22. januarja 2013

Objavljamo apel Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, ki se tiče tudi neorganizirane večine, zlasti vseh, ki raje kot na noge na vrh spusta pridete z vozili.

Gorski kolesarji smo večinoma neorganizirani, nismo člani klubov ali društev, le manjšina ima tekmovalne licence. Zato objavljamo apel Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, ki mora doseči vse, še zlasti tiste, ki na vrh spusta radi pridete z vozili. Najraje večkrat. Na lepo sončno nedeljo, ko enako kot mi razmišljajo tudi pohodniki …

Apel OGK KZS

Kot vsi dobro veste, je zakonodaja glede vožnje v naravnem okolju gorskim kolesarjem izredno NEnaklonjena in že dolgo se trudimo na vseh področjih, ne samo mi, kot krovna kolesarska organizacija, ampak tudi ostali (Slo kolesarska pobuda, komisija za turno kolesarjenje pri Planinski zvezi…), da bi s sprejetjem novega, modernega zakona, ločili kolesa od ostalih z motorjem gnanih vozil in nam omogočili legalno vožnjo po nekaterih poteh.

Že sedaj zakonodaja omogoča pridobitev dovoljenj za vožnjo s kolesi po poteh v naravnem okolju, vendar je pri tem potrebno pridobiti soglasja vseh v postopku udeleženih. Od lastnikov zemljišč v prvi vrsti, do skrbnikov, Zavoda za gozdove …
In tu v zadnjem času prihaja do težav.

Vsem je jasno, da za gojenje našega športa, tako v tekmovalne ali rekreativne namene, potrebujemo poti, poligone, steze in kolovoze za kvaliteten trening in vožnjo. Predvsem spustaši imajo tu velik problem, saj poti, po katerih bi lahko nemoteno in legalno trenirali, razen kakšnega kolesarskega parka, ni. Zato pač trenirajo, kjer pač trenirajo.
No, in zdaj smo pri velikem problemu, ki se v zadnjem času še poglablja.

Ko ni sezone, v zimskem času, je pri nas za trening najbolj primerna Primorska in sem prihaja kar nekaj klubov na vikend treninge. To pomeni, da se s kombiji vozijo na nekaj destinacij, kjer sta Nanos ali Čaven s svojim pogorjem najbolj izpostavljena. Zato na teh poteh prihaja do konfliktov z ostalimi, legalnimi uporabniki poti, po katerih se kolesarji spuščajo.

Glas o tem je segel daleč preko lokalnega območja in sam predsednik Planinske zveze Slovenije nam je zaupal, da ko dobijo prošnjo za spremembo planinske poti v dvojno rabo, to pomeni, da bi se lahko po njej vozili tudi gorski kolesarji, je kar nekaj članov lokalnega planinskega društva, ki je skrbnik teh poti in mora dati soglasje, proti temu na osnovi slabih izkušenj zaradi “nedeljskih” kolesarjev, ki se s kombiji vozijo na vrh med vikendi, ko so poti zasedene s pohodniki.

Pritožbe na račun spustašev, in tu ne gre samo za tekmovalce, se iz leta v leto povečujejo, najhujše je preko zime, kjer se vse skoncentrira na Primorsko.
Zaradi neumnega izbiranja poti, po katerih se spuščajo, saj na “lepo sončno nedeljo”, ko je pohodnikov največ, tudi nekateri klubi ali zasebniki, izberejo ta isti hrib za svoje spuste.
Temu moramo narediti konec, saj imamo zaradi teh problemov, ki mečejo slabo luč na celotno gorsko kolesarstvo, težave pri doseganju milejše zakonodaje, ki se tiče vseh nas, gorskih kolesarjev.

V imenu Kolesarske zveze Slovenije zdaj pošiljamo samo apel, nekakšno opozorilo, s katerim opozarjamo vse gorskokolesarske klube, da naj delajo na vzgoji svojih kolesarjev, saj bo le tako v prihodnje takšnih problemov vse manj in nam bo lažje omogočeno doseganje legalizacije nekaterih poti, namenjenih treningom spustašev in ostalih kolesarjev v lokalnem okolju. To je tudi namen. V vsakem lokalnem okolju legalizirati nekaj poti za potrebe gorskih kolesarjev.

Vsaj licencirani tekmovalci, člani kolesarskih klubov, se morajo zavedati problema in k temu prispevati s svojim zgledom in obnašanjem.

Žal se lahko zgodi, da bodoča zakonodaja ne bo prijazna do nas in bodo sankcije hude in boleče. Tega si nihče ne želi, dejstvo pa je, da si pljuvamo v lastno skledo in si ožamo pogajalski prostor in težko argumentiramo neškodljivost gorskega kolesarjenja na okolje in ostale uporabnike teh istih poti, če na nekaterih koncih Slovenije to ne drži zaradi peščice kolesarjev, ki se ne zaveda, kakšno škodo delajo celotnemu gorskokolesarskemu športu.

Prosimo, da se v klubu pogovorite o teh problemih in ukrepate v duhu manjšanja konfliktov s pohodniki, izbirajte druge destinacije, predvsem pa se izogibajte lepim vikendom na obljudenih poteh.

Lep pozdrav!

Spisal Gorazd Stražišar, član odbora za gorsko kolesarstvo in BMX
Podpisan Mohor Vrhovnik, predsednik OGK in BMX pri KZS

21. 01. 2013

Fotografija je simbolična, foto AD.

Sledite nam