Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
6. januarja 2012

Prestop našega najhitrejšega spustaša v ljubljanski klub ni presenečenje, saj je bilo sodelovanje že sedaj zelo intenzivno in uspešno. Na dirkah ga bomo še naprej videvali v modrem dresu Uniorja.

Nejc Rutar je sezono 2011 zaključil z zmago v slovenskem pokalu, 30. mestom na svetovnem prvenstvu in uvrstitvijo med prvih deset v pokalu iXS. 22-letnik iz Modreja je vrsto let dirkal za klub MBK Orbea oz. Črni Vrh, že v lanski sezoni pa močno okrepil sodelovanje z Rajdom in nastopal za mednarodno ekipo Unior Tools Team. V sezoni 2012 bo Nejc vozil tudi z licenco Rajda, a prav veliko sprememb v resnici to ne bo prineslo – še največja razlika bo v skupnem točkovanju klubov, kjer bi bil Rajd s ponovitvijo Nejčeve sezone zelo resen kandidat za skupno prvo mesto.

Nejc je seveda sredi intenzivnih priprav na novo sezono, ki se bo začela že marca v Južnoafriški Republiki, mi pa smo mu ob tem zastavili nekaj vprašanj:

mtb.si: Prestop v Rajd niti ni veliko presenečenje, saj z ljubljanskim klubom že sodeluješ kot član ekipe Unior Tools Team. A vendarle, kako je prišlo do zamenjave kluba?
Nejc Rutar: O zamenjavi kluba smo se pogovarjal že dlje časa, tudi veliko šal je padlo na ta račun, kajti bil sem pri klubu MBK Orbea, vendar je bilo to le na licenci. Na dirkah in pripravah sem imel vso podporo s strani Rajd, kot da bi že bil pri njih v klubu. Torej je po koncu sezone seveda padla odločitev za prestop.

Že v sezoni 2011 si vozil v dresu Uniorja, enako bo torej tudi letos; poleg drugačnega imena na licenci zate niti ne bo velikih sprememb?
Res je, v pretekli sezoni smo uspešno sodelovali, zato tudi ne dvomim o dobrih odnosih v nadaljevanju. Sprememb praktično ni, saj je ekipa skoraj enaka in se med seboj odlično poznamo. Tudi proizvajalci opreme bodo več ali manj enaki, saj iz izkušenj vem, da se dobre in že preizkušene opreme ne menja. Če je zraven še podpora opremljevalcev na tekmah, pa je to le še ena skrb manj.

Kakšen je program dirk za letošnjo sezono?
Program dirk je za to leto zelo pester. Najbolj se bom osredotočil na svetovni pokal, kajti kot kaže, bo to moja prva polna sezona in take priložnosti ne smem zamuditi. Potem so tukaj še tekme za slovenski pokal, ki so tudi zanimive, ostane tudi iXS pokal, ki se ga ne bom udeležil v celoti. Poleg tega se mislim pomeriti še na nekaj dirkah C1 v bližini.

Lani si dobil slovenski pokal, bil v vrhu pokala iXS in uspešen v svetovnem pokalu, kam ciljaš letos?
Letošnji cilji so vsekakor višji kot lani, drugače ne vidim več smisla tekmovati. Popraviti želim rezultate na svetovnih pokalih. Vem da bo težko, a verjamem, da se z dobrim treningom in z izkušnjami lahko redno uvrščam med 30. in 40. mestom. Na svetovnem prvenstvu v Leogangu želim priti vsaj blizu letošnji uvrstitvi, če že ne popraviti rezultat, to je 30. mesto. V slovenskem pokalu želim tudi letos zmagati na vseh tekmah, drugje pa je rezultat odvisen od udeležbe konkurentov.

Še kakšna bistvena sprememba, ki jo boš letos vpeljal v svojo dirkanje?
Veliki razlik ne bo, bom pa poskušal raje odpeljati kakšno dirko manj, da bom 100 % pripravljen na najpomembnejše. Drugače je pa še najbolj zanimivo to, vsaj zame, da delam na tem, da bom za nastop v Južni Afriki uporabljal SPD pedala, ki jih do pred kratkim še nisem uporabljal.

www.kd-rajd.si

Na uvodni sliki je Nejc Rutar v dresu UTT, v katerem ga bomo večino časa videvali tudi letos

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam