2. februarja 2017

Kako so zasavski knapovski downhillerji s Partizanskega vrha preko Svete planine prišli do dirke svetovnega pokala s Svetega Ivana na jadranskem otoku.

Velika novica petkovega večera (da, tako “na veliki zvon” so pri UCI obesili koledar) je bila, da se svetovni pokal v spustu leta 2018 začne na jadranskem otoku Lošinj. Kako je prišlo do tega, ne moremo razumeti brez kratke zgodovine spusta nad Trbovljami. Kje je povezava? Beri dalje.

Pod Sveto planino / Partizanskim vrhom nad Trbovljami so dirko v spustu prvič priredili leta 1999. V letu, ko je svetovni pokal prvič gostoval v Sloveniji, v Mariboru. Fantje, ki več ali manj v isti postavi delujejo še danes, so se leto pozneje organizirali v klub MTB Trbovlje in leta 2001 priredili prvo “zaresno” pokalno dirko pod imenom Dowhill Javor. S presledki so jo prirejali do leta 2012, vmes in pozneje še “test evente”, na katerih so spustaši lahko na začetku sezone prvič na stotinke preizkusili svojo novo opremo.


DH Javor Trbovlje, odsek Manson, foto Tomaž Deisinger

Z dirko in uspešno tekmovalno ekipo je MTB Trbovlje postal klena sredica slovenskega spusta. Pa se je Sebatu, Drču, Periju, Pingu, Cecu … posvetilo, da bi lahko imeli še zimsko “bazo” nekje v prijetnejšem podnebju. Za treninge, uživanje, kakšen dogodek … Seba (Sebastjan Zmrzljak, predsednik kluba) je že letoval na Lošinju in na kolesu raziskoval tamkajšnje stezice. In so poskusili s tem projektom 300 km od svojih domov …

Prvič smo s Trboveljčani tam kolesarili leta 2011. Leta 2013 so na Lošinju priredili prvo dirko v spustu, poleg Hrvatov in Slovencev so prišli še Avstrijci. Sledila je dirka prve kategorije UCI leta 2014 s kar solidno mednarodno udeležbo. Leta 2015 so dirko zaradi spleta organizacijsko-finančnih razlogov odpovedali, drugi DH Lošinj za točke C1 smo videli lani. Tretjega bomo 23. aprila letos, računati je na zanimivo udeležbo, ker, saj veš … prihodnje leto bo tam kar svetovni pokal.

Proga s Sv. Ivana s ciljem v lučici Velega Lošinja ni najbolj alpska na vsem svetu, meri 1,7 km z 256 navpičnimi m spusta, časi so pod dvema minutama in pol. Več o progi drugič.


Štartna hišica z zvonikom? Cerkvica Sv. Ivana na istoimenskem vrhu, nekaj metrov od štarta proge, in trboveljska tolpa leta 2011. Foto AD

Nekaj vprašanj Sebastjanu Zmrzljaku

Čestitke! Kdaj se vam je posvetilo, da bi lahko bila dirka zares velika?
Seba: Ideja je pravzaprav bila prisotna že od začetka snovanja dirke, samo naglas nismo razmišljali 😉 Ko smo pa videli, da nas podpira lokalna skupnost, Lošinj Hotels group in Turistična skupnost Mali Lošinj, ter da verjamejo v naše delo in trud, smo brez velikega oklevanja sklenili, da kandidiramo za dirko svetovnega pokala v spustu. Prav tako imamo v AK Lošinj zanesljivega partnerja, za seboj pa uspešne izvedbe dirk UCI Class 1. Otok je izjemna turistična destinacija, cilj dirke pa je dobesedno ob morju v centru malega srednjeveškega mesteca med čolni. Takšne dirke ni na svetu. Menili smo, da bi takšna dirka v svetovni pokal v spustu prinesla potrebno svežino, nekaj povsem drugačnega od hladnih alpskih vasic. Prav tako je pomagalo, da smo prejeli pozitiven odziv glede same proge s strani hitrih tekmovalcev, kot npr. Lukasik, Žabjek, Pandur, Mears, Gruber itd. Namreč, teren je zahteven kljub temu, da proga ni najdaljša oz. da ima samo 250 m višinske razlike. Videli smo, da bo s spremembami lahko izziv tudi najboljšim na svetu.

Kaj je naslednji korak v organizaciji?
Pripravljamo se za letošnji dirko C1 22. in 23. aprila, proga bo spremenjena in zahtevnejša. Za 2018 pa pripravljamo projekt zapore javnih parkirišč in določenih ulic v Velem Lošinju, ureditev sistema parkiranja v Malem Lošinju in avtobusne prevoze v 3 km oddaljeni Veli Lošinj.

Kakšne so reakcije na otoku? Že vedo, kaj jih je zadelo?
Vsi udeleženi se iskreno veselijo dogodka, prebivalci pa so vajeni gužve, saj poleti na otoku mrgoli turistov. V načrtu imamo sestanke s predstavniki lokalne skupnosti, kjer bomo podali vse ustrezne informacije in navodila, tako da težav ne pričakujemo.


Dobro razpoložena organizacijska ekipa po izvedeni dirki, foto Klemen Butja

www.dhlosinj.net

Preberi še
Prodorna novica: 2018 svetovni pokal na Lošinju!

Uvodna fotografija: štart z RAZGLEDOM, foto Klemen Humar

Sledite nam