Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
30. septembra 2014

Bolj suha, a še vedno blatna maratonska preizkušnja v Istri. Močna konkurenca in 9. mesto povratnika Noča, Peršetovi 2. mesto ter zmaga v Touru.

Maraton Parenzana Cube v Vižinadi je doživel že svojo osemnajsto izvedbo. In če to pomeni tekočo in dobro organizacijo, je zato toliko manj razumljivo vztrajanje organizatorjev pri daljših nevoznih blatnih odsekih, ki bi jih z malo volje lahko zaobšli, saj je trasa že brez tega zelo naporna in menjalniki, zaviti v travo in blato, to le še poslabšajo. Letos je vreme malenkost omililo izkušnjo, ki pa je bila izredno naporna za kolesarske komponente. Po izjavah udeležencev je Parenzana, že brez blata, eden najtežjih maratonov v tem delu Evrope, predvsem zaradi podlage in strmih vzponov.

Na spremenjeni 77 km trasi, ki je bila zelo selektivna, se je najbolje znašel Johnny Cattaneo (Ita, Trek Selle San Marco Team) s časom 3;07:11, ki je za pet sekund ugnal Alekseja Medvedeva (Rus, Team Full-Dynamix). Tretji je bil zmagovalčev klubski kolega Ivan Alvarez Gutierrez (Špa). Od Slovencev je bil najbolje uvrščen Lenart Noč (Uni Team Ljubljana) na devetem mestu.

Pri dekletih je bila najhitrejša Zorana Težak (Hrv, KBBXS Adrenalina) s časom 4;23:23, pred Tino Perše (Calcit Bike Team), ki je zaostala za dobri dve minuti in sestro Gorano Težak.

Na krajši, 54 km dolgi trasi, je bil najhitrejši Čeh Vaclav Strnad.

Lenart naravnost z bolniške

Slovenski prvak v maratonu Lenart Noč (Uni team) je nastopil prvič po julijski nezgodi in poškodbi. Za zmagovalcem je zaostal 16 minut. “V zadnjem vzponu na Vižinado sem bil še z Uwejem Hochenwarterjem, a sem nato izgubil tri minute,” pravi Lenart. “A sem zadovoljen, da sem po tolikem času brez dirke sploh končal. Konkurenca je bila močna.”

Lenart si letos želi nastopiti še na sobotnem maratonu Loka ter na maratonih v Ornansu in festivalu Roc d’Azur v Franciji, a ima ta trenutek še težave z opremo.

Dvodnevni Tour

V petek in soboto se je odvila še etapna dirka, letos imenovana TOUR. Dobil jo je Wouter Cleppe (Mad, RAM bikes Alpinbike Hi5 Endura), sicer Belgijec z madžarsko licenco, drugi je bil Uwe Hochenwarter (Avt, Focus XC team) in tretji Michal Kanera (Češ, Ghost-Rubena racing team).

Pri dekletih je v skupni razvrstitvi etapne dirke zmagala Tina Perše (Calcit Bike Team) pred Alžbeto Stunovo (Češ, BB Cyklosport Superior) in Tanjo Barišić (Hrv, BBK Orlov Krug).

www.parenzana.com

Vrstni redi

Na uvodni fotografiji Lenart Noč, foto Dejan Hren.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam