17. junija 2012

Na finalu serije v 4krosu od Slovencev najvišje Urban Rotnik v osmino finala. Je 4X Pro Tour korak naprej ali nazaj? Mnenji Bl’ška in Stoparja.

Peta in zadnja dirka prve sezone 4X Pro Toura je bila del festivala v Willingenu v Nemčiji. Zmagovalca sta sinoči postala Nizozemka Anneke Beerten in Švicar David Graf. Od Slovencev se je najvišje, v osmino finala, prebil Urban Rotnik, na koncu je zasedel 30. mesto. Nastopila sta še njegova klubska kolega iz KK Črn trn Andrej Bratina in Matija Stupar, ki sta obtičala v šestnajstini finala. Stupar je izpadel v skupini, iz katere je napredoval Rotnik, in se najverjetneje tudi poškodoval – več po pokazal pregled pri zdravniku doma.

Urban je svojo dirko videl takole:
“Ta proga je gotovo ena najtežjih, kar sem jih vozil. To sem potrdil že na prvem treningu, ko sem kar grdo padel na tehničnem delu, kar me je gotovo ‘bremzalo’ še kasneje. Proga mi ni in ni stekla, prav tako tudi kvalifikacij nisem odpeljal, kot bi bilo treba. Boljše je šlo v finalu, kjer sem napredoval v osmino finala, potem ko se je Matija Stupar na štartu zapletel s sotekmovalcem. V osmini finala sem dobro začel, vendar iz tretje štartne pozicije nisem prišel do drugega mesta. V spodnjem delu sem še enkrat poskušal pospešiti in prehitevati za drugo mesto, vendar sem končal na tleh v spolzki bandi.”

Skupni zmagovalec je bil pri moških znan že po prejšnjem krogu na Škotskem. To je Čeh Tomaš Slavik. Pri ženskah zmagovalke ne gremo računat sami. To, da lestvic ne objavljajo takoj, je ena od težavic serije.

Po vtisih po prvi sezoni neodvisne serije 4X Pro Tour smo povprašali dva poznavalca.

Klavdij Blažko, kapo di banda KK Črn trn:
“Glede orgainzacije serije Pro tour lahko pohvalim več stvari, od načrtovanja prizorišč, do supporta, ki so ga bili deležni tekmovalci. Vse organizatorje pa je vredno pohvaliti predvsem zaradi urejenosti prog. Vseh pet, na katerih se je Pro tour dvijal, je res vrhunskih. Poleg posameznih organizatorskih ekip pa sta nedvomno veliko, tako v samo serijo, kot v 4X nasploh vložila Chris Roberts in Scott Beumont. Sta pravi gonilni sili 4X in tudi njima se Črn trnovci zahvaljujemo za prijetno sezono.
Kar se tiče samih tekmovalcev pa lahko rečem, da konkurenca ostaja še vedno močna, kljub odstranitvi 4X iz svetovnega pokala. Serija Pro tour je odličen nadomestek! Med tekmovalci starejši že znani ostajajo zvesti disciplini, zraven pa prihaja še mladi rod 4-krosistov, ki so še bolje tehnično podkovani in močnejši. Glede na to, kaj se je dogajalo decembra z omenjeno disciplino, bi marsikdo pričakoval upad ali zamrtje discipline, a kdor tako misli, se moti. Po prvi sezoni serije Pro tour lahko rečem le: odlično!
No, če bi že imel še kakšno dodatne želje glede serije, bi bili dve: ena dirka serije v Palah na Črnem trnu z modernejšo progo; in da bi naši tekmovalci ostali celi, torej brez poškodb, saj nas samo še to lahko ustavi na poti do vrha.”

Naš Grega Stopar je bil na dveh dirkah:
“Sliši se skoraj neverjetno, ampak meni osebno se zdijo dirke pokala 4X ProTour bolj zanimive, kot so bile dirke svetovnega pokala v 4krosu. Z več prehitevanji, več tesnimi odločitvami, z večjim faktorjem nepredvidljivosti. Vem, da nisem edini s takim mnenjem, ne vem pa kje točno je razlog. Morda je razlog v slabši pripravljenosti terena (za VDS to vsekakor velja), ki hitro prispeva k kakšni napaki in prehitevanju? Ali pa je zmanjšana konkurenca zdaj preprosto bolj izenačena. Če pustimo dekleta ob strani, tam je bila množičnost vedno težava, so si najboljši moški brez Jareda Gravesa med seboj bolj izenačeni in zato je dirkanje bolj zanimivo. Vsaj dirki na Škotskem in v Italiji pa kažeta tudi na še vedno veliko zanimanje med navijači. A mega zvezdnikov 4kros zdaj nima več in to je težava.
Ob tem so očitne tudi težave serije: preveč volontersko vodenje serije, hudo finančno breme potovanj za tekmovalce, osip števila tekmovalcev (še nekaj dobrih bo presedlalo v spust), pomanjkanje pokroviteljev in slabo zanimanje medijev. Zato si kljub dobri akciji, ki sem ji bil priča na Škotskem in v Italiji, ne bi upal ugibati o prihodnosti serije.”

Vrstni red 4X Willingen

moški
1. David Graf (Švi)
2. Joost Wichman (Niz)
3. Tomaš Slavik (Češ)
4. Lukaš Mechura (Češ)
5. Michal Prokop (Češ)
6. Scott Beaumont (VB)
7. Nico Vink (Bel)
8. Quentin Derbier (Fra)

30. Urban Rotnik (Slo, KK Črn trn Cult)
35. Andrej Bratina (Slo, KK Črn trn Cult)
56. Matija Stupar (Slo, KK Črn trn Cult)

ženske
1. Anneke Beerten (Niz)
2. Lucia Oetjen (Švi)
3. Steffi Marth (Nem)
4. Celine Gros (Fra)
5. Katy Curd (VB)
6. Suzanne Lacey (VB)
7. Helene Fruhwirth (Avt)
8. Tereza Votavova (Češ)

www.4xprotour.com
www.crn-trn.si

Na uvodni fotografiji Urban Rotnik, foto KK Črn trn, ki je prispeval tudi vse akcijske fotografije v galeriji.

Sledite nam