28. maja 2018

Dirkaški konec tedna v Novem Mestu na Moravskem je postregel z vrhunskima predstavama v moški in ženski kategoriji. Zelo dobro tudi Gregor Krajnc.

Nedeljski dirki dirkaškega vikenda v Novem Mestu na Moravskem sta bili napeti od starta do cilja. Zmagovalki Albstadta Švicarki Jolandi Neff se taktika pretekle dirke ni izšla po načrtih, saj se je morala z osmoljenko druge dirke svetovnega pokala Anniko Langvad boriti skoraj od starta. Njen rojak in prav tako zmagovalec Albstadta Nino Schurter tudi ni imel lahkega dela, saj je moral skozi celotno dirko odbijati napade.

Moški

Švicar Nino Schurter je v Novem Mestu dosegel svojo 28. zmago v svetovnem pokalu. Svetovni prvak je zmagal z le nekaj centimetri prednosti pred Novozelandcem Antonom Cooperjem in osem sekund pred Francozom Maximom Marottom.

V Novem Mestu, kot je že v navadi, so se zapletli že na startu. Prominentna žrtev je bil kandidat za stopničke, Švicar Mathias Fluckiger. Že v startnem krogu je padel zmagovalec kratkega krosa Novozelandec Sam Gaze, ki je nato odstopil.

V četrtem krogu je preko krmila poletel Nizozemec Mathieu Van der Poel, ki je pozneje tudi odstopil.

Vseskozi je bil v ospredju dirke Nino Schurter, menjala se je le družba okoli njega. Najprej van der Poel, nato Lars Forster v petem krogu pa Maxime Marotte in Anton Cooper.

V zadnjem krogu je Marotte nekoliko zaostal, Cooper in Schurter pa sta se udarila v sprintu, ki ga je za nekaj centimetrov dobil slednji. S to zmago je Schurter prevzel vodstvo v svetovnem pokalu.

Gregor Krajnc je med 144 tekmovalci startal s stotega startnega položaja, na koncu pa osvojil 81. mesto. Za zmagovalcem je zaostal osem minut in 52 sekund.

Gregor Krajnc: “V startnem krogu sem imel kar srečo, da sem se izognil padcu. Hitro sem priklopil vodilnim in šel na polno. Prvi krog sem končal okoli 80. mesta. Nato sem ravninske dele taktiziral in iskal zavetrje, na klance pa sem bil dovolj močan, da sem pridobil kakšno mesto. Ko sem gledal zaostanke za prvimi, ki so se povečali nekje za eno minuto na krog, mi je to dalo motivacijo, da mogoče lahko odpeljem vse kroge. To je bil cilj. Zadnji krog pa sem odpeljal kot nagrado. Res sem užival v super vzdušju in v rezultatu, ki sem ga dosegel.“

Ženske

Zelo razburljiva dirka, ki se je končala z zmago Danke Annike Langvad, saj ji je proga v Novem Mestu pisana na kožo. Svetovna prvakinja v maratonu je v sprintu v zadnjih metrih dirke premagala svetovno prvakinjo v krosu Švicarko Jolando Neff. Tretja je bila Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj je dirko končala na 19. mestu.

Langvadova je moč pokazala na vzponih, Jolanda pa na tehničnih spustih. Vsaka si je nabrala nekaj prednosti, a odločitev je padla šele na ciljni ravnini. Tam je Annika dohitela Jolando in jo v ciljnem sprintu tudi premagala.

Annika Langvad je s stoodstotnim izkupičkom na Češkem prevzela vodstvo v svetovnem pokalu.

Vrstni redi

Fotografije Grega Stopar

Preberi še:
Nove Mesto: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Nove Mesto na Moravi: Rok Naglič na 18. mestu

Sledite nam