28. septembra 2015

Na maratonu Parenzana v Istri zmaga Čehu Kaneri, Hribovšek četrti, Noč sedmi in Dimic deveti.

Parenzana, nekdaj prestižni maraton v hrvaški Istri, je zadnja leta v češki domeni. Sicer je tudi precej Italijanov in seveda Slovencev, a močnih tekmovalcev iz drugih držav primanjkuje. Čeprav je vpisan v mednarodni koledar, je brez kategorije in bi kot tak potreboval več promocije dirke preko celega leta in predvsem spomladi, ko ekipe in tekmovalci usklajujejo svoje koledarje in jim Parenzana nekako uide. Pozno poleti, ko se Parenzana začne oglaševati, so tako koledarji že fiksni in jih tekmovalci ne spreminjajo radi. Parenzana s tem sicer ne izgublja veliko na množičnosti, saj je skupaj s prireditvijo kolesarjenje za vse, skoraj tisoč udeležencev, izgublja pa na kvaliteti in tekmovalni prepoznavnosti. Ponovno bi morala najti svoje mesto med evropskimi maratoni, ki jih je čedalje več in so vse bolje organizirani.

V nedeljo se je tako s štarta pognalo 74 tekmovalcev na dolgi progi (73 km) in 190 na kratki (52 km). Deževje preko tedna je progo sicer zmehčalo, a je vseeno zdržala in ni bila preveč blatna.

Lenart Noč (UNI Team), Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team) in Gregor Dimic (Energija team.com) so bili vseskozi v vodilni skupini. Največ iniciative je pokazal Noč, ki je poizkušal s pobegom, a ga je skupina ujela. Na edinem daljšem spustu z Oprtalja se je najbolje znašel poznejši zmagovalec Čeh Michal Kaněra (Ghost-Mitas racing team). Ostali so imeli precej težav s prometom in orientacijo in pri tem izgubili precej časa.

Kanera si je do cilja privozil skoraj dve minuti razlike pred rojakom Martinom Splítekom (Nilfisk ALTO pro cycling) in Avstrijcem Heinzom Verbnjakom (www.valamar.com). Hribovšek se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Noč je po nekaj težavah, ki so še posledica nedavne bolezni, prišel na sedmo in Dimic na deveto mesto.

Pri dekletih sestri Težak (KBBXS Adrenalina) nista imeli konkurence. Zmagala je Zorana pred Gorano, tretja pa je bila Anita Bistričić (BK Campetto)

Tudi na kratki progi so prevladovali Čehi, katerim je delalo družbo samo nekaj Italijanov.

Istra Tour v dveh etapah

V petek in soboto se je odvijala še dvodnevna dirka Istra Tour, ki je potekala v precej blatnih razmerah. Posebej v petek je bilo obilo težav z blatom.

V elitni kategoriji je zmagal Čeh Jan Skarnitzl (Sram Mitas Trek), pred rojakoma Kaněro in Splítekom.

Gregor Dimic je bil zelo dober šesti v elitni konkurenci in prvi med vrstniki.

Od naših sta se izkazala še Maja Zavrl z zmago v ženski hobby kategoriji in Denis Dodič (KK Djak) med veterani 3.

Rezultati Grabar Sport

www.parenzana.com

Na uvodni fotografiji Lenart Noč močno na klanec v Oprtalj. Foto: Villa Mihaela / Fažana

Sledite nam