7. januarja 2011

Za konec še gorska kolesarka in kolesar desetletja, tekmovalni ekipi in društvi desetletja, gorskokolesarska osebnost desetletja, pokrovitelj in turistični projekt desetletja, pa še vrsta omemb.

Gorska kolesarka desetletja: Blaža Klemenčič
S srebrom in bronom s SP v mtb maratonu (2005, 2004) in za konec še 4. mestom v krosu svetovnega pokala (2010), pa še marsičem prej in vmes, je bilo to Blažino desetletje. Odlično je, da jo poganja tudi domača konkurenca, in v novem desetletju, v katerem v elito vstopa tudi Tanja Žakelj, bo za začetek vroče že do prvega cilja – OI v Londonu 2012.

Gorski kolesar desetletja: Nejc Rutar
V zadnjih letih je v spustu dosegel stalnost in še vedno zanesljivo napreduje proti vrhu. V tej kraljevi gravitacijski disciplini je dosegel največ po Janezu Grašiču v desetdesetih, a konkurenca je danes neprimerljiva.
Sicer je bilo v gravitaciji to desetletje Luka Novaka, ki je z dvema 12. mestoma v 4X v svetovnem pokalu dosegel tudi najboljši slovenski uvrstitvi.
Slovenski vrhunski moški kros se je žal poslovil z OI v Sydneyu 2000, torej desetletje prej.

Tekmovalni ekipi desetletja: MBK Orbea in MTB Trbovlje
Prvi v krosu in drugi v spustu so bila doma taglavni v večini sezon. Ekipa UCI MBK Orbea (v istem desetletju tudi z imenoma MBK Črni Vrh in MBK Hidria) je pravzaprav še kakšno kategorijo višje, saj ima tudi mednarodne uspehe.
Omembo si zasluži tudi UCI ekipa Unior Tools (od 2010, leto prej Team Everyday), ki pa ji ob poslovni prodornosti manjkajo še vrhunske uvrstitve.

MTB društvi desetletja: KD Calcit in KD Rajd
Ekipa seveda ni enako kot klub oziroma društvo. Slednje zares živi, če dela z mladimi, organizira prireditve, dejavnost v panožni zvezi … športni uspehi potem pridejo sami. Najboljša zgleda sta kamniški Calcit na XC in ljubljanski Rajd na DH/4X/BMX strani.

Gorskokolesarska osebnost desetletja: nepodeljeno
Peščica imen se prepleta skozi razne projekte, ki gorskemu kolesarstvu pomagajo do statusa “resnega” športa. Nihče pa posebno ne izstopa. Morda kot politika tudi mi čakamo “mesijo” …

Pokrovitelj desetletja: Red Bull
Nekaj znamk (kolesarskih ne štejemo) se pojavlja tu in tam, ena pa je zares poleg vsa leta in ima gorsko kolesarstvo za eno svojih glavnih bojišč. To je pionirska znamka med energijskimi napitki, ki je podprla večje prireditve od Bike fighta do svetovnih pokalov v Mariboru, EP v Kranjski Gori in Rajdovih “Itak” prireditev. Še vedno pa čakamo na Red Bullovo bajkersko prireditev in na slovenskega bajkerja s čelado v njihovih barvah.

Turistični projekt desetletja: hotel Krnes/eko hotel kmetija Koroš & Bike nomad
Za vsemi tremi znamkami stoji slovenski pionir mtb turizma Dušan Štrucl – Dixi. Prvo je stara in drugo nova baza njegove dejavnosti, zadnje pa predstavlja trženje tur po vsej Sloveniji. Gostje – večinoma tujci. Dixi je tudi ves čas gonilna sila kolesarskega turizma v Slovenski turistični organizaciji in GIZ pohodništvo in kolesarjenje.

Toliko o “uradnih kategorijah”. Zdaj pa še nekaj omemb.
Med izdelki desetletja omenimo še mini video kamero Go Pro, ki je na splet ponesla prizore izza krmila, ter ščitnik vratne hrbtenice Leatt Brace, ki je pred hudimi posledicami zaščitil že marsikaterega drzneža, pa še veliko jih bo.
Najbolj legendarna skupinska tura desetletja – Predbožična.
Najbolj zloglasna freeride proga desetletja – Krvavice na Krimu.
Pa še dva trenda desetletja – odhodi vrhunskih tekmovalcev v krosu na cesto (Jure Golčer, Luka Mezgec, Robert Vrečer, Luka Rakuša, Polona Batagelj …) in odpiranje vrste kolesarskih trgovin, na prebivalca jih imamo že več kot kakšna superrazvita kolesarska država. Naj se v tem desetletju trend prestopov obrne po zgledu Mateja Mugerlija in naj se ne obrne trend s trgovinami (da se ne bi tako hitro zapirale, kot so se odpirale).

Vaša mnenja o tem, kaj je bilo naj’ v minulem desetletju, so še naprej dobrodošla na Tabli >>

Sledite nam