5. aprila 2015

MTB konzorcij pojasnjuje, kako se lahko prireditelju gorskokolesarskega dogodka zaplete pri pridobivanju dovoljenj za kolesarjenje na kmetijskih zemljiščih.

Slovenski gorskokolesarski konzorcij Odprimopoti.si se je po primeru enega od prirediteljev mtb dogodkov zakopal v problematiko in objavil kje in zakaj se jim lahko zaplete pri pridobivanju dovoljenj po lani prenovljeni zakonodaji, torej Zakonu o ohranjanju narave (ZON), predvsem okoli kmetijskih zemljišč.

Takole pišejo:

Naj spomnimo, kaj je sprememba ZON lansko leto prinesla za organizatorje prireditev:
1. Vožnja s kolesi v naravnem okolju je dovoljena na podlagi dovoljenja za javno prireditev (v skladu z Zakonom o javnih zbiranjih) ter predhodnega soglasja Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN), ki ga pridobi organizator.
2. Vlogo za predhodno soglasje je potrebno na ZRSVN oddati najmanj 30 dni pred dnevom javne prireditve.
3. Če trasa poteka po gozdnem prostoru ali kmetijskem zemljišču, morata Zavod za gozdove Slovenije ali kmetijsko-svetovalna služba v roku 14 dni podati predhodno soglasje ZRSVN.
4. ZRSVN lahko določi pogoje, pod katerimi se prireditev lahko izvede (čas, predvidena trasa, trajanje, sanacijski ukrepi …).
5. Po 161a. členu ZON (najlažji prekrški) je predvidena globa 1.250 do 1.500 € za organizatorja (pravna oseba, samostojni podjetnik), ki:
– prireditev izvede brez dovoljenja,
– v nasprotju z njim ali če po končani javni prireditvi ne približa stanja prireditvenega prostora stanju, v kakršnem je bil pred prireditvijo.
Dodatno je predvidena še globa 500 € za odgovorno osebo. Globa 100 € je predvidena tudi za posameznika, ki:
– prireditev izvede brez dovoljenja,
– v nasprotju z njim ali
– če po končani javni prireditvi ne približa stanja prireditvenega prostora stanju, v kakršnem je bil pred prireditvijo.

Če gre trasa po kmetijskem zemljišču, ZRSVN torej pridobi predhodno mnenje s strani kmetijsko-svetovalne službe. Po naših informacijah kmetijsko-svetovalna služba na kmetijsko gozdarskih zavodih zgolj preveri potek trase glede na dejansko rabo kmetijskega zemljišča v GERK – v podatkih o zemljiščih v rabi kmetijskih gospodarstev. Zaposleni to storijo preko javnega pregledovalnika.

In smo pri težavah

Tukaj pa lahko nastane problem. Po naših informacijah so zaposleni na kmetijsko gozdarskih zavodih prejeli navodila za delo z vlogo za pridobitev predhodnega mnenje za javno prireditev z vozili na motorni pogon ali kolesi, ki se izvaja na kmetijskih zemljiščih. Navodila sledijo določilom Zakona o ohranjanju narave (ZON), ki v 28. c členu ZON navaja, da mora biti mnenje negativno, če trasa poteka po dejanski rabi njive in vrtovi ali trajni nasadi.


Navodila kmetijsko-gozdarskim zavodo za pozitivno ali negativno mnenje

Kdo lahko ima problem? Kjer bo šla trasa prireditve po utrjeni poti skozi sadovnjak ali recimo vinograd ali oljčni nasad ali … namreč poljske poti, kolovozi in druge utrjene poti niso izvzete iz GERK. In tako bo svetovalec kmetijsko-svetovalne služne izdal negativno mnenje.

Pri tem pa smo neuradno izvedeli, da poljske poti in kolovozi kot utrjene poti sploh niso trajni nasadi in bi jih bilo potrebno iz GERK izbrisati – saj ta območja naj ne bi bila upravičena do kmetijskih subvencij!

Več v blogu odprimopoti.si, kjer bodo tudi veseli vaših izkušenj na to temo.

Uvodna fotografija Grega Stopar

Sledite nam