8. oktobra 2015

Pri Tanji Žakelj v Ledinah podelili naslove na DP v vzponu, kjer je člane ugnal veteran. Koroška in Štajerska pa sta imeli letos svojo serijo desetih vzponov.

Mali in vaški se tudi po zatonu koroškega pokala v vzponih vrstijo skozi vso kolesarsko sezono. Veliki pridejo na vrsto jeseni. Pohorje, Blegoš, zadnja leta še Ledine z vzponom Tanje Žakelj. Ti trije tudi kolobarijo z državnim prvenstvom v nekoliko dinozavrski disciplini vzpon, ki v ustroju mednarodne kolesarske zveze niti ne obstaja.

Minulo soboto je bil čas za tretji vzpon Tanje Žakelj od Spodnje Idrije do Pečnika pri Tanjinih domačih Ledinah, ki je uvertura v večerni koncert. Tu so se prvič pomerili za naslove državnih prvakov in članska sta osvojila Tanja (Unior Tools Team) in Boštjan Hribovšek (Calcit bike team). Še 29 sekund pred Boštjanom pa je bil v cilju najhitrejši veteran, neverjetni Marjan Jauk (Ganesha team)! 46-letniku lahko rečemo kar guru vzponov, tokrat pa je trgal na 7,57 “težkem” Scottu RC 29. Težkem? Je več kot poldrug kilogram težji od njegovega starega 26-palčnika …

Poročilo na prijavim.se 

Na uvodni fotografiji je Marjan Jauk, foto Ecio Benčič

Po koroških in štajerskih klancih pa …

Koroška z že omenjenim lokalnim pokalom v vzponih ter Štajerska z Jaukovim Ganesha teamom in Pohorjem sta dve regiji, kjer so vzponi doma. Letos pa se je scena še okrepila s prvo serijo pod nazivom “Pokal rekreativcev v MTB vzponih”.

Pokal je med aprilom in koncem septembra združil kar deset prireditev na Koroškem in Štajerskem, še dve sta odpadli.

Posebnost vzponov je, da štartnin ni. Namenjeni so predvsem čistim rekreativcem, a odprti tudi za licencirane kolesarje, ki pa se ne pojavijo v skupnem točkovanju pokala. Imajo šest moških starostnih kategorij in tri ženske. Udeležba še ni prav ogromna, nekako med 30 in 50 kolesarji.

“Približno enako število vzponov načrtujemo tudi v sezoni 2016,” pravi koordinator pokala Slavko Sinic iz Vuhreda, kjer je bila tudi edina krožna preizkušnja pokala, tako da ni šlo izključno za vzpone.

Še več, v prihodnji sezoni načrtujejo tudi širitev na avstrijsko Koroško v vzponom na Peco, svoje organizacijske izkušnje pa nameravajo vložiti še v relacijski maraton s ciljem na Ribniški koči.

Stran pokala (tudi ta bo nova) 

Sledite nam