4. septembra 2018

Ne po kilogramih ovčetine temveč po kilogramih blata, prilepljenih na kolo na sobotnem XC Izgubljena ovca za SloXcup.

Tudi ta vikend vreme ni bilo naklonjeno gorskim kolesarjem. Ena zadnjih dirk sezone v olimpijskem krosu za hrvaški in slovenski pokal, Izgubljena ovca v Grožnjanu v hrvaški Istri, je tako v svoji deveti izvedbi doživela pravo dramo.

Namočena proga, ki se je pričela sušiti, je bila preprosto nevozna. Lepljivo blato se je nabiralo na kolesih, ki so kmalu imela 20 in več kilogramov. Tako je veliko tekmovalcev, pa čeprav na visokih mestih med dirko, enostavno obupalo in odnehalo. Tudi točke za lestvico UCI, ki so jih podelili na Ovci, niso bile zadostna spodbuda za nadaljevanje.


Slovaški prvak Harin in Hribovšek, ko še nista bila prehudo umazana

Tako je v moški elitni dirk zmagal Slovak Martin Haring, ki je bil najbolj vztrajen in je duatlon v samo petih krogih zaključil v času ene ure in 33 minut. Drugi je bil Ukrajinec Dmitro Titarenko in tretji Čeh Michael Zetak. Naš najboljši, Boštjan Hribovšek, je bil osmi in je za progo potreboval dve uri in nekaj minut. To veliko pove o težavnosti proge in razmerah na njej.

Pri ženskah je zmagala Čehinja Lucie Veselá, ki je kolo vozila, nosila in porivala pred seboj štiri kroge in za to potrebovala nekaj minut manj kot 2 uri. Druga je bila Ukrajinka Maria Šerstjuk, tretja pa domačinka Gorana Težak. Vsem je seveda treba čestitati predvsem za vztrajnost v nemogočih razmerah.


Jakob Smolnikar se je očitno v blatu kar zabaval

V mladinski kategoriji je je bil prvi Jakob Smolnikar, drugi Ukrajinec Genadi Mojsejev in tretji Matevž Govekar. Med mladinkami je bila najhitrejša Avstrijka Nina Mosser. Na drugo mesto se je uvrstila Ukrajinka Oleksandra Logvinjuk in na tretje domačinka Larisa Bošnjak. Nika Dečman je dirko končala na četrtem mestu.

Na startu je bilo še kar nekaj kategorij in rezultate si lahko ogledate na prijavim.se

Sedaj sledi nekaj dni čiščenja in popravil koles, delo bodo imeli predvsem serviserji. Mogoče bo nekaj dni počitka koristilo našim tekmovalcem, ki se odpravljajo na svetovno prvenstvo v švicarski Lenzerheide. Tudi tam se po zadnjih vremenski napovedi obeta mokra dirka in mogoče se bo izkazalo, da je bila Ovca kar dobra priprava.

To je bila zadnja dirka pokala SloXcup za starejše kategorije, sledita še dve za mlade na Ravnah in v Mengšu.

Fotografije Matej Damjanić, na uvodni Peter Zupančič, ki je našel svojo rešitev za premikanje
Fotogalerije na Facebook strani BBK Grožnjan

Sledite nam