12. septembra 2012

Uspešen četrti in predzadnji vikend avstrijsko-madžarsko-slovenskega prvenstva v dirkanju s kolesi BMX v Mariboru. Na stopničkah tekmovalci obeh slovenskih klubov. Žal dvojina.

Slovenski pokal v dirkanju s kolesi BMX hira. Spomladi so v Mariboru izvedli prvo pokalno dirko, hkrati tudi državno prvenstvo. O drugi dirki, ki bi morala biti konec septembra v Ribnici, ni slišati ničesar. Tretjo v Ljubljani, ki je v koledarju zapisana za 6. oktober, pa so pred dnevi že odpovedali zaradi nikdar povsem dokončane proge in neurejenih razmerij med upravljalcem objekta in prirediteljem tekmovanja.

Na srečo je tu še avstrijsko-madžarsko-slovensko prvenstvo, sestavljeno iz petih vikendov dirkanja v teh treh državah. Minuli konec tedna se je serija ustavila v Mariboru. Nastopilo je nekaj več kot 80 kolesarjev, trem državam prvenstva pa so se pridružili še tekmovalci iz Ukrajine.

Zaradi težav iz uvoda pa je žal opazen osip slovenskih klubov in tekmovalcev. V Mariboru je poleg gostiteljev iz mariborskega BSX Racing Teama nastopilo še nekaj predstavnikov ajdovskega KK Črn trn. V večini kategorij so se Slovenci prvi ali drugi dan znašli tudi na stopničkah. Najbolje jim je šlo v kategoriji 15- in 16-letnikov, kjer je oba dneva zmagal Žan Godina pred Juretom Križmanom (oba BSX Team).

V najstarejši kategoriji 17+ je v soboto zmagal Madžar Patrik Szoboszlai pred domačinom Tilnom Frankom in Ukrajincem Vladislavom Sapožnikovim. Drugi domačin Davorin Maleković je bil 5., 8. pa veteran Peter Caf, eden pionirjev slovenskega BMXa. Jani Volk in Luka Bolha iz Črnega trna sta se zadovoljila z 2. in 3. mestom v malem finalu, v katerem je kot 5. prišel v cilj še drugi veteran Uroš Klauž.
Naslednjega dne je bil v tej kraljevski kategoriji najhitrejši drugi Madžar Peter Prajczer pred Szoboszlaiem in Sapožnikovim, Frank je bil 4. in Maleković 7., Volk pa je dobil mali finale za 9. mesto.
V nedeljo so izvedli še “open dirko” 14+, ki jo je dobil Sapožnikov pred Szoboszlaiem in Frankom. V veliki finale sta se prebila tudi mladca Godina in Križman ter osvojila 4. in 6. mesto. Malekovič je dobil mali finale, v katerem je bil tretji avstralski povratnik Mitja Ergaver.

“Za drugo leto načrtujemo ponovitev avstrijsko-madžarsko-slovenskega prvenstva, želimo si privabiti tudi Italijane. Če bo vse po sreči, bomo na progi dobili razsvetljavo, potem bomo priredili še eno promocijsko nočno dirko. Morda pa se lotimo tudi organizacije mednarodne dirke kategorije C5,” pravi Tilen Frank.

Progo v Mariboru so gostje pohvalili. Pravijo, da je ena izmed najboljših na tem koncu Evrope in tudi ena najvarnejših, kar dokazuje majhno število padcev in poškodb.

Serija “At-Hu-Si” se zaključi 22. in 23. septembra v Baierdorfu v Avstriji.

Vrstni redi obeh dni (PDF)

Na uvodni fotografiji najuspešnejša tekmovalca kategorije 15- in 16-letnikov Jure Križman (231) in Žan Godina (25). Foto Moni.

Sledite nam