24. maja 2013

Tretjemu mestu v Nemčiji je sledilo četrto na Češkem – Miha Halzer znova na pragu senzacije.

Proga za eliminator v Novem Mestu na Češkem je polna zemeljskih in gruščnatih odsekov, zaznamujeta pa jo tudi dolga štartna in predvsem ciljna ravnina. Tu je Miha Halzer (Energijateam.com) lani dosegel svojo najslabšo uvrstitev v svetovnem pokalu, letos pa nam je v hladnem vremenu postregel s povsem drugačno predstavo. Enako kot pred tednom dni je bil najhitrejši v kvalifikacijah, nato pa v vsakem krogu vozil drugače, bolj taktično in premišljeno. V polfinalu je obtičal veliki tekmec Daniel Federspiel, zato se je zdela pot do morda celo zmage na stežaj odprta. Veliki finale je štartal brezkompromisno, prvi pripeljal na skalnat odsek … nato pa se je zlomil nosilec zadnjega menjalnika, menjalnik se je zapletel med napere in dirke je bilo zanj konec (razlog je lahko v bližnjem srečanju s skalo). Presenetljivo je nekoliko kasneje z defektom svojo dirko končal še Simon Gegenheimer in za zmago sta se tako udarila le Kenta Gallagher in Christian Pfäffle. Gallagher je slavil, Simon in predvsem Miha pa sta poskrbela za atraktiven prihod v cilj.

Dirko deklet je dobila Švedinja Jenny Rissveds, kar je zanjo že druga zmaga v tej disciplini. V finale se je prebila tudi Ana Zupan (Energijateam.com, 28. mesto), dlje pa ne. Finalist pri moških je bil še Urban Ferenčak (Calcit Bike Team, 23. mesto), ki je odločno štartal in vse do vzpona tudi ostajal v igri za napredovanje, proti koncu pa mu je zmanjkalo moči. V kvalifikacijah sta tekmovanje zaključila Kevin Berginc (Rajd Trek, 51. mesto) in Blaž Kadivec (Energijateam.com, 62. mesto).

Miha Halzer: “Praktično vsaka skupina se je vozila na drugačen način. Včasih so pobegnili na začetku in jih je bilo treba loviti proti koncu. V zadnjih dveh borbah sem začutil priložnost in napadel; skalnat odsek sem prevozil brez rok na zavorah, s tem pridobil kakšno sekundo ali dve razlike. No, drugič se mi to ni izšlo … Slab štart v osmini finala me ni skrbel, ker sem vedel, da bo 32. iz kvalifikacij plačal za hiter štart. Mogoče bi se lahko malo poigral in že takrat izločil Federspiela, vendar se ni splačalo tvegati. V velikem finalu sem skočil v skalnati odsek in nato še ven iz njega, nekako sem tam uspel odtrgati nosilec zadnjega menjalnika in vsega je bilo konec. Zdaj ne morem storiti nič glede tega, sem pa zadovoljen, ker sem dobro pripravljen. Počutje je res vrhunsko.”

Na jutrišnjem sporedu v Novem mestu na Moravskem so dirke v krosu za mladinke, mladince ter dekleta in moške do 23 let.

Vsi vrstni redi.

www.mtbworldcup.cz

Na uvodni sliki verjetno še lep čas ne bomo znova videli Mihe Halzerja, ki dela sklece na ciljni ravnini dirke svetovnega pokala; vse foto: Grega Stopar

Sledite nam