4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
10. aprila 2016

V Franciji odličen začetek sezone svetovnega pokala z novim mejnikom za slovensko ekipo Unior Tools Team. S fotogalerijo Klemna Humarja.

Prvi spust sezone svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu sta v Lurdu v Franciji dobila Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) pred rojakinjama Tahnee Seagrave (Transition Factory Racing / FMD) in Manon Carpenter (Madison Saracen Factory Team) ter Američan Aaron Gwin (The YT Mob) pred Kanadčanom Stevom Smithom (Devinci Global Racing) in Britancem Dannyjem Hartom (MS Mondraker Team). Svetovni prvak, Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity Powered by SRAM), najhitrejši iz kvalifikacij, je v slogu lanskega svetovnega pokala po najboljših vmesnih časih pred ciljem padel in končal na 17. mestu.

Izkazala se je članica ekipe Unior Tools Team Zarja Černilogar z 11. mestom, čeprav s nemajhnim zaostankom. Škot v dresu UTT Ruaridh Cunningham je nastop odlično opravil z 19. mestom (+8,35), z začetkom sezone svetovnega pokala pa je zadovoljen tudi tretji finalist modrih Žiga Pandur na 40. mestu (+15,68).

Podrobneje o nastopu modrih v sporočilu za medije Unior Tools Teama:

Vse do danes je bil dirkaški vikend v znamenju vremena, saj napovedi niso držale niti za pol ure naprej, pogled v nebo pa je vedno znova kazal drugačno sliko. Rezultat je bila razmočena in blatna proga, ki pa se je danes v soncu hitro sušila. Boljše razmere so izkoristili vsi trije finalisti ekipe Unior Tools Team. Prva je bila na progi Zarja Černilogar, ki je v ženski članski konkurenci ohranila 11. mesto z včerajšnjih kvalifikacij. Žiga Pandur je močno napredoval, z dobro vožnjo pa si pošteno zaslužil 40. mesto, ki je po visoki uvrstitvi na lanskem svetovnem prvenstvu tudi prvi pravi obliž na slabšo lansko sezono.

Ruaridh Cunningham pa je kmalu zatem naredil še večji korak naprej in se zavihtel na izredno 19. mesto. To je hkrati tudi ena najvišjih uvrstitev za ekipo Unior Tools Team v svetovnem pokalu v spustu doslej (v olimpijskem krosu so bili rezultati po zaslugi Tanje Žakelj že precej boljši, v spustu je najboljša uvrstitev ekipe 18. mesto leta 2011 v La Bressu – privozil ga je Harry Heath).

Na dirki je nastopil tudi aktualni evropski prvak Jure Žabjek, ki pa se žal ni uvrstil v finale. Dirko je preko televizijskih zaslonov spremljal tudi peti spustaš v ekipi – Reece Wilson še vedno okreva po zimski operaciji kolena.

Današnji junaki so po dirki povedali:

Ruaridh Cunningham, 19. mesto: “Celoten konec tedna sem se malce boril s progo, takoj po štartu pa sem vedel da lahko izberem linije, ki so v suhem mogoče, v mokrem pa zelo težko. Vozil sem hitro in natančno, večinoma točno po želenih linijah. Na nekaterih odsekih sem malce popustil, drugje vozil malce preveč agresivno. Toda ves čas sem imel nadzor nad kolesom in privozil sem si dober rezultat za začetek sezone. Skupno sem v dvajseterici, kar je odlično in od tukaj naprej lahko mirno delam proti cilju – uvrstitvam med prvih petnajst.”

Žiga Pandur, 40. mesto: “To sem rabil, dober rezultat za začetek sezone. S celotnim vikendom sem zato seveda zadovoljen. Vem, da sem hiter, in vem, na katerih elementih moram delati in jih izboljšati. Predvsem moram graditi na tem, da bom ob pravem času pokazal hitrost.
Na jutranjem treningu je bilo še zelo spolzko, dan sem začel z grdim padcem in to mi je kar malo načelo samozavest. Tudi druga vožnja na treningu ni bila preveč dobra. Na štartu finalne vožnje pa sem si rekel, da moram napasti in bo kar bo. Vozil sem agresivno, ampak še vedno z glavo. Proga se je danes tudi krepko posušila, in kjer je bilo mogoče sem šel do ‘dile,’ kje drugje pa z malce rezerve.”

Zarja Černilogar, 11. mesto: “Zadovoljna sem z uvrstitvijo, ne pa tudi z zaostankom za zmagovalko dirke. Do deseterice sta mi zmanjkali le dobri dve desetinki in vem za kar nekaj situacij, kjer sem jih izgubila. Vozila sem manj kontrolirano kot včeraj, zato je bilo tudi več majhnih napak, a brez njih na takšni progi ne gre. Na splošno sem s celotnim vikendom zadovoljna, za prvo dirko je bilo super.
Proga je zelo težka, hkrati pa je tudi vreme predstavljalo velik izziv. Kolo je bilo odlično pripravljeno za vse te izzive, in je odlično sodelovalo vse do konca.”

Svetovni pokal se nadaljuje 23. in 24. aprila v Avstraliji.

Vrstni redi in razvrstitve v sv. pokalu na uci.ch

Posnetek dirke na redbull.tv

Na uvodni fotografiji Žiga na klopci za vodilne. Vse fotografije Klemen Humar.

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam