip Jan Kozina, naj retro skupina pa par Mirjana in Stefan Svenda. Žirija je tokrat padala na svetleče “šuškave” trenirke in aerobična oblačila, nagrade pa so bile karting vožnje na dirkališču Red Bull Ring v Spielbergu ter legendarne superge Startas z unikatno poslikavo.

Startaske so dobili tudi najhitrejši, pa bone za trgovino Extreme Vital in Red Bullovo kolesarsko opremo, zmagovalca pa vikend paket v Kranjski Gori in najnovejša modela koles pony.

Se vidimo na sedmem! Kateri rekordi bodo padli takrat?

Vrstni redi

Moški

  1. Luka Kovačič 39:39
  2. Srečko Brulc 44:26
  3. Alexander Peter 45:44

Ženske

  1. Laura Šimenc 45:48
  2. Barbara Trunkelj 51:56
  3. Tanja Rode 1;02:35

Vsi vrstni redi na timingljubljana.si

Vse o dogodku Red Bull Goni Pony na www.redbull.si/gonipony
#redbullgonipony

Naslovna fotografija Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Preberi še lansko poročilo

Red Bull Goni Pony: Trikrat Luka, tretjič Laura ter še 1316 pogumnih in vedrih

Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
Sledite nam