12. aprila 2014

V Južni Afriki je Žiga Pandur je sezono začel tam, kjer je zaključil lansko. Zmagovalca Gwin in Carpenterjeva.

Žiga Pandur (Unior Tools Team) je sezono končal tam, kjer jo je zaključil. Na prvi dirki svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Južni Afriki je bil izjemen 30., tako kot na zadnji lanski dirki v Leogangu. Slovenska ekipa pa ima še en boljši rezultat – Škot Ruaridh Cunningham je bil 21.!

Žiga je s 30. mestom v finalu utrdil svoj položaj med najhitrejšimi spustaši, izreden rezultat na samem začetku pa mu daje veliko motivacije za naprej. Žiga je bil na petkovih kvalifikacijah slabši, končal jih je na 43. mestu. Danes je bil na prašni in zelo specifični progi z dolgimi ravnimi odseki veliko hitrejši, ob prihodu v cilj pa je tudi dolgo sedel v “vročem sedežu” vodilnega na dirki. Z njega ga je izrinil Damien Spagnolo, nato pa je vodstvo prevzel Škot Ruaridh Cunningham, prav tako član slovenske ekipe Uniorja. Na koncu torej fantastičen ekipni dosežek – Ruaridh je bil 21. (z 12. časom v drugi tretjini proge!), Žiga pa 30.

Žiga Pandur: “Vikend na tej progi je bil res super, progo so odlično pripravili, zgornji del je sedaj resnično tehničen. Govorice, da je to proga za kolesa z manj hoda, se niso potrdile, čeprav je res ravno zmagovalec vozil kolo z manj hoda. Današnji dan sem začel slabo, s padci na treningu in udarcem v ramo. Finalno vožnjo sem zato odpeljal malce bolj previdno, nisem hotel končati v drevesu ali na tleh. V primerjavi s kvalifikacijami sem največ pridobil v spodnjem delu, pa tudi proga je bila danes hitrejša. Cilj je bila uvrstitev med prvih 30, to sem dosegel. Zdaj vem kje sem in lahko to še stopnjujem na naslednjih dirkah.”

Zmagovalca sta postala Manon Carpenter (Velika Britanija) in Aaron Gwin (ZDA). Več o tem v naslednjem prispevku!

V nedeljo je v Pietermartizburgu na sporedu dirka v olimpijskem krosu, s štartno številko 1 bo dirko začela Tanja Žakelj (Unior Tools Team), dirkala pa bo tudi Blaža Klemenčič (Felt Fenstraa Kenda).

Vir: Sporočilo za medije Unior Tools Teama

Na uvodni fotografiji Žiga na ciljnem skoku proge, ki je lani gostila svetovno prvenstvo. Vse foto Grega Stopar.

Preberi še: DH Pietermaritzburg: Se je vrnil? 13. 4. 2014

Sledite nam