6. januarja 2011

Še štiri najboljše in ena najslabša reč iz minulega desetletja: Kolesarski park, proizvajalec, igralec legalizacije, inovacija in “fail”.

V temi na Tabli nam pridno natresate namigov za gorskokolesarske naj’ iz let 2001-2010. Nekaj smo jih že upoštevali, a se omejujemo predvsem na domače. Tule je peterica.

Kolesarski park desetletja: bike park Kranjska Gora
Ne glede na to, kaj si pri mtb.si mislimo o lesenih objektih, je kranjskogorski park vodil revolucijo od leta 2004. Na Mariborskem Pohorju so imeli svetovni pokal že pet let prej, pa tega do nedavna niso uspeli uspešno povezati s tovrstno ponudbo. V novem desetletju pa se bodo morali ob prebujenih Mariborčanih v Kranjski Gori zelo potruditi, da obdržijo primat.
Omeniti velja obuditev BMX stez s pripadajočimi dirt objekti v Ljubljani in Mariboru, megalomanski projekt 4X Črn trn in neverjetni tržiški BMX dirt park Divjina.

Proizvajalec desetletja: Elan Bikes
Žal smo spet izbrali nekaj, česar ni več, a to je bila edina prava slovenska kolesarska industrija. Bivši Rog je leta 2003 postal Elan Bikes, dve leti pozneje pa šel na smetišče zgodovine.
Desetletje je končalo tudi obdobje romantike z garažnimi proizvajalci Remec, Nasa Bikes in IR.Comp. Zrasel pa je že v prejšnjem desetletju rojeni Cult, ki se je iz Idrije preselil v Logatec in od vseh naštetih edini koraka tudi v novo desetletje.

Največji igralec legalizacije desetletja: nepodeljeno
Najbolj pozitivna sprememba desetletja v boju proti zakonskemu položaju gorskega kolesarjenja v Slovenije je združitev zainteresiranih organizacij s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije (bolj Komisijo za turno kolesarstvo) na čelu. Zares vidne rezultate pa še čakamo, zato ta naslov prihranimo za leto 2021.

Inovacija desetletja: ročaji na privitje
Ena globalna kategorija za razliko od vseh domačih. Na kolesih smo doživeli vse živo, a tale preprosti izum znamke ODI nam je spremenil furanje. Gripov nam ni več treba lepiti, da se ne bi vrteli, pri servisiranju nam jih ni treba rezati … V zamenjavo so nam aluminijasti “lock-oni” uničili notranjost avtomobilov.
Sicer pa prodor vesoljskih materialov in tehnologij do ljudskih množic, novi standardi, teleskopske sedežne opore … doma pa res bolj cestni e-Hub in za novo desetletje pomična sedežna opora Boruta Fonde.

“Fail” desetletja: preživetje Uredbe
Marsikaj pade na pamet, a nič ni primerljivo s tem, da je tako neživljenjski podzakonski akt veljaven že od leta 1995. Šele tik pred iztekom desetletja je nek pametnjakovič pogruntal, da podzakonski akt ne more več veljati brez zakona, tako bomo dobili zakon. “Živi bili, pa videli,” bi rekli naši bratje.
Drugi epski “faili”: padec pohorske gondole (2009), 4X proga Podlehnik (brez lokalne scene pač ne gre), EP 4X Črn trn 2009 (res bo treba prekrit progo s peskom), XC Bohinj 2007 (tako zmeden, da naposled ni veljal za nič), svetovni pokal Maribor 09/10 (na špar programu, le senca prejšnjih) …

Sledi še:
– gorski kolesar desetletja
– gorska kolesarka desetletja
– tekmovalna ekipa desetletja
– klub desetletja
– pokrovitelj desetletja
… in še kaj.

Tema na Tabli >>

Sledite nam