14. avgusta 2013

Za začetek evropskega prvenstva mladih v Gradcu so se tričlanske ekipe pomerile v ekipni vožnji na čas in štafeti. Sodelujejo tri slovenske ekipe.

Spet je čas za evropsko prvenstvo mladih v gorskem kolesarstvu v Statteggu pri Gradcu na avstrijskem Štajerskem. Na prvenstvu, ki ga prirejajo tretje leto zapored, se v vrsti disciplin merijo tričlanske ekipe. Slovenija ima v kategoriji do 15 let dve, v kategoriji do 17 let pa eno ekipo. Zanimivo, a razumljivo: obročniki, večji od 26 palcev, so na prvenstvu prepovedani. Poroča vodja slovenske odprave Nina Homovec:

Ponedeljek
Prvi dan je bil na sporedu ekipni kronometer. Na travnati trasi z nekaj ovinki in skokom smo se borili za štartne pozicije pri štafeti naslednji dan. Kmalu po štartu prvih je sledilo nekaj hudih padcev, zato so progo nekoliko preuredili, štarte je bilo treba ponoviti. Ekipa U17 je začela dobro in tempo stopnjevala, dokler se Eva ni srečala z ograjo. Tu smo izgubili veliko dragocenih sekund in se uvrstili proti repu. Sledile so ekipe U15, kjer je kljub trudu čas prehitro tekel, kam le čas beži? Taktika skupnega kronometra je bila vožnja v zavetrju, saj se je štel čas zadnjega. To smo solidno izvedli, z več treninga taktike bi lahko bilo veliko bolje.
Uvrstitve naših
U15: 43. Slovenija 1 (Vita Movrin, Anže Mihalič, Matevž Govekar), 44. Slovenija 2 (Ana Movrin, Tilen Skala, David Ivartnik)
U17: 51. Slovenija (Eva Jagodic, Miha Tratnik Bajc, Blaž Govekar)

Torek
Torek je bil dan deževne osvežitve, ki se je zvečer spreobrnila kar v ohladitev. Dopoldne smo se spoznali s spretnostnim poligonom. Popoldne je sledila ekipna štafeta, vreme je prizaneslo le prvima dvema tekmovalcema v kategoriji U15, ostali so se pošteno namočili. Štarta sta se začela z obilico padcev, v vzponu pa je bilo treba skočiti s kolesa in teči. Razmočena trasa ni prizanašala nikomur, zato je sledilo še več padcev. Eva je imela spet smolo, za odtrgan menjalnik pa so tokrat bili krivi tekmeci. Vse ekipe so izboljšale svoje rezultate prejšnjega dne.
Uvrstitve naših
U15: 39. Slovenija 1, 45. Slovenija 2
U17: 48. Slovenija

V sredo je na sporedu kombinacija (spretnostna vožnja in kros), v četrtek daljši kros (mini maraton), v petek pa še olimpijski kros in seveda zabava.

Stran prvenstva
Vrstni redi

Poročilo z drugega EP mladih
Poročilo s prvega EP mladih

Na uvodni fotografiji Blaž Govekar čez skok v ponedeljkovi ekipni vožnji na čas, foto grubernd


Video ponedeljkove ekipne vožnje na čas

Video torkove štafete

Sledite nam