2. novembra 2014

Tolsta kolesa se množijo tudi pri nas, v Švici pa bo v januarju južnoafriško-švicarska druščina zanje priredila prvo etapno dirko.

Prvi evropski zimski kolesarski festival se bo odvijal med 14. in 18. januarjem 2015 v Engelbergu, v srčju švicarskih Alp. Ljubitelji “fat bikinga” oziroma vožnje in seveda dirkanja s tolstimi kolesi bodo prišli na račun tudi na tej strani Atlantika. Pet dirk oziroma etap v treh dneh ter povprečno tri do pet ur kolesarjenja na etapo. Dirka za tiste, ki se ne bojite vožnje po snegu in vam mraz ne pride do živega.

Kolesarjenje po snegu

Vsekakor izhaja z Aljaske, kjer so fantje že v začetku devetdesetih let preizkušali doma narejena tolsta kolesa, tam je nastala tudi najtežja dirka po snegu Iditarod. Saj je tudi domovina “fat” koles preko luže in tam so tekmovanja  znjimi po snegu, peščenih sipinah in tudi po klasičnih poteh ne več modna muha ampak že kar zvezda stalnica. Tolsta kolesa pa so, tako kot pred leti 29-palčna, lansko leto pa standard 650b, za sezono 2015 postala pravi hit, saj ga skorajda ni proizvajalca, ki ne bi imel v svoji ponudbi vsaj enega modela tovrstnega kolesa. Če je bilo prvo velikoserijsko tolsto kolo pred skoraj desetletjem Surlyjev Pugsley, čistokrvni jekleni trdak, namenjen bolj kot ne popotnikom, se je začel tudi v tem delu kolesarskega sveta boj za prestol. Tolsteži niso več le okorni trdaki ampak tudi ultralahke karbonske mašine, nekateri proizvajalci pa imajo v ponudbi tudi polnovzmetena kolesa. Ni kaj, kolesarska industrija gre dalje in si vedno znova zmišljuje nove in nove trende. A nekaj drži kot pribito. “Fat bike” je ‘in’ in ni ga boljšega dvokolesnika za po snegu, še posebej če je obut v taprave plašče.

Polarni mraz ali?

Engelberg leži na dobrih tisoč metrih nad morjem, vrhovi okrog pa dosegajo višino tudi do 3239 metrov. Zaradi lege ga odlikuje tudi dolga zimska sezona, ki se razteza med oktobrom in aprilom. Mesec januar, takrat bo potekala tudi dirka, pa ima povprečje med minus šest in plus dvema stopinjama.

Trije dnevi dirkanja!

In pet raznolikih etap. Ena s hudim vzponom, ena s pridihom spusta, ena v starem slogu dvoboja oziroma paralelnega slaloma po smučišču in to pod reflektorji, ter en olimpijski kros po dolini Engelberga. Vse etape pa bo začinil sneg in tako le še otežil celotno preizkušnjo, saj je vožnja po snegu kar precej drugačna kot po klasičnih poteh.

Prvega dne bosta na sporedu dve etapi, vzpon in spust. Čas vsake etape se bo štel posebej. Do vrha bo potrebno premagati devetsto višinskih metrov. Drugi dan bo na vrsti krožna dirka s šesto višinci, popoldan in zvečer pa kvalifikacije ter dirka v paralelnem slalomu pod reflektorji. Zadnji dan pa vzpon ter 1000 metrov višincev na dobrih dvajsetih kilometrih.

Za projektom stojijo …

Sami prekaljeni mački, ki so si dovolj izkušenj nabrali pri organizacij zagotovo največje in najodmevnejše gorskokolesarske etapne dirke Cape Epic.

Kevin Vermaak, ki je leta 2004 “odkril” ABSA Cape Epic, mož, ki stoji za kompletno zasnovo in je zaslužen, da se je gorsko kolesarstvo začelo razvijati tudi v Južni Afriki. Sedaj upa na podobno zgodbo o uspehu tudi v osrčju švicarskih Alp.

Herman Coertze, lastnik vinogradov in posestva Meerendal, ki slovi po najkakovostnejših južnoafriških vinih, sam navdušen kolesar, dvakratni udeleženec Cape Epica, ki je od leta 2012 tudi sponzor dirke, saj je večina dogajanja in tudi starti določenih etap na njegovem zemljišču. Južnoafričan, ki je dobršen del življenja preživel v Švici, kjer je namesto na smučeh pozimi poizkusil na kolesu. In ideja je bila rojena. No, realizacija pa prihaja čez dobra dva meseca. Engelberg je tudi pripravljalna baza kolesarske ekipe Meerendal. www.meerendal.co.za

Evert van Muyden, že desetletje prebivalec Engelberga, navdušen gorski kolesar, ki pozna čisto vse kolesarske enoslednice v okolici svojega doma. Tudi sam enkrat udeleženec Cape Epica, drugače pa ima v Engelbergu nepremičninsko agencijo.

Kati Csak, “race director” Absa Cape Epic. Sedaj očitno razpeta med Južno Afriko in Švico. Iz prve roke lahko zapišemo, da je zelo zasedena z maili, a nanje odgovarja hitreje kot marsikdo.

Za vse, ki ste zamudili prijave na prvo etapno dirko s tolstimi kolesi v Evropi, prijave za Snow Epic 2016 se odpro 8. septembra 2015 ob 12.uri. Druga izvedba snežne avanture pa bo na sporedu med 13. in 17. januarjem 2016.

www.snow-epic.com

Vse fotografije team Snow Epic

Sledite nam