24. marca 2020

Sedaj je uradno. OI Tokio 2020 prestavljene v prihodnje leto. Preložena je tudi tudi drika svetovnega pokala v olimpijskem krosu v Novem Mestu na Moravskem. Kaj na to pravi Tanja Žakelj?

Številni pozivi k prestavitvi olimpijskih iger, med drugim tudi predhodni odpovedi reprezentanc Kanade in Avstralije, so dobili epilog. Glede na to, da je pandemija koronavirusa prizadela skoraj vse države sveta, in so pri Mednarodnem olimpijskem komiteju napovedali, da bodo svojo odločitev o odpovedi iger sporočili v začetku aprila, se je danes oglasil japonski premier Shinzo Abe in dejal, da se je japonska vlada odločila, da se OI izvedejo prihodnje leto in sicer v podobnem terminu, kot so bile načrtovane za letošnje leto.

Danes so preložitev dirke svetovnega pokala v olimpijskem krosu na poznejši termin naznanili tudi češki organizatorji. Prireditev bi morala biti na sporedu med 22. in 24. majem v Novem Mestu na Moravskem. Nov datum sledi.

Glede celotega dogajanja okoli svetovnega pokala v olimpijskem krosu in odpovedi Olimpijskih iger smo vprašali tudi dvakratno udeleženko OI in najboljšo slovensko tekmovalko v krosu Tanjo Žakelj. Na OI v Tokiu bi bil Tanjin dan D 28. julij:

“Glede na uradni tvit, ki govori le o tem, da igre ne bodo pozneje kot poleti 2021, imam še upanje na letos,” pravi edina slovenska MTB kandidatka za nastop na igrah Tanja Žakelj.

“Sama si bolj želim, da bila moja dirka konec septembra ali v začetku oktobra. Tako kot lanska testna dirka, tudi razmere so bile takrat primerne, konec julija je še bolj vroče in vlažno. Vse skupaj je težko sprejeti, a v taki situaciji preprosto moraš. Tudi za svetovne pokale mi ni vseeno, ampak imamo zavezane roke in se bomo morali prilagoditi.

Sem v trenažnem procesu, a se je vse zamaknilo, ni več tempiranja na dirke, saj ne vemo, kdaj bodo. Pač bom nekako vzdrževala formo. Tu na vasi imam še v redu razmere za trening v primerjavi z drugimi, predvsem s kolesarji v Italiji, Španiji ali Franciji. Že sicer ne tvegam, zdaj pa sem še bolj pazljiva, da se ne bi poškodovala.”

Naslovna fotografija Tanje iz Ria 2016. Foto Mônica Arruda, SportStock

Sledite nam