bike park kranjska gora
19. oktobra 2021

Žičnica se vrti le še na Mariborskem Pohorju in na Krvavcu, pa ne vsak dan. V Bike parku Kranjska Gora se je poslovil upravljavec Berghi MTB.

Saj kolesarske sezone v resnici ni nikdar konec, v zimskih športnih centrih, kjer se pripravljajo na smučarje, pa je enkrat mora biti. Na Rogli, Soriški planini in Kopah so poletno in kolesarsko sezono zaključili s septembrom, v Kranjski Gori na drugi oktobrski vikend, na “skoraj naši” Peci 31. oktobra. Tako se s kolesi lahko podate le še na Krvavec, kjer še obratujejo ob vikendih, če le vreme dovoli, ter na Mariborsko Pohorje, kjer bo jutri, v sredo 20. oktobra, zadnji dan remonta, nato pa se znova vračajo v svojo rutino z neprestanim kroženjem od petka do nedelje (in za praznike) ter na vsako uro med tednom.

Parkov vse manj

V zadnjih letih smo s seznama slovenskih kolesarskih parkov – med te štejemo le centre s prevozom koles in kolesarjev z žičniškimi napravami – žal črtali Javornik, Cerkno, Golte in Vogel. 2017 smo dodali Kope, lani Soriško planino. Leta 2017 se je začel pobirati tudi Bike park Pohorje. Skupno vozovnico za šest parkov smo nazadnje imeli leta 2017. Ne napredujemo ravno. V iztekajoči se sezoni so bili trije slovenski parki vključeni v srednjeevropsko vozovnico Gravity Card – Maribor, Krvavec in Kranjska Gora.

Kranjska Gora še išče novega upravljavca

Po sedmih sezonah upravljanja z Bike parkom Kranjska Gora se je od tega dela poslovil Jure Culiberg s podjetjem Berghi MTB. Park je najstarejši v Sloveniji, odprli so ga že leta 2004. Tako prej kot v času Juretovega upravljanja so v parku priredili vrsto dogodkov. Proge in objekti so zadovoljevali kakor koga, ampak verjetno se bo večina strinjala, da je bil park primeren vsaj za učenje in napredovanje, pa tudi pozabavati/podivjati se je dalo. O vzdrževanju prog bi vedno lahko debatirali. V veliko opravičilo, da se niso lotili večjih gradenj, naprimer flow proge, je to, da je bila pogodba o sodelovanju podpisana z enoletnim odpovednim rokom in da visok vložek pod temi pogoji ni bil smiseln. Jure pravi, da se je sicer trudil za 5 do 10-letno koncesijsko pogodbo, a do podpisa nikdar ni prišlo.

Pogodbo so naposled odpovedali pri SKI Kranjska Gora oziroma podjetju RTC žičnice Kranjska Gora d.d., nosilcu dejavnosti. Culiberg je na svojem profilu na Facebooku objavil svojo plat zgodbe, ki jo sicer lahko preberejo le njegovi prijatelji. Skrajšano: vse legalno, a da zaradi slabega posluha nikdar ni uspel poslovati, kot si je želel.

Pri Ski Kranjska Gora so nam prijazno skušali pojasniti svojo plat, a razlogom za odpoved pogodbe žal ne bomo prišli do dna. “Odločitev glede odpovedi pogodbe o sodelovanju s podjetjem MTB Berghi d.o.o. je sprejel nekdanji direktor našega podjetja, zato vam v tem trenutku zelo težko podamo točen razlog za odpoved pogodbe,” je za Ski Kranjska Gora sporočila Irena Golc.

Pa naprej?

Zaenkrat nič konkretnega o nadaljevanju v sezoni 2022. Takole pravijo pri SKI Kranjska Gora: “Glede novega upravljalca kolesarskega parka v tem trenutku težko podamo kakšne točne informacije, je pa želja našega podjetja, da se kolesarski park ohrani, mogoče še kakšna zadeva dodela, da se tem tudi zviša sama kvaliteta parka in tudi približa vsem ljubiteljem gorskega kolesarstva.”

Preberi še

Slovenski bike parki v sezoni 2021

Sledite nam