11. maja 2012

V drugem eliminatorju svetovnega pokala zmagovalca Švicar Freiburghaus in Švedinja Engenova. Zupanova, Peršetova in Halzer v izločilne boje, a izpadli v prvem krogu.

Pred drugo preizkušnjo v olimpijskem krosu za svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem so se tam pomerili še v novi disciplini eliminatorju. Zmagovalca dirke. ki je bila povsem drugačna od prve pred tedni v Belgiji, sta postala Švicar Sepp Freiburghaus in Švedinja Alexandra Engen. V bojih na izpadanje so nastopili trije Slovenci – Ana Zupan in Tina Perše med dekleti ter Miha Halzer med fanti – a so vsi izpadli v prvem krogu.

Vsaka podobnost s Houffalizom je bila skoraj naključje. Povsem drugačna je bila proga s hitrim in dolgim krogom po (večinoma asfaltiranih) trasah za smučarski tek. Z dooolgimi ravnimi, asfaltnimi odseki, malo ovinki in s kratkimi tehničnimi odseki. Drugačen je bil tudi sistem bojev na izpadanje, saj so nastopali v skupinah po šest, iz prvega kroga, četrtfinala, pa sta v polfinale napredovala le zmagovalec in drugouvrščeni. Od 36 kolesarjev le dvanajsterica. To ni uspelo nobenemu od slovenskih finalistov, najbližje je bila Ana Zupan, ki je v svoji skupini prišla v cilj kot tretja.

“V kvalifikacijah sem se počutila dobro in s petnajstim časom dokazala, da sem lahko hitrejša, kot sem bila v Belgiji. V prvem krogu sem dobila zelo močno skupino s tretjo v kvalifikacijah Lauro Turpijn in glavno favoritinjo Evo Lechner, drugo v Belgiji. Tako je bilo težko pričakovati napredovanje v polfinale, a sem šla vseeno na vso moč. Skupino sem zaključila kot tretja, kar je bil zame najboljši realen izzid,” je povedana Ana. “Na progi sem se dobro znašla, tehnične ovire so mi prej predstavljale prednost kot slabost, sem pa nekoliko popustila v zaključku dirke. Ekipa je delovala odlično, zelo dobro smo se organizirali in iztržili današnji maksimum, tako da se zahvaljujem celi ekipi Energijateam.com.”

Po odlični predstavi v Belgiji s 3. mestom v kvalifikacijah in 9. v finalu je tudi na Češkem gotovo kaj več pričakoval Miha. Takole pravi: “Glavni vtis današnje dirke je dolga proga, na kateri se nisem najbolje znašel. V kvalifikacijah sem dosegel 26. čas, a upal na boljši razplet v nadaljevanju. V četrtfinalu sem štartal pametno, saj sem si izboril drugo pozicijo, ki je pomenila nekaj zavetrja in dober položaj za napredovanje. Ves čas sem se počutil dobro, a v zadnjih 200 m nisem več našel prave moči, da bi lahko prišel na prvo ali drugo mesto, ki sta pomenila napredovanje.”
Tudi Miha hvali domžalske bele za odlično organizacijo podpore: “Zahvalil bi se še svoji ekipi Energijateam.com, ki mi je omogočila vse, da sem šel optimalno na štart in odpeljal po najboljših močeh. Danes teden nas že čaka tekma v Franciji, tako da sem z glavo že na novi lokaciji.”

Nastop je ocenil še Jaka Tancik iz Energijateam.com: “Sicer smo pričakovali še kaj več, a mislim, da moramo bit zadovoljni tudi z današnjim izkupičkom. Proga je res bila nekoliko daljša od ostalih, širina pa je dopuščala veliko taktike in vrstni redi so se zelo pomešali. Škoda, da je bila tako velika selekcija iz četrtfinala v polfinale.”

Na vrhu so bila večinoma druga imena kot v Belgiji, tudi zmagovalec Houffaliza Brian Lopes je izpadel v prvem krogu.

V soboto je v Novem Mestu na sporedu kros mlajših članic in članov ter mladink in mladincev, v nedeljo pa še krosa članic in članov elite z neposrednim prenosom na mtb.si.

Posnetek finala

Vrstni redi

ženske
1. Alexandra Engen (Šve, Ghost)
2. Julie Bresset (Fra, BH – SR Suntour)
3. Cecile Ravanel (Fra, GT Škoda Chamonix)
4. Eva Lechner (Colnago Sudtirol)
5. Laura Turpijn (Niz, MPL Specialized)
6. Rowena Fry (Avs)

14. Ana Zupan (Energijateam.com)
24. Tina Perše (Slo, Calcit bike team GT)

moški
1. Sepp Freiburghaus (Švi, Thoemus)
2. Paul van der Ploeg (Avs, Felt Oetztal X-Bionic)
3. Mirco Widmer (Švi, Giant Swiss SR Suntour)
4. Marcel Wildhaber (Švi, Scott Swisspower)
5. Marek Konwa (Pol, Milka Superior)
6. Martin Gluth (Nem)

28. Miha Halzer (Slo, Energijateam.com)

v kvalifikacijah
52. Boštjan Hribovšek (Slo, Calcit bike team GT)
60. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team GT)
73. Rok Korošec (Slo, Calcit bike team GT)
79. Luka Pušnik (Slo, KK Ravne)

Vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji Ana Zupan v svoji skupini četrtfinala v ozadju v belem še na 4. mestu, preden se je prebila na tretje. Iz prenosa na redbull.com/bike.

Sledite nam